Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, January 29, 2011

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse concern Sara Lee, producent van onder meer Douwe Egberts-koffie en Pickwick-thee, heeft beslist om het bedrijf in twee te splitsen. Er kon geen akkoord bereikt worden over een overnamebod. Sara Lee maakte bekend dat de Amerikaanse vleesactiviteiten tegen begin volgend jaar in een nieuwe vennootschap zullen ondergebracht worden. Van het bedrijf blijven dus enkel de internationale drankactiviteiten over, waar merken als Pickwick en Douwe Egberts deel van uitmaken. Voor de drankactiviteiten moet nog een nieuwe naam verzonnen worden. De divisie vlees en voeding zal onder de bestaande naam worden verder gezet. De opsplitsing komt er nadat een bod van het Braziliaanse vleesverwerkende bedrijf JBS afgewezen werd. Ook een bod van een overnamegroep onder leiding van Apollo Global Management werd geweigerd.


De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs heeft gemeld dat het jaarsalaris van topman Lloyd Blankfein van 600.000 dollar opgetrokken wordt naar 2 miljoen dollar. Uitvoerend directeur Gary Cohn, financieel directeur David Viniar en de twee vicevoorzitters Michael Evans en John Weinberg zullen dit jaar een loon van 1,85 miljoen dollar uitbetaald krijgen. Ook dat is een verdrievoudiging van de verloning. Die bedragen houden bovendien geen rekening met de bonussen die de toplui bovenop hun loon opstrijken. Een reden voor de verhoging werd niet gegeven. Nochtans zag Goldman Sachs de winst het voorbije jaar met 37 procent afnemen tot 7,7 miljard dollar. De omzet daalde met 13 procent tot 39,2 miljard dollar. Goldman Sachs betaalde het voorbije jaar in totaal 15,38 miljard dollar uit aan salarissen en bonussen. Dat is een daling met 5 procent tegenover het jaar voordien.


De zakelijke netwerksite LinkedIn heeft een aanvraag ingediend voor een beursgang. Dat is gebleken uit een melding bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Hiermee komt een einde aan de geruchtenstroom over de beursgang van het Amerikaanse bedrijf. LinkedIn zou andere grote technologiebedrijven voor willen zijn. Het aantal aandelen en een prijsindicatie zijn nog niet bepaald, wat een waardering van de website moeilijk maakt. In de aanvraag staat een vrijblijvende proforma doelstelling van 175 miljoen dollar. Dat zou een financieel succes betekenen voor oprichter Reid Hoffman, die 21 procent van de aandelen in handen heeft. Sinds de oprichting acht jaar geleden hebben 90 miljoen mensen een profiel aangemaakt op LinkedIn in tweehonderd verschillende landen. De groei van het ledenaantal bedraagt jaarlijks rond de 70 procent. De website wordt maandelijks door 65 miljoen leden bezocht.


De Amerikaanse softwareproducent Microsoft heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een winst geboekt van 6,63 miljard dollar. Dat is een daling met 0,03 miljard dollar tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winstdaling was volgens Microsoft te wijten aan het aarzelende herstel in de verkoop van computers. De omzet steeg met 5 procent tot een kwartaalrecord van 19,95 miljard dollar. Het bedrijf voert aan dat er een sterke verkoop van Office-softwarepakketten en software voor servers werd opgetekend, wat volgens het bedrijf een bewijs is dat bedrijven opnieuw durven investeren in software. Ook de bewegingssensor Kinet realiseert volgens Microsoft goede verkoopcijfer. Sinds de lancering van de Kinect in november vorig jaar, werden er meer dan 8 miljoen exemplaren van het apparaat verkocht.


De Amerikaanse autobouwer Ford heeft het voorbije jaar een winst gerealiseerd van 6,6 miljard dollar. Dat is meer dan een verdubbeling tegenover het jaar voordien. Daarmee boekt Ford ook zijn beste resultaat in tien jaar tijd. Alan Mulally, topman van Ford, gaf toe dat de winstcijfers de eigen verwachtingen hebben overtroffen. De omzet steeg met 4 procent naar 120,9 miljard dollar. Ford kon vooral profiteren van de stijgende vraag in eigen land en een sneller groei in Azië. In Europa werd evenwel tijdens de laatste drie maanden van het jaar onverwacht een verlies geboekt van 51 miljoen euro. Over het hele jaar boekte Ford in Europa echter wel een winst van 182 miljoen dollar. Ford wijt de verliezen van het laatste kwartaal aan een dalende verkoop, de hogere grondstofkosten en de hogere aanloopkosten voor nieuwe modellen.


De Amerikaanse oliemaatschappij Chevron heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 5,3 miljard dollar. Dat is een stijging met 71 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De groei is naar eigen zeggen te danken aan de hogere olieprijzen en de verbeterde winstmarges bij de divisie raffinage. De omzet steeg van 48 miljard dollar tot 54,03 miljard dollar. De winst uit de upstream-activiteiten, bestaande uit exploratie en productie, steeg van 4,16 miljard dollar naar 4,85 miljard dollar. De downstream-activiteiten bestaande uit raffinage, marketing en transport, leverden een winst op van 742 miljoen dollar. Het jaar voordien hadden die activiteiten nog een verlies van 673 miljoen dollar laten optekenen. Over het hele jaar boekte Chevron een winst van 19 miljard dollar. Dat is een stijging met 81 procent tegenover het jaar voordien.


Het Amerikaanse conglomeraat Honeywell heeft tijdens het vierde kwartaal een winst gerealiseerd van 369 miljoen dollar. Dat is meer dan een verdubbeling tegenover de winst van 163 miljoen tijdens dezelfde periode het jaar voordien. De omzet steeg met 12 procent tot 9,04 miljard dollar. Over het hele jaar werd een omzetgroei met 8 procent tot 33,4 miljard dollar opgetekend. De nettowinst steeg van 1,5 miljard dollar tot 2,02 miljard dollar. Dave Cote, chief executive van Honeywell, benadrukte dat de marktomstandigheden tijdens het hele jaar en ook het vierde kwartaal verder zijn verbeterd, waarbij investeringen tot een groei hebben geleid, samen met nieuwe consumenten en nieuwe producten. Honeywell maakte tevens bekend een onderdeel dat onderhoudsproducten maakt voor auto's te verkopen aan het Nieuw-Zeelandse Rank Group. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 950 miljoen dollar.


De Nederlandse luchthaven Eindhoven Airport heeft een investeringsproject van 26 miljoen euro aangekondigd. De investeringen zijn nodig om het gestegen aantal passagiers beter te kunnen verwerken. Het investeringsbudget zal worden gebruikt voor de uitbreiding van de vertrekhal, de herinrichting van de terminal en de bouw van een hotel. De huidige terminal dateert van zes jaar geleden maar kan de stijgende passagiersstroom niet meer verwerken. Het voorbije jaar maakten ruim 2,14 miljoen reizigers gebruik van de terminal. Toen de terminal in gebruik werd genomen, werden er 900.000 passagiers gesteld. Dit jaar wordt nog eens een groei verwacht van 15 procent. Onder meer Ryanair vliegt op Eindhoven. Gehoopt wordt dat tijdens de tweede helft van dit jaar met de werken zal kunnen worden gestart. Over anderhalf jaar zou de vernieuwde infrastructuur in gebruik genomen moeten kunnen worden.


De Finse biodieselproducent Neste Oil en het Zuid-Afrikaanse mijnbouwbedrijf AngloGold-Ashanti zijn onderscheiden als meest onverantwoordelijke ondernemingen. Dat hebben de organisaties Greenpeace en Berne Declaration bekend gemaakt in de marge van het World Economic Forum in het Zwitserse Davos. Het publiek bestempelde Neste Oil, producent van biobrandstoffen uit palmolie, als meest onverantwoorde onderneming. Volgens de milieuorganisaties schendt het bedrijf de rechten van de lokale bevolking in Maleisië en Indonesië, waar voor zijn palmolieplantages grote stukken oerwoud worden gekapt. De prijs van de jury ging naar AngloGold-Ashanti, dat goud delft in Ghana. Het bedrijf wordt onder meer beticht van martelpraktijken van mensen die protesteren tegen de activiteiten van de groep. Andere genomineerden waren British Petroleum, Foxconn, Philip Morris en Axpo.


De Amerikaanse economie heeft het voorbije jaar een verdere opleving gekend. Het Amerikaanse bruto binnenlands product kende het voorbije jaar een stijging met 2,9 procent. Dat blijkt uit een rapport van het Amerikaanse ministerie van handel. Het Amerikaanse bruto binnenlandse product heeft nu opnieuw het peil bereikt dat werd opgetekend voor het uitbreken van de economische en financiële crisis. Tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar werd een groei met 3,2 procent opgetekend. De Verenigde Staten slagen er op die manier in om als eerste de verliezen van de economische crisis te verteren. De Amerikaanse economie is nu 0,1 procent groter dan aan de vooravond van de recessie. De groei werd onder meer gedragen door de grotere consumptie, die het voorbije jaar een toename heeft gekend met 4,4 procent. Door de resultaten mag er volgens het ministerie van handel ook met optimisme naar het nieuwe jaar worden gekeken.


De Amerikaanse Financial Crisis Inquiry Commission is er niet in geslaagd om een duidelijke oorzaak aan te stippen voor de financiële crisis van drie jaar geleden. Het oordeel van de zes democraten in de parlementaire commissie is opvallend hard. De democraten leggen de schuld vooral bij het te machtige Wall Street en het gebrek aan regulering. Maar de vier republikeinse commissieleden weigerden hun handtekening te zetten, waardoor het politieke belang van het rapport ondergraven werd. Zij houden de banken uit de wind en leggen de schuld eerder bij een samenloop van omstandigheden. Eén commissielid kwam zelfs met een eigen rapport dat de schuld vooral bij het huizenbeleid van de overheid legt. In het dossier staat wel vermeld dat Ben Bernanke, voorzitter van de Federal Reserve, tegenover de commissie getuigd heeft dat op het hoogtepunt van de crisis twaalf van de dertien grote Amerikaanse financiële instellingen op instorten stonden.


Nippon Steel en JFE Holdings, de twee grootste staalfabrikanten van Japan, hebben hun winstverwachtingen voor het lopende jaar, dat eind maart eindigt, scherp naar beneden bijgesteld. De bedrijven hebben naar eigen zeggen last van de sterk gestegen prijzen van ijzererts en steenkool. De voorbije twee jaar zijn de prijzen van ijzererts meer dan verdubbeld. De staalfabrikanten kunnen deze hogere kosten moeilijk doorrekenen aan hun afnemers. Nippon Steel rekent nu voor het gebroken boekjaar op een nettowinst van 95 miljard yen. Dat komt overeen met een bedrag van 837 miljoen euro. In oktober was nog uitgegaan van een winst van 130 miljard yen. JFE Holdings verlaagde zijn winstverwachting van 110 miljard yen tot 70 miljard yen. Nippon en JFE Holdings zijn respectievelijk de vierde en vijfde staalfabrikant ter wereld. Analisten verwachten dat de prijs van steenkool met mogelijk 78 procent kan stijgen. Door de overstromingen in Queensland is de productie grotendeels stilgevallen.


De werkloosheid in Spanje is in het laatste kwartaal van vorig jaar opgelopen tot 20,3 procent van de beroepsbevolking. Dat is het hoogste niveau in dertien jaar tijd. Dat blijkt uit cijfers van het Spaanse bureau voor de statistiek. In het derde kwartaal van vorig jaar kende de werkloosheid in Spanje nog een lichte daling tot 19,8 procent. In het laatste kwartaal van het jaar voordien was 18,8 procent van de Spanjaarden werkloos. Spanje heeft veruit het hoogste werkloosheidspercentage in de eurozone, waar in november vorig jaar gemiddeld 10,1 procent van de beroepsbevolking geen baan had. In de afgelopen decennia lag de werkloosheid in Spanje nooit lager dan 8 procent. De Spaanse economie kwam in een zware crisis, nadat de Spaanse vastgoedmarkt onder de druk van de financiële crisis was ingestort. Ook het voorbije jaar vertoonde de Spaanse economie nog maar nauwelijks tekenen van groei.


Het Zuid-Koreaanse elektronicaconcern Samsung Electronics heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst behaald van 3,42 biljoen won. Dat komt overeen met een bedrag van 2,2 miljard euro. De winst steeg met 13 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Samsung heeft de winststijging vooral te danken aan de sterke vraag naar smartphones. De omzet klom met 6,7 procent naar bijna 41,9 biljoen won. Samsung is de grootste producent van geheugenchips en lcd-schermen ter wereld. Op de markt van de mobiele telefonie staat het Koreaanse concern op een tweede plaats, na het Finse Nokia. Vergeleken met het derde kwartaal van vorig jaar zijn de winstmarges van Samsung teruggelopen. De sterke concurrentie in de sector zet de prijzen voor computerchips en lcd-beeldschermen sterk onder druk.


De Griekse minister van financiën George Papaconstantinou heeft het idee geopperd om het geld van het Europees Stabilisatiefonds (EFSF) aan te wenden om een deel van de Griekse schuld op te kopen. Op die schuld rusten zware intrestvoeten. Het idee ligt volgens de Griekse minister op tafel, maar maakt geen deel uit van officiële besprekingen binnen de eurozone. De Franse minister van economie Christine Lagarde bevestigde de gesprekken, maar voegde er aan toe dat er daarover nog geen algemene consensus bestond. Griekse waardepapieren worden door de Griekse obligaties worden momenteel door de drie grote kredietbeoordelaars beschouwd als rommelobligaties. Dat betekent dat elke obligatie-uitgifte gepaard gaat met hoge intrestvoeten om de investeerders over de brug te halen. Het Europees stabilisatiefonds daarentegen krijgt van de ratingbureaus de hoogste waardering 'en kan tegen heel gunstige voorwaarden geld ophalen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home