Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, January 28, 2011

Flexibel werken bespaart uitstoot met 25 procent

Nieuwe arbeidsvormen reduceren de uitstoot van koolstofdioxide met gemiddeld 25 procent per medewerker. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van Vodafone Nederland. Jaarlijks kan er op die manier per medewerker een uitstoot van 750 kilogram koolstofdioxide worden vermeden. Sinds twee jaar biedt Vodafone Nederland 1.200 medewerkers de kans om mobiel te werken, waarbij de betrokkenen zelf kunnen bepalen waar en wanneer ze werken.

"Ook stimuleert het bedrijf met zijn beleid het openbaar vervoer," meldt het webmagazine hrpraktijk.nl. "Onder meer bevinden de kantoren zich vlakbij stations, is de leasevloot met de helft gereduceerd en moeten medewerkers en bezoekers vaak betalen om te parkeren bij de kantoren." De helft van de medewerkers heeft een woon-werkafstand van meer dan vijfendertig kilometer. De meerderheid van de medewerkers komt met de auto naar het werk. Het woon-werkverkeer vertegenwoordigt 77 procent van de totale uitstoot van koolstofdioxide door medewerkers.

Door thuis te werken of op een ander tijdstip te reizen, kunnen medewerkers veel koolstofdioxide besparen en bijdragen aan de vermindering van files. Naast een beperking van het woon-werkverkeer is er ook besparing van de uitstoot mogelijk door minder kantoorruimte. Dat compenseert volgens het rapport ruimschoots de uitstoot door het thuiswerken en het gebruik van snelle mobiele internetverbindingen. Vodafone wijst erop dat mobiel werken ook bedrijfseconomisch en sociaal voordelen oplevert.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home