Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, January 28, 2011

Europese Unie is Londense luchtvervuiling beu

De Britse regering heeft nog amper enkele weken om de Europese Unie ervan te overtuigen dat de luchtvervuiling in Londen tot de vereiste normen zal kunnen worden teruggebracht. Indien die geplande maatregelen niet voldoen aan de Europese eisen, dreigt er een juridische procedure. Dat heeft Janez Potocnik, Europees Commissaris voor leefmilieu, tijdens een bezoek aan de Britse hoofdstad laten verstaan. In juni vorig jaar had Groot-Brittanniƫ van de Europese Commissie een laatste waarschuwing gekregen voor de luchtvervuiling in Londen en Gibraltar.

"In die twee regio's is de aanwezigheid van stofdeeltjes gevoelig hoger dan de maximale Europese norm," aldus BBC News. "Over een maand zal de Europese Commissie bepalen of de Britse regering nog tot midden juni tijd krijgt om aan de normen te voldoen." Groot-Brittanniƫ bevindt zich volgens Potocnik inmiddels in een tweede stadium van de gerechtelijke procedure, die in totaal uit zes stappen bestaat. Potocnik merkte op dat er tegen twintig lidstaten procedures zijn opgestart wegens slechte luchtkwaliteit.

Sloveniƫ en Zweden zijn inmiddels doorverwezen naar het Europese Hof van Justitie. Landen die niet voldoen aan de vereisten, kunnen zware boetes oplopen. De stofdeeltjes kunnen volgens de Europese Commissie leiden tot aandoeningen zoals astma, hartziektes, longaandoeningen en een voortijdig overlijden veroorzaken. Een studie in opdracht van de Londense burgemeester Boris Johnson had vorig jaar al uitgewezen dat de luchtvervuiling in Londen tot 4.267 voortijdige overlijdens lijdt.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home