Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, July 30, 2011

Collectief trauma heeft grote impact op gezondheid

De terroristische aanslagen van nine-eleven nagenoeg tien jaar geleden hebben een belangrijke impact gehad op de Amerikaanse gezondheidssector. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de University of California. De resultaten van het onderzoek tonen volgens de wetenschappers aan dat collectieve stress een grote impact kan hebben op de gezondheid. De onderzoekers merken daarbij op dat dergelijke dramatische gebeurtenissen een hele reeks stresserende gevolgen kunnen hebben die uiteindelijk ten koste gaan van de gezondheid.

"In de eerste drie jaar na de aanvallen, werden door geneesheren 18 procent meer ziekte-diagnoses gesteld," merkt Alison Holman, professor gezondheidspsychologie aan de University of California, op. "De toename was het grootste bij patiënten die al een medisch verleden hadden, maar ook bij populatie die tot dan toe geen enkel ziektebeeld vertoonde, werd een stijging opgetekend. Ook het gebruik van gezondheidsdiensten bleek een gevoelige stijging te kennen."

"Het onderzoek maakt duidelijk welke gevolgen collectieve trauma's - zoals natuurrampen, de moord op een president of een terroristische aanslag - kunnen hebben," stipt Holman aan. "In geval van nine-eleven bleken burgers die de tragedie thuis op televisie gevolgd hadden, een groter risico te lopen op een stress-gerelateerde ziekte dan personen die pas achteraf van de aanslagen op de hoogte waren gebracht. Bij de televisie-getuigen bleek het aantal aandoeningen tijdens de volgende drie jaar met 28 procent toe te nemen."

Labels: ,

Amerikaanse ecommerce realiseert meer buitenlandse omzet

Omdat de groei van ecommerce in de Verenigde Staten begint af te vlakken, zoeken vele Amerikaanse retailers mogelijkheden op buitenlandse markten. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau ComScore. De onderzoekers stellen dat de Amerikaanse ecommerce inmiddels 7,1 procent van zijn omzet op buitenlandse markten realiseert. Er wordt aan toegevoegd dat de buitenlandse verkopen op twee jaar tijd met 20 procent zijn gestegen.

Die evolutie werd volgens ComScore in de hand gewerkt door voordelige wisselkoersen en het aanbieden van gerichte diensten voor buitenlandse kopers, zoals voordelige transportvoorwaarden en het afhandelen van heffingen en aanverwante verplichtingen. De buitenlandse klanten voor de Amerikaanse ecommerce komen vooral uit Canada (37 procent), Australië (8 procent) en Groot-Brittannië. Daarbij wordt opgemerkt dat de taal blijkbaar een belangrijke rol speelt bij het ontwikkelen van buitenlandse markten. Voor Canada komt daar ook de geografische nabijheid bij.

Ook de Amerikaanse online retailers zien Canada als de belangrijkste buitenlandse markt (49,3 procent), gevolgd door Groot-Brittannië (38,8 procent) en Australië (26,9 procent). Er wordt aan toegevoegd dat inmiddels 70 procent van de Amerikaanse online retailers aan buitenlandse klanten leveren. Volgens het rapport genereert inmiddels 40,5 procent van de Amerikaanse retailers meer dan 10 procent van zijn inkomsten uit buitenlandse klanten.

Klantendienst en terugname worden als de belangrijkste problemen bestempeld voor buitenlandse transacties (31,3 procent), gevolgd door betaalprocedures (29,9 procent). De complexe regelgeving is de belangrijkste reden voor online retailers om buitenlandse verkopen uit te sluiten (13,4 procent). Er wordt echter opgemerkt dat slechts 12,5 procent van de retailers geen plannen heeft om in de toekomst op de buitenlandse markt actief te worden.

Labels:

Volkswagen stelt automatische copiloot voor

De Duitse autoconstructeur Volkswagen heeft een nieuwe technologie ontwikkeld om de autobestuurder bij te staan en bij ogenblikken van onaandachtzaamheid in te grijpen. Met de Temporary Auto Pilot (TAP), die gebruik maakt van bestaande technologieën, hoopt de Duitse constructeur het aantal ongevallen gevoelig terug te kunnen schroeven. Volkswagen zegt dat het nieuwe systeem bedoeld is om de bestuurder op cruciale ogenblikken, zoals grote verkeersdrukte of lange en monotone ritten, bij te staan.

"De tijdelijke autopiloot heeft onder meer de mogelijkheid te beletten dat de auto van zijn rijbaan afwijkt en de voorziene snelheid te handhaven," merkt het webmagazine Physorg.com op. "Bovendien vertraagt de tijdelijke piloot ook automatisch bij wegwerkzaamheden en hij belet belet eveneens dat rechts wordt ingehaald. Ook een noodstop bij onverwacht opduikende obstakels en automatisch afremmen bij het naderen van een bocht, behoren tot de vaardigheden van het systeem, dat tevens een alarmsignaal geeft wanneer aangevoeld wordt dat de bestuurder verstrooid is geraakt."

De ontwikkeling van de Temporary Auto Pilot vormt een onderdeel van een project dat drie jaar geleden door de Europese Unie werd gelanceerd rond het ontwikkelen van automatische verkeerssystemen die zouden moeten leiden tot het terugschroeven van het aantal verkeersongevallen. "Volkswagen benadrukt dat zijn systeem bedoeld is om de bestuurder bij te staan en de chauffeur niet vervangt," merkt Physorg.com nog op. Het systeem maakt gebruik van radar, camera's, ultrasonische sensoren, een laser-scanner en een elektronische horizon.

Labels: ,

Onderzoekscommissie verbijsterd over Britse informatica-factuur

De Britse overheid is door een kartel van grote informatica-bedrijven systematisch bestolen. Dat is de conclusie van een rapport van een Britse parlementscommissie over de informatica-uitgaven van de Britse overheid. De onderzoekers zouden onder meer hebben vastgesteld dat sommige overheidsdiensten voor informatica-aankopen tot tien keer de commerciële prijs hadden betaald. Bovendien zou voor de levering van één enkele desktop een bedrag van 3.500 pond zijn aangerekend.

"Er is volgens het rapport een obsceen hoeveelheid belastinggeld verspild aan informatica," aldus BBC News. De Britse regering merkte in een reactie op dat het aankoopproces voor informatica inmiddels werd bijgestuurd. De Britse premier David Cameron kondigde aan dat er een einde zou gemaakt worden aan het tijdperk van de gigantische informatica-projecten van de overheid, die volgens hem symptomatisch waren voor de voorbije Britse labour-regeringen.

In het rapport wordt onder meer aanbevolen dat de Britse overheidsdiensten vooral beroep zouden doen op kleinere informatica-leveranciers, waardoor de concurrentie zou worden opgedreven en het prijsniveau zou kunnen worden verlaagd. Het gebrek aan informatica-expertise in de Britse overheidsdiensten en de steun op externe partijen vormt volgens het rapport een fundamenteel probleem dat als een uitnodiging tot oplichting moet worden bestempeld. Ook wordt gewag gemaakt van achterhaalde en overgebudgetteerde projecten die ongeschikt waren voor de gestelde doelstellingen.

De jongste labour-regering besteedde twee jaar geleden 16 miljard pond aan informatica-projecten.

Labels:

Koeien mogelijk sleutel volgende generatie biobrandstoffen

Een koeienmaag kan mogelijk een cruciale rol spelen in de verdere ontwikkeling van biobrandstoffen. Dat zegt onderzoeker John Wallace, professor aan het Rowett Institute in de Schotse stad Aberdeen. Wallace merkt op dat de enzymes in de maag van koeien en andere herkauwers de potentie zouden kunnen hebben om industriële producten zoals biobrandstoffen te creëren op basis van plantaardig afval. Het dupliceren van die processen op industriële schaal zou volgens de onderzoekers een belangrijke mijlpaal kunnen worden voor de volgende generatie van biobrandstoffen.

"In tegenstelling tot de mens is het spijsverteringsstelsel van herkauwers in staat om materiaal van planten en bomen af te breken," benadrukte John Wallace. "Wanneer kan achterhaald worden welke enzymes verantwoordelijk zijn voor dat afbraakproces, zou een mogelijkheid kunnen worden ontwikkeld om een grootschalige productie op te zetten. Met grote voorraden enzymes zou het mogelijk zijn om massaal plantaardig afval te af te breken en om te vormen tot hernieuwbare energiebronnen, zoals biodiesel en een aantal aanverwante producten."

Indien de wetenschappers erin zouden lukken om de verantwoordelijke enzymes te identificeren, zou het biotechnologiebedrijf Ingenza van plan zijn om zijn bestaande technologie beschikbaar te stellen voor massaproductie. "De wetenschap onderzoekt verschillende manieren om in te kunnen spelen de energie-potentie van planten en bomen," voert Ian Fotheringham, president van Ingenza, aan. "Het is wellicht efficiënter om te onderzoeken op welke manier de natuur dat proces organiseert. Het dupliceren van die processen zou mogelijk de oplossing kunnen zijn waar al lang naar wordt uitgekeken."

Labels: , ,

Voetbalclubs dreigen opnieuw met eigen Europese competitie

Het idee van de oprichting van een afzonderlijke European Super League, onafhankelijk van de Europese en internationale voetbalfederaties, is opnieuw opgedoken. De European Club Association (ECA), vertegenwoordiger van de Europese professionele voetbalclubs, verzet zich immers tegen de voorstellen voor kalenders en inkomstenverdeling die door de voetbalfederaties naar voor worden gebracht. Er wordt een oplossing geëist voor het principe-akkoord van de clubs met de voetbalfederaties over drie jaar afloopt.

Bij het aflopen van het akkoord zouden de clubs niet langer wettelijk verplicht kunnen worden om aan de Champions League deel te nemen en spelers af te staan voor wedstrijden van de nationale teams. "Indien er met de opmerkingen van de clubs geen rekening wordt gehouden, zouden er wel eens drastische maatregelen genomen kunnen worden," aldus Umbrto Gandini, bestuurslid van AC Milan en de European Club Association, tegenover het persbureau Bloomberg. Dat wordt door insiders bestempeld als een teken dat er opnieuw gedacht wordt aan een European Super League.

"De clubs investeren geld en zorgen voor de opleiding en betaling van de spelers," benadrukt Gandini. "Zonder clubs hebben de federaties weinig bestaansreden." Ook drie jaar geleden werd al het idee van een European Super League naar voor geschoven, maar die plannen werden door het principe-akkoord met de federaties weer opgeborgen. De clubs zijn vooral verontwaardigd over het toenemend aantal wedstrijden met nationale teams en de terughoudendheid van de internationale voetbalfederatie op het gebied van verzekeringen en de verdeling van inkomsten uit televisierechten en sponsoring.

Labels: , ,

Engelse Stilton-producent vindt geen overnemer

De curator van het Britse zuivelbedrijf Quenby Hall Dairy is er niet in geslaagd om een koper te vinden voor de activiteiten van de onderneming. Quenby Hall Dairy was onder meer producent van de beroemde Stilton-kaas. De vestiging zou één van de vroegste locaties zijn geweest waar de productie van de kaassoort meer dan tweeënhalve eeuw geleden werd opgestart. Quenby Hall Dairy stopte eerder dit jaar met de productie en legde midden april de boeken neer.

Quenby Hall Dairy realiseerde een jaaromzet van 1,8 miljoen pond en stelde een veertigtal mensen tewerk. Het bedrijf zou volgens de curator tenonder zijn gegaan aan een tekort van 250.000 pond bij de uitbreiding van zijn productie-infrastructuur. Eigenaar Freddie de Lisle had opgemerkt dat het bedrijf met bijzonder moeilijke marktomstandigheden werd geconfronteerd, te wijten aan de algemene economische vooruitzicht en de scherp stijgende melkprijzen. Die problemen werden volgens de Lisle nog verscherpt door een over-expansie.

De curator was oorspronkelijk bijzonder optimistisch over de reddingskansen van het bedrijf. Hij maakte daarbij gewag van een bedrijf met een erfgoed en prestige. Quenby Hall Dairy was één van de zes bedrijven die door de Europese regelgeving de toelating hebben om Stilton-kaas te produceren. Ook een woordvoerder van de Stilton Cheesemaker's Association stelde verbaasd te zijn dat er geen geïnteresseerde kon worden gevonden voor het bedrijf, dat een rijke geschiedenis heeft en heel wat prijzen in de wacht sleepte.

De sectororganisatie zich dat niemand met zekerheid kan bepalen waar de eerste Engelse Stilton-kaas werd geproduceerd. De kaas wordt vervaardigd in de counties counties Derbyshire, Leicestershire en Nottinghamshire. Bepaalde historici verwijzen naar kaasmaker Frances Pawlett uit Leicestershire, die in de eerste helft van de achttiende eeuw met de productie zou zijn gestart, maar volgens de sectororganisatie is het niet zeker of die kaas wel tot de Stilton-soort behoorde.

Quenby Hall claimt dat de eerste gespecialiseerde kaasmakerij van Engeland op zijn site in Hungarton in de tweede helft van de achttiende eeuw werd opgestart. De Lisle startte de huidige kaasmakerij in het midden van het voorbije decennium om de traditie van zijn voorouders verder te zetten. De oorspronkelijke productie in Hungarton was in het midden van de negentiende eeuw stopgezet.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Het Finse bedrijf Nokia is tijdens het tweede kwartaal van dit jaar op de markt van de smartphones voorbijgestoken door zowel Apple als Samsung. Dat blijkt uit een rapport van het adviesbureau Strategy Analytics. Nokia was ruim twaalf jaar lang onafgebroken wereldwijd marktleider op het gebied van mobiele telefoons. Het Finse bedrijf stond lange tijd sterk met zijn goedkope telefoons, maar krijgt nu klappen door de toenemende populariteit van de meer geavanceerde smartphones. In het tweede kwartaal werd er wereldwijd een record van 110 miljoen smartphones verkocht. Dat is ruim 75 procent meer dan het jaar voordien. De iPhone van Apple is met een aandeel van 18,5 procent marktleider geworden, gevolgd door Samsung (17,5 procent) en Nokia (15,2 procent).


De Amerikaanse economie heeft zich de voorbije maanden zwakker ontwikkeld dan eerder werd gedacht. Dat bleek uit nieuwe schattingen van het Amerikaanse ministerie van handel. In het tweede kwartaal groeide de Amerikaanse economie met 1,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Daarmee was de groei aanzienlijk zwakker dan het percentage van 1,8 waar economen gemiddeld op rekenden. Er bleek echter ook dat de Amerikaanse economie tijdens het eerste kwartaal van dit jaar slechts een groei met 0,4 procent heeft gekend, terwijl eerder nog een toename met 1,9 procent was gemeld. Bovendien werd de groei van het laatste kwartaal van vorig jaar van 3,1 procent naar 2,1 procent bijgesteld.


De Amerikaanse oliemaatschappij Chevron heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 7,7 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 42 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 30 procent tot 69 miljard dollar. De omzet ging met 30 procent omhoog naar 69 miljard dollar. Net zoals zijn sectorgenoten heeft Chevron, de tweede grootste oliemaatschappij van de Verenigde Staten geprofiteerd van de gevoelig hogere olieprijzen. Ook was er sprake van hogere winstmarges bij de raffinage van olie. Chevron liet tijdens het tweede kwartaal een dagproductie van 2,69 miljoen vaten optekenen. Tijdens dezelfde periode jaar bedroeg het productieniveau 2,75 miljoen vaten per dag.


De Britse premier David Cameron heeft een onderzoekscommissie geïnstalleerd om de verantwoordelijkheden in het afluisterschandaal rond de tabloid News of the World vast te leggen. De commissie moet volgens Cameron echter ook een onderzoek voeren naar naar de cultuur, de praktijken en de ethiek van de pers. De onderzoekscommissie zal worden geleid door de bekende rechter Brian Leveson. Die wil naar eigen zeggen de duur, omvang en diepte van het probleem in kaart brengen. Leveson wees er op dat ook andere Britse media verdacht worden van bedenkelijke praktijken, zoals het ongeremd inschakelen van privé-detectives en acteurs, het gebruik van aliassen en het installeren van verborgen camera’s. De commissie zou in september volgend jaar een rapport moeten voorleggen.


Het Amerikaanse farmabedrijf Merck gaat een groot aantal banen schrappen om extra kosten te besparen. Het bedrijf wil de activiteiten verder stroomlijnen na de overname van rivaal Schering-Plough twee jaar geleden ter waarde van 41 miljard dollar. De volgende vier jaar moet 12 procent tot 13 procent van de werkgelegenheid geschrapt worden. Exacte cijfers over het banenverlies werden niet bekendgemaakt, maar Merck telde aan het einde van juni wereldwijd 91.000 werknemers. De ingreep moet een besparing opleveren van 4 miljard dollar tot 4,6 miljard dollar per jaar. Merck boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst van 2 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg de winst 752 miljoen dollar. De omzet steeg met 7 procent tot 12,2 miljard dollar.


De Europese Commissie heeft bekend gemaakt een diepgaand onderzoek te starten naar staatssteun voor het Britse postbedrijf Royal Mail. Het onderzoek draait om de geplande overname van de pensioenverplichtingen van Royal Mail en de aanpassing van de schuldenlast van het postbedrijf. De Europese Commissie betwijfelt of daarbij voldoende maatregelen zijn genomen om concurrentievervalsing te voorkomen. De Britse regering wil Royal Mail op termijn privatiseren, maar moet daarvoor naar eigen zeggen eerst de financiële situatie van het bedrijf op orde brengen. De overheid wil daarom circa 8 miljard pond aan pensioenverplichtingen overnemen van Royal Mail. Daarnaast worden schulden ter waarde van 1,7 miljard pond herschikt.


In de Verenigde Staten hebben veertien toplui uit de financiële wereld de politici opgeroepen om alsnog tot een akkoord te komen over een verhoging van het schuldplafond in de Verenigde Staten. Ze waarschuwen voor gevolgen als de Verenigde Staten hun topkredietrating zouden verliezen, wat volgens analisten steeds waarschijnlijker wordt. Bij de ondertekenaars zijn onder meer Lloyd Blankfein en Jamie Dimon, respectievelijk toplui van Goldman Sachs en JP Morgan. Een ratingverlaging zou volgens de bankiers zware klap zijn voor het vertrouwen van ondernemers en investeerders. Daardoor zouden volgens de bankiers de intresten oplopen, waardoor de waarde van de dollar onder druk zou komen en de effectenmarkten zwaar getroffen zouden kunnen worden.


De Duitse autofabrikant Audi heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 21,5 miljard euro. Dat betekent een stijging met 22,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst steeg met 91 procent tot 2,5 miljard euro. Rupert Stadler, topman van Audi, merkte op dat de autofabrikant de positieve trend van vorig jaar tijdens de eerste zes maanden van dit jaar met groot succes te hebben kunnen verder zetten. In totaal verkocht Audi tijdens de eerste helft van dit jaar 653.000 exemplaren. Dat betekende een groei met 18 procent tegenover de eerste zes maanden van vorig jaar. Vooral China speelde een belangrijke rol in de toenemende verkoop.


Het Europese defensieconcern EADS, het moederbedrijf van onder meer Airbus en Eurocopter, heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettowinst geboekt van 109 miljoen euro. Dat betekent een daling met 41 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 8 procent tot 21,9 miljard euro. De lagere winst was vooral het gevolg van negatieve wisselkoerseffecten. Airbus leverde tijdens de eerste helft van dit jaar 258 toestellen af. Bij Eurocopter was er sprake van 205 exemplaren. Bij raketbouwer Ariane werd één exemplaar opgeleverd. Het aantal nieuwe orders steeg met 89 procent tot 58,1 miljard euro. Daarmee kwam het totale orderboek uit op een bedrag van 453 miljard euro.


In Italië hebben opnieuw geruchten de ronde gedaan over een mogelijk ontslag van minister van economie Giulio Tremonti. Aanleiding waren de oproep in de media en vanuit de linkse oppositie aan Tremonti om meer duidelijkheid te scheppen over een corruptieschandaal waarin zijn gewezen adviseur Marco Milanese betrokken is geraakt. Milanese had opgemerkt dat hij wekelijks 1.000 euro van Tremonti had gekregen voor de huur van een appartement in Rome. Tremonti ontkent de geruchten. Hij benadrukt dat hij het huurcontract voor de bewuste woning heeft opgezegd. Tremonti is nog de enige Italiaanse minister die het vertrouwen van de financiële markten geniet.


Het kredietratingbureau Moody's heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 189 miljoen dollar. Dat betekent een stijging met 56 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De inkomsten van het ratingbureau stegen met 27 procent tot 605,2 miljoen dollar. Raymond McDaniel, chief executive van Moody's, gaf aan dat het tweede kwartaal in alle sectoren een groei heeft opgeleverd. Vooral de bedrijfsobligaties hebben volgens McDaniel goede prestaties laten optekenen. Ook de analyse-divisie blijft volgens hem sterk presteren. McDaniel gaf wel aan te verwachten dat de tweede helft van het jaar een minder sterke groei zal laten optekenen.


De Duitse autobouwer Volkswagen bekijkt de mogelijkheid om toe te treden tot de Formule Eén. Een dergelijke stap zal eventueel pas over zeven jaar worden gezet. Op dat ogenblik wil Volkswagen de grootste autobouwer van de wereld geworden zijn. Wolfgang Dürheimer, topman van Volkswagen, stelde dat de Duitse autogroep in ieder geval voldoende merken heeft die een stap naar de Formule Eén zouden kunnen overwegen. Tot de Volkswagen-groep behoren onder meer Audi, Lamborghini, Porsche, Skoda, Bugatti en Seat. Vorig jaar nog merkte Volkswagen op dat de Formule Eén eerst meer stabiliteit zou moeten vertonen en een beter imago zou moeten opbouwen vooraleer een eventuele instap zou worden overwogen.


Het Italiaanse energieconcern Eni heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,25 miljard euro. Dat betekent een daling met 31 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De terugval is naar eigen te wijten aan de politieke onrust in Libië, die de bevoorrading met olie en gas heeft verstoord. Die problemen hebben volgens Paolo Scaroni, chief executive van Eni, alle divisies van het Italiaanse energieconcern geraakt. De productie viel tijdens het tweede kwartaal van 15 procent terug. De Italiaanse maatschappij haalde in maart al het personeel terug uit Libië. De productie blijft beperkt tot één veld dat produceert voor elektriciteit in Libië zelf, maar de export via pijpleidingen ligt stil.


De Franse oliemaatschappij Total heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,73 miljard euro. Dat betekent een daling met 12 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf werd naar eigen zeggen geconfronteerd door ongunstige wisselkoerseffecten, het wegvallen van een gedeelte van de productie in Libië en de Noordzee en zwakte bij de raffinage-activiteiten. De omzet nam echter met 9 procent toe naar 45 miljard euro. Dat was te danken aan de hogere olieprijzen. Christophe de Margerie, chief executive van Total, toonde zich naar eigen omstandigheden tevreden met de prestaties die onder moeilijke omstandigheden werden neergezet.


Het ratingbureau Moody's verwacht de kredietwaardigheid van Spanje met één niveau te verlagen. Het bureau zegt dat een lagere waardering gerechtvaardigd is door de grotere kwetsbaarheid van de financiën van het land. Spanje loopt volgens Moody's risico's door de aanhoudende stijging van financieringskosten. Vooral de afspraken over nieuwe financiële steun aan Griekenland leggen volgens Moody's een grotere druk de Spaanse regering. Moody's dreigde ook de rating van vier Spaanse banken te verlagen, waaronder de grootste bank in de eurozone Santander. De drie andere banken zijn BBVA, CaixaBank en La Caixa. Volgens Moody's vloeit dit voort uit het plan om Spanje een lagere rating voor zijn kredietwaardigheid te geven.


Meer Nieuws

Friday, July 29, 2011

Elektronica populairste product in mobiele commerce

Consumentenelektronica is de productcategorie die het vaakst op een mobiel platform wordt aangekocht. Dat is de conclusie van een onderzoek van de bureaus Millennial Media en ComScore. Opgemerkt wordt dat 31 procent van de shoppers in m-commerce consumentenelektronica heeft gekocht. Met een score van 29 procent staan kleding en accessoires op de tweede plaats, gevolgd door voeding (26 procent), entertainment-tickets (21 procent) en vliegtuigtickets (21 procent).

De onderzoekers merken op dat er gelijklopende trends kunnen worden opgetekend tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie. Meer dan 10 procent van de ondervraagden in beide regio's maakt nagenoeg dagelijks gebruik van retailcontent. Er kan ook een evenwicht worden opgetekend bij een wekelijks en maandelijks bezoek. Ook in beide regio's bezoekt 62 procent retailcontent met een smartphone, terwijl 63 procent van de Amerikaanse mobiele consumenten en 59 procent van hun Europese collega's beroep doen op een browser.

Er wordt aan opgemerkt dat slechts 2 procent van de Japanse mobiele gebruikers dagelijks contact heeft met retailcontent. Daar wordt vooral gewag gemaakt van enkele keren per maand. Ook blijkt dat slechts 11 procent van de Japanse mobiele consumenten een smartphone gebruiken, terwijl 91 procent beroep doet op een browser. Er wordt wel opgemerkt dat Japanners in het algemeen iets meer gebruik lijken te maken van online content dan hun Amerikaanse of Europese collega's.

Labels: ,

Time voortrekker met uitbouw digitale aanwezigheid

Bij de Engelstalige magazines maakt Time het meest intelligent gebruik van digitale platforms. Dat is de conclusie van een rapport van de digitale innovatie-denktank L2 over het digitale aanpassingsvermogen en de reclame-inkomsten van zevenentachtig magazine-merken. Er wordt aan toegevoegd dat Time het enige magazine is dat er in slaagt op een uitmuntende wijze gebruik te maken van de digitale mogelijkheden. Nog eens zevenendertig magazines weten volgens L2 op een goede manier in te spelen op de digitale mogelijkheden.

Time beweert met 2,7 miljoen volgelingen ook het grootste magazine-merk op de microbloggingsite Twitter te zijn. "Time zet sterke prestaties neer over een brede waaier van platformen in sociale media en de mobiele ruimte," aldus onderzoeksleider Colin Gilbert. "Vele magazines hebben gefragmenteerde projecten uitgewerkt op één sociaal mediaplatform of één mobiel apparaat, maar Time slaagt er daarentegen in een consistente en omvangrijke aanwezigheid uit te bouwen op verschillende contactpunten."

In de top tien staan verder de magazines People, Self, Men's Health and Sports Illustrated, New York, GQ, Glamour, Entertainment Weekly en Cosmopolitan. De denktank wijst erop dat uitgaven die deel uitmaken van grotere mediabedrijven in het algemeen een betere score laten optekenen. Verondersteld wordt dat voordelen van schaalgrootte ook in de digitale ruimte overeind blijven. Er wordt echter ook opgemerkt dat merken met de grootste gedrukte oplages niet noodzakelijk ook de grootste online communities hebben.

Opgemerkt wordt dat de meeste magazinemerken zich bij hun mobiele strategieën toespitsen op de iPad en de iPhone. Slechts 13 procent van de magazines hebben een aanwezigheid op platformen zoals tablets, Android of e-readers.

Labels: ,

Boeken en kledij belangrijkste online aankopen

Boeken en kledij zijn de producten die consumenten de volgende zes maanden het meest van plan zijn om te kopen. Dat is de conclusie van een wereldwijd onderzoek van het bureau Nielsen. Daarbij geeft 44 procent van de wereldwijde online consumenten van plan te zijn om het volgende half jaar op het internet een boek te kopen, terwijl 36 procent gewag maakt van de aankoop van kleding. Andere belangrijke aankopen zijn vliegtuigtickets (32 procent), elektronische apparaten (27 procent) en vliegtuigboekingen (26 procent).

De onderzoekers merken op dat consumenten uit het oostelijk halfrond een groter gedeelte van hun maandelijks shoppingbudget online besteden dan het westerse publiek. Opgemerkt wordt dat 51 procent van de westerse consumenten minder dan 5 procent van hun maandelijks budget besteden aan online aankopen. Bij de oosterse consumenten blijft slechts 40 procent onder die grens. Bovendien besteedt 19 procent van de oosterse consumenten tussen 11 procent en 25 procent van zijn budget aan online aankopen. Bij de westerse consumenten is dat slechts 14 procent.

De kloof wordt volgens Nielsen groter bij het toenemend belang van het internet in de aankopen. Daarbij wordt opgemerkt dat 9 procent van de oosterse consumenten tussen 26 procent en 50 procent van zijn budget online besteedt. Bij de westerse shoppers is dat slechts 5 procent. Er wordt wel opgemerkt dat dit niveau van online spenderen over de hele wereld relatief zeldzaam blijft. Er wordt ook opgemerkt dat 87 procent van de consumenten in de regio Asia-Pacific al ooit online aankopen heeft gedaan.

Dat geldt ook voor 85 procent van de Europeanen, 83 procent van de Noord-Amerikanen en 81 procent van de Zuid-Amerikanen. In het Midden-Oosten, Afrika en Pakistan valt dat echter terug tot 53 procent.

Labels: , ,

Meer dan helft consumenten raadpleegt online nieuws

Meer dan de helft van de Amerikaanse bevolking gaat minstens één tot twee keer per dag online om op de hoogte te blijven van de actualiteit. Dat is de conclusie van een rapport van de online nieuwsdienst Ongo. Daarbij wordt opgemerkt dat 56 procent van de Amerikanen minstens één tot twee keer per jaar online nieuwsbronnen raadpleegt. Ongeveer één op drie logt minstens drie keer per dag bij een online nieuwssite aan.

Volgens Ongo wordt nationaal nieuws door 77 procent van de Amerikanen online geraadpleegd, gevolgd door wereldnieuws (75 procent) en lokale berichtgeving (73 procent). Gezondheid haalt een score van 50 procent. Slechts 49 procent is geïnteresseerd in online politiek nieuws. Alex Kazim, chief executive van Ongo, merkt op dat de meeste respondenten beroep doen op verschillende online nieuwsbronnen. Hij heeft het daarbij over een gefractureerde ervaring.

Volgens de onderzoekers maakt 34 procent van de Amerikanen gebruik van twee nieuwssites, terwijl 26 procent van de respondenten drie websites raadplegen. Een groep van 24 procent maakt minstens van vier websites gebruik. Er wordt aan toegevoegd dat mannen sneller geneigd zijn om meer nieuwssites te gebruiken. Uit het onderzoek bleek dat 32 procent van de mannen op minstens vier websites beroep doen voor hun dagelijkse nieuwsgaring.

Ook wordt opgemerkt dat 37 procent tussen vijftien en dertig minuten per dag besteedt aan online nieuws, terwijl 26 procent tussen dertig minuten en één uur nieuwssites raadpleegt. Een groep van 21 procent besteedt minder dan vijftien minuten aan online nieuwsbronnen.

Labels: ,

Russisch investeringsklimaat toont tekenen van verbetering

Het investeringsklimaat in Rusland vertoont duidelijk tekenen van verbetering. Dat heeft de Russische president Dmitry Medvedev gezegd tijdens een ontmoeting met Russische rechters. Er is volgens Medvedev weliswaar nog altijd ruimte voor verbetering, maar het klimaat is volgens hem duidelijk aan het verbeteren. Bedoeling van de ontmoeting was het bespreken van de rol die de Russische rechtbanken kunnen spelen in het creëren van een beter investeringsklimaat.

Onder meer werden de mogelijkheden besproken van procedures buiten de rechtbank, de oprichting van een financiële arbitrage en een patent-rechtbank. Ook moet volgens Medvedev worden aangestuurd op een functioneler rechtbankklimaat in het algemeen. Vier maanden geleden had de president nog gewaarschuwd dat het investeringsklimaat in Rusland achteruit was gegaan en dat er dringend verbeteringen moesten worden doorgevoerd.

"Hoewel de veroordelingen van gewezen Yukos-eigenaar Mikhail Khodorkovsky en advocaat Sergei Magnitsky, die in gevangenschap overleed, investeerders nog altijd argwanend maken, ligt het niveau van buitenlandse investeringen in Rusland relatief hoog," aldus de Russische krant The Moscow Times. "Tijdens de eerste helft van dit jaar zijn de directe buitenlandse investeringen in de Russische economie met 39 procent gestegen tot meer dan 27 miljard dollar. De Russische premier Vladimir Poetin zegt te hopen dat dit snel zou stijgen tot een bedrag van minstens 60 miljard dollar."

Een aantal analisten staat echter kritisch tegenover de optimistische berichten. "De Russische regering houdt zijn dromen altijd voor waarheid," aldus Alexei Minajev, onderzoeker bij consulent Rye, Man & Gor Securities. "Investeerders moeten duidelijk bewijzen hebben dat de omkaderende wetgeving inderdaad is verbeterd, zoals garanties dat de eigendomsrechten niet worden overtreden. Maar die bewijzen zijn er nog niet."

Labels: ,

Gezondere vijftigers kunnen Amerikaanse economie veel opleveren

Wanneer de Amerikaanse vijftigjarigen even gezond zouden worden dan hun Europese leeftijdsgenoten, zou de Amerikaanse openbare gezondheidszorg tot het midden van de eeuw een bedrag van 632 miljard dollar kunnen besparen. Dat is de conclusie van een rapport van de University of Southern California, de organisatie Rand Corporation en de Harvard School of Public Health. Uit het onderzoek blijkt dat vooral obesitas en gerelateerde aandoeningen zoals diabetes en hypertentie de grote oorzaak zijn van de gezondheidskloof tussen de Verenigde Staten en Europa.

"Veertig jaar geleden hadden de Amerikanen een iets hogere levensverwachting dan Europeanen," aldus het webmagazine ScienceDaily. "Vandaag is die situatie echter omgekeerd. Hoewel de beide regio's ongeveer dezelfde mate van economische ontwikkeling kennen, leven Amerikanen gemiddeld anderhalf jaar minder lang dan West-Europeanen en ook minder lang dan de inwoners van de meeste andere ontwikkelde landen. Volgens het rapport is vooral de gezondheidstoestand op vijftig jaar daarvan de belangrijkste oorzaak."

"In de eerste helft van de voorbije eeuw steeg de gemiddelde levensverwachting vooral door het terugdringen van de mortaliteit bij baby's," merkt onderzoeksleider Dana Goldman, directeur van het Schaeffer Center for Health Policy and Economics aan de University of Southern California, op. "Op dit ogenblik wordt de levensverwachting echter vooral opgedreven door het verlagen van de mortaliteit bij ouderen. Roken en obesitas zijn de belangrijkste redenen waarom de Amerikaanse levensverwachting de voorbije periode is teruggevallen tegenover andere ontwikkelde landen."

Opgemerkt wordt dat een betere gezondheid op middelbare leeftijd in eerste instantie tot hogere pensioen-uitgaven zou leiden. Dat zou volgens het rapport echter worden gecompenseerd door het terugdringen van de gezondheidskosten. Daarbij wordt gewag gemaakt van een bedrag van minstens 17.791 dollar per persoon. De totale besparingen op de gezondheidsuitgaven zouden tegen het midden van de eeuw kunnen oplopen tot meer dan 1 triljoen dollar.

Labels: , ,

Exportverbod Laotiaans hout massaal overtreden

Ondanks een exportverbod, halen Vietnamese bedrijven illegale hout uit de bosgebieden van buurland Laos om de meubelindustrie in Europa en de Verenigde Staten te bevoorraden. Dat heeft het Britse Environmental Investigation Agency (EIA) gezegd. Er wordt aan toegevoegd dat het Vietnamese leger betrokken is bij de omkoping van Laotiaanse ambtenaren en het hout op massale schaal transporteert naar verwerkingsfabrieken in Vietnam. De feiten worden door de Vietnamese regering en de Vietnamese legertop ontkend.

"Laos bezit één van de laatste intacte tropische wouden van de regio," merkt het persbureau Associated Press op. "Op het einde van de jaren negentig voerde het land een exportverbod op hout in. Ook werd aangekondigd dat de beschermde gebieden worden uitgebreid. Anderzijds wordt er geregeld melding gemaakt van massale boskap, die vaak in verband wordt gebracht met grote damprojecten en de aanleg van landbouwgronden."

"Vietnam lijkt wel gebieden van Laos te annexeren om zijn eigen industrie te bevoorraden," aldus het rapport. "De enige winnaars in Laos zijn corrupte ambtenaren en zakenlieden." Het Environmental Investigation Agency onderzoekt wereldwijde milieucriminaliteit. Een woordvoerder van de Vietnamese regering stelt echter dat er van smokkel geen plaats is en het land een grote zorg draagt voor de milieubescherming. De Vietnamese regering heeft in het verleden echter toegegeven dat zijn bosbouw-industrie niet duurzaam is.

Vietnam exporteert ongeveer 4 miljard dollar houtproducten per jaar. De binnenlandse houtkap werd tijdens de tweede helft van de jaren negentig verboden. Vanuit Laos zouden ook de houtindustrie in China en Thailand worden bevoorraad.

Labels: , , ,

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse olieconcern ExxonMobil heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst behaald van 10,7 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 41 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winstgroei was te danken aan de gevoelig gestegen olieprijs. Een vat Brentolie kostte in het afgelopen kwartaal ongeveer 117 dollar, tegenover ongeveer 78 dollar tijdens dezelfde periode vorig jaar. Ook de verbeterde resultaten van de raffinage en marketing droegen bij tot de hogere winst. De productie van ExxonMobil steeg met 10 procent tot 4,396 miljoen vaten per dag, onder meer dankzij de overname van XTO Energy vorig jaar. De omzet steeg met 33,5 procent tot 125,49 miljard dollar.


De Russische zakenman Vladimir Antonov mag geen aandeelhouder worden van Swedish Automobile, het moederbedrijf van Saab. Dat heeft de Europese Investeringsbank (EIB) beslist. Een woordvoerder van Antonov zegt dat de Russische zakenman al enkele weken wist dat hij geen toelating zou krijgen voor een instap. De weigering zou gebeurd zijn onder druk van de Zweedse overheid. Antonov is een vriend van Victor Muller, topman van Swedish Automobile. De Russische zakenman wilde een belang van 30 procent nemen in Swedish Automobile, het vroegere Spyker Cars. Eerder gaf het Zweedse National Debt Office wel toestemming voor de komst van Antonov en ook General Motors, voormalig eigenaar van het Zweedse Saab, had zich akkoord verklaard.


Tijdens de maand juni van dit jaar hebben de luchtvaartmaatschappijen 4,4 procent meer passagiers vervoerd dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Dat is de conclusie van een rapport van de International Air Transport Association (IATA). Opgemerkt wordt dat het aantal reizigers nog steeds blijft stijgen, maar wel aan een langzamer tempo dan tijdens de heropleving na de economische crisis, toen groeicijfers met 10 procent werden opgetekend. De groeivertraging vindt volgens het rapport zijn oorzaak in een langzamer economisch herstel, gestegen brandstofkosten en in sommige landen hogere belastingtarieven. In mei vervoerden de luchtvaartmaatschappijen nog 7 procent meer passagiers dan tijdens dezelfde periode vorig jaar.


Het mediaconcern RTL Group koopt John de Mol uit. Dat heeft het mediaconcern bekend gemaakt. Daarbij zullen de aandelen van De Mol in RTL Nederland worden overgenomen. In ruil krijgt De Mol de aandelen van Radio 538, Radio 10 Gold en Slam FM terug. Die belangen had hij in het verleden aan RTL Group verkocht. Talpa, het mediabedrijf van De Mol, heeft onlangs samen met de Finse uitgever Sanoma de Nederlandse televisiezenders van SBS overgenomen. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) stemde in met de overname, op voorwaarde dat De Mol zijn minderheidsbelang in RTL Nederland zou verkopen. Talpa had een belang van 26,3 procent in RTL Nederland. RTL Group wil naar eigen zeggen wel blijven samenwerken met de Creative Unit van John de Mol.


Telecomproducent Alcatel-Lucent heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 3,9 miljard euro. Dat betekent een stijging met 2,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De telecomgroep liet tijdens het tweede kwartaal een nettowinst van 43 miljoen euro optekenen. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies van 184 miljoen euro geleden. Ben Verwaayen, topman van Alcatel-Lucent, stelt dat het bedrijf op koers ligt om de eerder gestelde doelen te bereiken. Volgens Verwaayen moet Alcatel-Lucent sneller groeien dan de markt als geheel en een operationele marge van meer dan 5 procent laten optekenen.


Het Brits-Nederlandse olieconcern Shell heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 8,7 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg de nettowinst nog 4,4 miljard dollar. De groei is vooral te danken aan de hogere olieprijzen. De stijging van de prijs van een vat Brentolie van 78 dollar naar 117 dollar compenseerde een lagere productie. Dat bleek donderdag uit de kwartaalcijfers van het olieconcern. De omzet steeg met bijna 34 procent tot 121,3 miljard dollar. De productie bedrijf daalde met 2 procent tot 3,046 miljoen vaten olie-equivalent per dag. De daling werd onder meer veroorzaakt door de verkoop van velden en een lagere vraag naar gas vanwege het warme voorjaar.


De kredietbeoordelaar Moody's heeft de rating van Cyprus met twee niveaus verlaagd. Daarmee neemt de vrees toe dat Cyprus na Griekenland, Ierland en Portugal het vierde land wordt dat Europese noodhulp nodig zal hebben. Door de afwaardering steeg de rente die Cyprus op leningen moet betalen. Daarmee neemt de kans toe dat het land bij de Europese Unie moet aankloppen voor steun. Cruciaal in de Cypriotische zorgen staan de banken. De Cypriotische banksector heeft de voorbije jaren relatief goede prestaties laten optekenen, maar zijn teveel verworven met de Griekse economie. De Cypriotische banken hebben veel leningen uitstaan bij Griekse klanten. De Cypriotische regering heeft inmiddels ontslag genomen.


Telecomgroep France Telecom heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettowinst geboekt van 1,9 miljard euro. Dat betekent een daling met 47 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 1,9 procent tot 22,6 miljard euro. De omzetgroei is vooral te danken aan de goede prestaties in Frankrijk en Spanje en de groeimarkten. Het Franse bedrijf maakte ook bekend zijn Zwitserse activiteiten te willen verkopen. Gesteld wordt dat een definitieve beslissing zal genomen worden op basis van de kwaliteit van de ontvangen biedingen. Volgens waarnemers zou de verkoop France Telecom een bedrag van 1,5 miljard euro zou kunnen opleveren. De eventuele verkoop is het gevolg van een evaluatie van de buitenlandse activiteiten van France Telecom.


De Franse groep Danone, producent van voedingsmiddelen, heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 9,7 miljard euro. Dat betekent een groei met 16,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 2,7 procent tot 861 miljoen euro. De groei is naar eigen zeggen in belangrijke mate te danken aan het uitstekende lenteweer. Daardoor kende onder meer de verkoop van water een gevoelige stijging. De zuiveldivisie, de grootste tak van het bedrijf, boekte een omzetgroei met 6 procent tot 5,67 miljard euro. Daarnaast groeide de omzet van water, met onder meer het merk Evian, met 16,6 procent tot 1,67 miljard euro.


De Amerikaanse autobouwer Ford investeert 906 miljoen dollar in de bouw van een tweede fabriek in India. De nieuwe fabriek, die wordt gevestigd in de westelijke Indiase staat Gujarat, moet werk bieden aan 5.000 mensen. De nieuwe vestiging, die het noorden van het land makkelijker moet kunnen bevoorraden, krijgt een capaciteit van 240.000 wagens en 270.000 motoren per jaar. De productie zou over drie jaar moeten kunnen worden opgestart. Ford heeft al een Indiase fabriek in de zuidelijke regio rond Chennai. Op dit ogenblik duurt het nog tien dagen om auto's vanuit het zuiden van het land naar de noordelijke staat Punjab te vervoeren.


Volkswagen, de grootste autobouwer van Europa, heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een winst gemaakt van 6,5 miljard euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg de winst 1,9 miljard euro. De omzet steeg met 25,8 procent tot 77,8 miljard euro. De productie steeg met 14,3 procent tot meer dan vier miljoen exemplaren. Voor het hele jaar verwacht Volkswagen dat de omzet en de winst duidelijk hoger zullen uitvallen dan vorig jaar. Maar Martin Winterkorn, topman van de Duitse autobouwer, waarschuwde dat de ontwikkeling tijdens het tweede halfjaar zwakker dreigt uit te vallen als gevolg van onder meer wisselkoerseffecten en duurdere grondstoffen.


De Europese Commissie heeft de steun voor tuinders wegens de EHEC-crisis verhoogd tot 227 miljoen euro om aan alle aanvragen van lidstaten te kunnen voldoen. Oorspronkelijk was 210 miljoen euro uitgetrokken als compensatie voor de verliezen die telers leden wegens de EHEC-uitbraak. Het gaat om vergoedingen van verliezen in de periode van de laatste week van de maand mei tot eind juni. Door de crisis stortten de prijzen van komkommers, tomaten, paprika's, sla en courgettes kelderden in omdat consumenten de producten niet meer kocht. Volgens de Europese Commissie blijken de financiële gevolgen van de crisis iets groter dan verwacht. De verhoging van de steun wordt gepast geacht, gezien de ernstige verstoring van de markt en de schade voor de sector.


De Zwitserse bank Crédit Suisse heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een winst geboekt van 768 miljoen Zwitserse frank. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een winst gerealiseerd van 1,59 miljard Zwitserse frank. De terugval was vooral te wijten aan de prestaties van de zakendivisie, die door het ongunstige beursklimaat zijn winst met 71 procent zag dalen. Ook de sterke Zwitserse frank, die tegenover de euro en vooral de dollar op recordhoogte noteert, had een negatieve impact op de resultaten. De bankgroep stipt aan dat de dure Zwitserse munt de winst voor belastingen in het tweede kwartaal met 348 miljoen Zwitserse frank heeft afgeroomd. Er werden ook saneringen voor 1 miljard Zwitserse frank aangekondigd. Daardoor zullen tweeduizend banen worden geschrapt.


De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 941 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een nettowinst geboekt van 787 miljoen dollar. De omzet steeg met 6 procent tot 16,5 miljard dollar. De betere resultaten zijn onder meer te wijten aan een toename van de leveringen van vliegtuigen. Tijdens het voorbije kwartaal werden 118 toestellen geleverd. Dat is een stijging met vier eenheden tegenover dezelfde periode vorig jaar. Ook de inkomsten uit de dienstverlening aan luchtvaartmaatschappijen kenden een toename. De waarde van het orderboek bedraagt naar eigen zeggen 323 miljard dollar. Voor het hele jaar mikt Boeing op een omzet van 68 miljard dollar tot 71 miljard dollar.


De Spaanse financiële groep Banco Santander heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,23 miljard euro. Dat betekent een daling met 38 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De terugval is te wijten aan het aanleggen van een reserve van 620 miljoen euro voor mogelijke claims van Britse verzekeringsklanten. Een aantal banken wordt in Groot-Brittannië beticht van een koppelverkoop van dure kredietverzekeringen. De Spaanse bank kondigde ook aan de beursgang van zijn Britse en Argentijnse dochters voor onbepaalde tijd uit te stellen. Dat heeft onder meer te maken met het ongunstige beursklimaat en onzekerheid over de financiële regelgeving in de Verenigde Staten.


Meer Nieuws

Thursday, July 28, 2011

Snelheidscamera's leveren economie grote besparing op

Het plaatsen van snelheidscamera's in stedelijke agglomeraties redt niet alleen talloze levens, maar zorgt ook voor belangrijke financiële besparingen. Dat is de conclusie van een financiële analyse van cijfers over verkeersongevallen op de belangrijke toegangswegen tot de Spaanse metropool Barcelona. De onderzoekers stelden dat de installatie van de camera's op twee jaar tijd het aantal verkeersongevallen met 364 eenheden heeft doen dalen. Bovendien daalde het aantal gewonden met 507 eenheden.

"Verwondingen vormen in de leeftijdscategorie tot vijfenveertig jaar wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak," merken de onderzoekers van het Agència de Salut Pública de Barcelona op. "Verkeersongevallen veroorzaken meer vroegtijdige overlijdens dan hartziekten of kanker. Jaarlijks komen wereldwijd 1,3 miljoen mensen bij verkeersongevallen om het leven. Daarnaast worden tussen twintig en vijftig miljoen mensen geconfronteerd met een blijvende invaliditeit."

Volgens de onderzoekers leidde het installeren van de snelheidscamera's op twee jaar tijd tot een netto besparing van 6,8 miljoen euro. Het grootste gedeelte daarvan was afkomstig door het vermijden van medische onkosten en schade aan eigendommen. "Het gaat om een zeer conservatieve berekening," merken de onderzoekers op. "In werkelijkheid moet wellicht rekening gehouden worden met een besparing van mogelijk 23 miljoen euro." De onderzoekers voegen er aan toe dat de resultaten eerder onderzoek in Canada en Groot-Brittannië bevestigen.

Labels: , ,

Maleisische boeren protesteren tegen Australische palmolie-wet

Kleine Maleisische boeren reageren verbolgen op een nieuwe wet rond palmolie die in Australië werd ingevoerd. De Maleisische National Association of Smallholders, die ongeveer 240.000 kleine boeren vertegenwoordigt, heeft in een open brief geklaagd dat de Australische wetgeving is gebaseerd op verkeerde claims over de gezondheidsimpact en de duurzaamheid van palmolie. In de open brief wordt opgemerkt dat de initiatiefnemers van de wet nagelaten hebben om de palmolie-industrie objectief te bekijken in het juiste socio-economische kader en weigeren de waarheid te aanvaarden.

De Australische wet is een initiatief van de onafhankelijke senator Nick Xenophon en is gebaseerd op een aantal milieuproblemen, zoals de ontbossing in Indonesië en Maleisië door de palmolie-productie. De wet is inmiddels door de Australische senaat goedgekeurd, maar moet nog wel door de kamer van volksvertegenwoordigers worden behandeld. In de open brief wordt echter opgemerkt dat palmolie ongeveer 20 miljard dollar bijdraagt tot de Maleisische export en cruciaal is voor de socio-economische vooruitgang van het land.

Ook wordt opgemerkt dat de sector een half miljoen werkplaatsen creëert, waarvan bijna de helft kleine zelfstandigen met plantages tussen twee en vier hectaren. Er wordt in de open brief dan ook gewaarschuwd dat de Australische wet desastreuze gevolgen zou kunnen hebben voor de Maleisische economie. Er wordt daarbij opgemerkt dat de palmolie-industrie zowel milieuvriendelijk als duurzaam is en aan de internationale landbouwnormen beantwoordt. Bovendien wordt er gewezen op de steun aan biodiversiteit, met inbegrip van de ondersteuning van opvangcentra voor orang-oetans.

De Australische wet eist onder meer een duurzaam label voor palmolie-producten, maar dat zou volgens critici miljoenen dollars extra kosten met zich meebrengen. Ook de Australian Food and Grocery Council (AFGC) heeft al zware kritiek geuit op de wet en kreeg daarbij de steun van de New Zealand Food and Grocery Council.

Labels: , ,

Vrouwelijke shopper steeds belangrijker in India

Vrouwelijke shoppers worden in India een steeds belangrijker doelgroep voor merken. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau IMRB International. Daarbij wordt opgemerkt dat Indiase vrouwen steeds onafhankelijker worden en over een groeiende bestedingskracht beschikken. Vrouwen verdienen in India op dit ogenblik gemiddeld 9.457 roepies per maand. Dat komt overeen met een bedrag van 148 euro. Tien jaar geleden bedroeg het gemiddelde maandloon voor Indiase vrouwen 4.492 roepies.

Het gemiddelde Indiase gezinsinkomen steeg tijdens die periode van 8.242 roepies tot 16.509 roepies per maand. Er wordt aan toegevoegd dat op dit ogenblik 10 procent van de Indiase vrouwen over een kredietkaart beschikt. Tien jaar geleden was dat slechts 4 procent. De onderzoekers voegen er aan toe dat bovendien het aantal Indiase vrouwen met een eigen bankrekening tijdens die periode met één derde is gestegen. Het aantal Indiase vrouwen dat rechtstreeks bij een aankoopbeslissing is betrokken is op tien jaar gestegen van 34 procent naar 43 procent.

Tegelijkertijd is nog slechts 71 procent van de Indiase vrouwen alleen verantwoordelijk voor het huishouden. Tien jaar geleden was dat nog 91 procent. Die trends hebben er volgens de onderzoekers voor gezorgd dat de bereidheid tot bestedingen de voorbije periode in India gevoelig is toegenomen. "De Indiase shopper wordt gekenmerkt door een streven naar waarde, maar de neiging om zoveel mogelijk inkomen om te zetten in spaargelden, is stilaan aan het verdwijnen."

Uit ramingen blijkt dat ongeveer één derde van de 480 miljoen Indiase banen worden ingenomen door vrouwen.

Labels: ,

Illegale dierenhandel steeds meer gesofisticeerd

De massale en steeds meer gesofisticeerde internationale illegale handel in flora en fauna door de georganiseerde misdaad, gekoppeld aan verouderde opsporingsperiode van de gerechtelijke autoriteiten, zorgen voor een decimering van een aantal bijzonder kostbare diersoorten, zoals neushoorns, tijgers en olifanten. De stroperij heeft voor een aantal soorten een historisch hoog niveau bereikt. Dat is de conclusie van een rapport van Elizabeth Bennett, natuurbeschermer bij de Amerikaanse Wildlife Conservation Society (WCS).

"Een groot gedeelte van de illegale handel wordt gedreven door rijke Oost-Aziatische markten, die blijkbaar een onverzadigbare appetijt voor wilde dieren hebben," merkt Bennett op in het webmagazine ScienceDaily. "Georganiseerde misdaadbendes zijn er volgens haar bovendien in geslaagd met gesofisticeerde smokkelmethodes door te dringen tot dierenpopulaties die tot nu toe relatief beveiligd waren. Onder meer wordt er gebruik gemaakt van verborgen compartimenten in containers, snel wijzigende smokkelroutes en het gebruik van e-commerce, die moeilijk opgespoord kan worden."

In het rapport wordt opgemerkt dat in Zuid-Afrika tussen januari en oktober van vorig jaar bijna 230 neushoorns het slachtoffer werden van stropers. Ook wordt er opgemerkt dat er in het wild nog amper 3.500 tijgers leven. Dat is minder dan 7 procent van hun historische populatie. Bennett merkt op dat niet alleen de natuur het slachtoffer is van die praktijken, maar vaak verliezen ook lokale gemeenschappen daardoor een belangrijke bron van inkomsten.

Labels: ,

Europese luchtvervuiling verder afgenomen

De luchtvervuiling is in Europa twee jaar geleden verder afgenomen. Dat heeft vooral te maken met de lagere vraag naar energie, waardoor de emissies van krachtcentrales in landen zoals Bulgarije, Polen, Roemenië en Spanje zijn teruggevallen. Dat blijkt uit een rapport van het European Environment Agency (EEA). Er wordt opgemerkt dat de grootste daling werd opgetekend bij de uitstoot van zwaveloxyde, waar een daling met 21 procent werd opgetekend. Maar ook bij stikstofoxide en stofpartikels werd een daling met ongeveer 10 procent opgetekend.

"Hoge concentraties van stilstofoxyde kunnen ontstekingen van de luchtwegen en een verminderde longfunctie veroorzaken," aldus het webmagazine Euractiv. "Stofpartikels zijn eveneens schadelijk voor het ademhalingssysteem." In het rapport wordt echter opgemerkt dat de Europese luchtkwaliteit nog altijd laag kan blijven, vooral in stedelijke gebieden, al wordt opgemerkt dat de cijfers een bevestiging lijken te zijn van een duurzame daling bij de meeste vormen van luchtvervuiling.

Daarbij wordt opgemerkt dat de emissie van zwaveloxyde in de Europese Unie sinds het begin van de jaren negentig met 80 procent is gedaald. Ook bij koolstofmonoxide werden een achteruitgang met 55 procent opgetekend, terwijl de uitstoot van stikstofoxyde met 44 procent is teruggevallen. Er wordt aan toegevoegd dat de uitstoot van stikstofoxyde door het Europese verkeer met 42 procent is gedaald. Toch blijft het verkeer de belangrijkste bron van stikstofoxide en koolstofmonoxyde.

Labels: ,

Chinese luxeleven op vijf jaar meer dan een kwart duurder

Het luxeleven wordt in China gevoelig duurder. Dat is de conclusie van een rapport van het Hurun Research Institute. Daarbij wordt opgemerkt dat de kostprijs van exclusieve producten en diensten tijdens de voorbije twaalf maanden met 7,7 procent duurder is geworden. Dat is weliswaar een vertraging tegenover de twaalf maanden voordien, toen een stijging met 11,3 procent werd opgetekend, maar toch worden de luxegoederen sneller duurder dan de algemene consumptieproducten, die het voorbije jaar een prijsverhoging met 6,4 procent lieten optekenen.

"China blijft rijkdom creëren, waardoor er steeds meer wordt besteed aan luxeproducten," merkt Rupert Hoogewerf, voorzitter van het Hurun Research Institute, op. "De hogere prijzen worden gedreven door de groeiende vraag en de veranderende wisselkoersen en tarieven. Onder meer de sterkere positie van de euro en het pond tegenover de yuan hebben bijgedragen tot de prijsverhogingen." Het rapport voegt er aan toe dat de luxeproducten in China de voorbije vijf jaar met meer dan een kwart duurder zijn geworden.

Hoogerwerf voegt er aan toe dat de groeiende vraag naar superspeelgoed bij de rijkere Chinese klasse eveneens een bijdrage heeft geleverd. "Een vliegtuigreis van Peking naar Shanghai met een Gulfstream, die zestien passagiers kan meenemen, kost nu 276.500 yuan," merkt hij op. "Dat betekent een stijging met ongeveer 15,6 procent." Maar ook kleinere luxeproducten, zoals juwelen en schoonheidsproducten, zijn het voorbije jaar gevoelig duurder geworden.

China telt op dit ogenblik naar schatting 960.000 miljonairs. Dat betekent een stijging met 9,7 procent tegenover vorig jaar. Daarnaast werden ook ongeveer 60.000 miljardairs geteld. Dat vertegenwoordigt een groei met 9,1 procent.

Labels: ,

Internationaal ruimtestation krijgt zeemansgraf

Wanneer het International Space Station uit dienst genomen wordt, zal het worden teruggehaald om in de dampkring van de aarde te verbranden en in zee te storten. Dat heeft Vitaly Davydov, onderdirecteur van het Russische ruimtevaartbureau Roskosmos gezegd. Het ruimtestation kan volgens Davydov onmogelijk in de ruimte blijven rondzwerven. Daarvoor is het station te groot en te complex, wat tot heel wat problemen zou kunnen leiden. Verwacht wordt dat het ruimtestation tot het einde van het decennium operationeel zal blijven.

Ruimteschroot wordt een steeds groter probleem. De voorbije maand werd het ruimtestation nog bedreigd door een stuk ruimteschroot, dat op gevaarlijk korte afstand passeerde en de bemanning verplicht om in de reddingssloep te schuilen. Ook het Russische ruimtestation Mir kreeg tien jaar geleden, na een dienst van anderhalf decennium, een zeemansgraf in de Stille Oceaan. Oorspronkelijk was voorzien dat het International Space Station tijdens de eerste helft van dit decennium uit dienst zou worden genomen, maar nadien werd beslist om de levensduur van het station te verlengen.

Over een opvolger van het ruimtestation kon Davydov naar eigen zeggen op dit ogenblik weinig informatie geven. Het is volgens hem ook nog niet duidelijk of er nood zal zijn aan een ruimtestation in de onmiddellijke omgeving van de aarde, al gaf hij toe dat er nog heel wat taken kunnen worden uitgevoerd. Davydov sloot echter niet uit dat een nieuw station zou gebruikt worden als een basis voor de bouw van ruimtetuigen die de verdere ruimte zouden moeten exploiteren. Hij merkte wel op dat de exploratie van de ruimte niet zonder bemande vluchten kan.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

Ontwerper Andrew Ainsworth mag doorgaan met het verkopen van Stormtrooper-helmen in Groot-Brittannië. Dat heeft het hooggerechtshof in Londen beslist. De Brit ontwierp de bekende witte helmen voor de film Star Wars uit de tweede helft van de jaren zeven. Ainsworth werd door filmmaatschappij Lucasfilm echter voor de rechter gedaagd omdat hij de helmen zonder toestemming verkocht op internet. Een rechtbank oordeelde drie en twee jaar geleden al dat de helmen geen kunstwerken zijn en dus niet onder het Britse auteursrecht vallen. Dit betekende dat Ainsworth de plastic kostuumstukken mocht blijven verkopen in zijn thuisland. Lucasfilm ging tegen die uitspraken in beroep, maar ook dat is nu afgewezen.


British American Tobacco (BAT), de tweede grootste sigarettenfabrikant ter wereld, heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een omzet gerealiseerd van 7,44 miljard pond. Dat betekent een stijging met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst steeg met 22 procent tot 2,79 miljard pond. Aan gelijke wisselkoersen boekte de tabaksfabrikant - eigenaar van merken zoals Kent, Dunhill, Lucky Strike en Pall Mall - een omzetgroei van 7 procent. Het bedrijf verhoogde tijdens de eerste zes maanden van dit jaar de prijzen met 8 procent, waardoor een volumedaling met 1 procent kon worden gecompenseerd. Er wordt ook gewag gemaakt van sterke prestaties in Japan.


Het ratingbureau Standard & Poor's heeft de kredietwaardigheid van Griekenland opnieuw verlaagd. Bovendien blijven de vooruitzichten volgens het bureau negatief. Volgens het ratingbureau moeten leningen aan Griekenland op dit ogenblik gelijkgeschakeld worden met speculatie. Anderhalve maand geleden had Standard & Poor's de rating van Griekenland al een keer verlaagd. Griekenland staat nu amper twee trappen boven het niveau van wanbetaling. Het ratingbureau merkt op dat een herstructurering eigenlijk neerkomt op een gedeeltelijk failliet. Er wordt aan toegevoegd dat een zogenaamde rollover van de banken evenmin als investeringsvriendelijk kan worden beschouwd. Enkele dagen geleden had ook Moody's de rating van Griekenland al verlaagd.


Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar een nettoverlies geleden van 197 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een winst geboekt van 736 miljoen euro. Toen werd wel een eenmalige bate van ruim 1 miljard euro opgetekend uit de verkoop van een belang in reisreserveringsmaatschappij Amadeus. De omzet van de luchtvaartcombinatie steeg met 8,7 procent tot 6,22 miljard euro. Het verlies is volgens de maatschappij te wijten aan de gestegen brandstofprijzen door de onrusten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika en de natuurramp in Japan. De probleemgebieden leverden een verlies van 100 miljoen euro op. De brandstofkosten lagen 16 procent hoger dan tijdens het eerste kwartaal van vorig jaar.


De Franse regering doet er goed aan extra inspanningen te doen als het Franse begrotingstekort over twee jaar wil teruggebracht zijn tot 3 procent van het bruto binnenlands product. Dat heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF), gezegd. Daarbij wordt opgemerkt dat de Franse regering aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt in de sanering van de overheidsfinanciën, maar er wordt aan toegevoegd dat er bijkomende maatregelen nodig zijn als de doelstellingen voor de volgende twee jaar realistisch willen blijven. De Franse regering heeft zich ertoe verbonden het begrotingstekort terug te dringen van 7,1 procent eind vorig jaar naar 5,7 procent dit jaar. Volgend jaar moet het tekort teruglopen tot 4,6 procent.


Vliegtuigconstructeur Airbus heeft een overnamebod gedaan op het Deense vliegtuigonderdelenbedrijf Satair. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 500 miljoen dollar. Airbus wil met de overname de productieketen uitbreiden om zijn rendement te verhogen. Het bod wordt gesteund door het bestuur van Satair, dat wel een autonoom bedrijf zou blijven. Het Deense bedrijf zal daardoor ook onderdelen blijven leveren aan Boeing, de Amerikaanse concurrent van Airbus. De onderhandelingen over de overname hebben maanden aangesleept. Er zouden ook gelijkaardige gesprekken plaatsvinden tussen Boeing en een andere grote distributeur. Boeing nam zes jaar geleden al Avail, eveneens producent van vliegtuigonderdelen, over.


Dunkin' Brands, eigenaar van de bekende koffieshopketen Dunkin' Donuts, heeft met een beursgang een bedrag van 422,8 miljoen dollar opgeleverd. De aandelen konden aan een hoger bedrag worden geplaatst dan eerder was voorzien. Het bedrijf wil zijn activiteiten in de Verenigde Staten gevoelig uitbreiden. Dunkin' Donuts wil de volgende twintig jaar zijn aanwezigheid op de Amerikaanse markt verdubbelen. Op dit ogenblik heeft de keten in de Verenigde Staten 6.800 vestigingen. De winkels verkopen vooral koffie en bijhorende snacks, maar de keten wil zijn gamma uitbreiden, zodat ook op andere ogenblikken van de dag klanten zouden kunnen worden aangetrokken.


De Amerikaanse justitie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar ING Bank. De Nederlandse bank wordt ervan verdacht sanctieregimes tegen Cuba, Iran en Syrië te hebben geschonden. Een woordvoerder van van de Nederlandse financiële groep bevestigde dat ING een verzoek heeft ontvangen om informatie aan te leveren en dat het concern medewerking zal verlenen aan het onderzoek. Onduidelijk is nog wanneer het onderzoek is afgerond. De Amerikaanse sanctieregimes verbieden bedrijven die in de Verenigde Staten actief zijn, zaken te doen met staten die op schurkenlijsten staan, zoals Cuba, Iran en Syrië. Vijf jaar geleden moest ABN Amro een boete van 80 miljoen dollar betalen plus 500 miljoen dollar om verdere strafvervolging af te kopen voor transacties met Iran en Libië.


De online retailer Amazon.com heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 9,91 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 51 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde van 207 miljoen euro naar 191 miljoen euro. Lage tarieven, de groei van de portfolio en innovatie zijn naar eigen zeggen de belangrijkste pijlers voor de omzetgroei bij Amazon. Vooral de verkoop van de Kindle zou sterke prestaties laten optekenen. Concrete cijfers werden daarover niet bekend gemaakt. Er wordt wel opgemerkt dat de investeringen in de distributie en technologie op de winstcijfers wegen, maar dat zou in de toekomst moeten kunnen leiden tot betere marges.


De Russische consumenten hebben tijdens de eerste zes maanden van dit jaar meer geld uitgegeven dan ze verdiend hebben. Dat blijkt uit een rapport van het Russische ministerie van economie.
Tijdens het eerste semester van dit kwamen de uitgaven van de bevolking met 52,3 miljard roebel boven de inkomsten uit. Dat komt overeen met een bedrag van 1,3 miljard euro. Het jaar voordien lagen de inkomsten nog 155 miljard roebel hoger dan de uitgaven. Vooral in de maand januari gaven de Russen meer geld uit dan ze verdienden, wat niet abnormaal is tijdens de feestperiode van kerstmis en nieuwjaar, maar eenzelfde fenomeen werd ook tijdens de maanden maart en mei opgetekend. Nog volgens de studie lenen de Russen steeds meer en sparen ze steeds minder.


Staalproducent ArcelorMittal heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 25,1 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een omzet geboekt van 20,1 miljard dollar. De nettowinst daalde met bijna 200 miljoen tot 1,53 miljard euro. ArcelorMittal verscheepte de voorbije drie maanden 22,2 miljoen ton staal. Dat is ongeveer een status-quo tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het concern verwacht echter dat de verschepingen tijdens de tweede helft van dit jaar hoger zullen uitvallen dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Lakshmi Mittal, topman van het staalconcern, liet in een toelichting weten dat de resultaten werden gesteund door de hogere verkoopprijzen van staal. ArcelorMittal vertegenwoordigt 6 procent van de wereldwijde staalproductie.


De Franse autoconstructeur PSA Peugeot-Citroen heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 31,1 miljard euro. Dat betekent een stijging met 9,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijfsresultaat voor de autodivisie daalde echter van 525 miljoen euro naar 405 miljoen euro. Die daling is naar eigen zeggen helemaal toe te schrijven aan de natuurrampen in Japan en de hogere prijs van grondstoffen. Voor de hele PSA Groep steeg het bedrijfsresultaat met 1,8 procent tot 1,15 miljard euro. Voor het hele jaar verwacht de Franse autogroep een grotere winst dan vorig jaar. Topman Frederic Saint-Geours verwacht dat in het najaar de negatieve gevolgen van de aardbeving zullen wegebben.


Diamantproducent De Beers heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet geboekt van 3,9 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 30 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De Beers boekte tijdens de eerste jaarhelft de grootste omzet uit zijn geschiedenis. De stijging was te danken aan prijsverhogingen en een grotere vraag naar diamanten vanuit de Verenigde Staten, China en India. De Beers gaat ervan uit dat de hogere prijzen aanhouden en de kerstaankopen zoals gewoonlijk tot een piek in de verkoop leiden. De operationele winst steeg met 55 procent tot 1,18 miljard dollar. De Beers produceert één derde van de ruwe diamanten in de wereld en is voor 45 procent in handen van de mijngroep Anglo American.


Het ratingbureau Moody's heeft de kredietwaardigheid van de Finse telefoonfabrikant Nokia met twee stappen verlaagd. Fitch en Standard & Poor's, de twee andere grote ratingbureaus, voerden vorige maand voor Nokia al een ratingverlaging door. Moody's heeft de kredietwaardigheid van Nokia nu twee niveaus boven de rommelstatus bepaald. Het besluit van Moody's volgt op de bekendmaking van een fors verlies van Nokia over het tweede kwartaal en de ommekeer die het bedrijf probeert te bewerkstelligen in de samenwerking met Microsoft. Nokia legt het op het gebied van smartphones, waarop de winstmarges hoger zijn dan op eenvoudige mobieltjes, al jaren af tegen onder meer Apple. Door de samenwerking met Microsoft hoopt Nokia het tij te keren.


De Chicago Mercantile Exchange (CME), de belangrijkste derivatenbeurs van de wereld, heeft aangekondigd zijn onderpandeisen voor Amerikaans staatspapier te verstrengen. De verscherping van de onderpandregels weerspiegelt de bezorgdheid van de derivatenbeurs over de Amerikaanse budgettaire situatie. Daarbij wordt niet alleen gewezen op de stijgende overheidsschuld, maar wordt ook rekening gehouden met de politieke patstelling over een verhoging van het Amerikaanse schuldplafond. Door de verstrenging worden ook de Amerikaanse schatkistcertificaten niet langer meer voor 100 procent als onderpand aanvaard. Er wordt een korting van 0,5 procent aangerekend. Ook voor ander staatspapier worden grotere kortingen opgelegd.


Meer Nieuws

Wednesday, July 27, 2011

BBC krijgt voorbeeldig wetenschappelijk rapport

De wetenschappelijke verslaggeving van de British Broadcasting Corporation (BBC) heeft een hoge kwaliteit en wordt ook kwantitatief op een goed niveau onderhouden. Dat is de conclusie van een onafhankelijk rapport van genetica-professor Steve Jones. Er wordt echter wel opgemerkt dat de openbare omroep wel een onderscheid moet maken tussen bewezen feiten en opinies. Daarbij wordt gesteld dat pogingen om een evenwicht te vinden gratis publiciteit boden aan marginale opinies.

"De wetenschappelijke verslaggeving van de Britse openbare omroep wordt gekenmerkt door een voorbeeldige accuraatheid," voert het rapport aan. Er wordt aan toegevoegd dat één op vier nieuwsonderwerpen betrekking hadden op wetenschappen. Daarbij werd opgemerkt dat vooral de programma's Panorama (BBC One) en Today (Radio 4) een bijzonder sterke wetenschappelijke content aanboden. Fran Unsworth, hoofd nieuwsgaring bij de Britse omroep, stelde in een reactie bijzonder opgetogen te zijn met het resultaat van het rapport.

Professor Jones merkte wel op dat bij een eensgezindheid over de wetenschappelijke content teveel aandacht werd besteed aan tegenstemmen die weinig waarde te bieden hadden, wat volgens het rapport tot een vals evenwicht kon leiden. "Het aanbrengen van deze oppositie zou bij het publiek de perceptie kunnen creëren dat het onderwerp controversiëler is dan in het werkelijkheid het geval is," stipte professor Jones aan. Daarbij verwees hij onder meer naar de klimaatverandering, genetische gemanipuleerd voedsel en mazelen-vaccins.

Labels: , ,

Amerikaanse luxesector laat opnieuw groei optekenen

De Amerikaanse luxesector heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar op verschillende terreinen een groei laten optekenen. Dat is de conclusie van een rapport van de financiële groep American Express. Daarbij wordt opgemerkt dat er een omzetgroei werd opgemerkt bij kleding en accessoires, juwelen en departmentstores. Anderzijds bleek er een terugval te moeten geboekt te worden bij luxemeubels en woninginrichting.

Er wordt opgemerkt dat de bestedingen in kleding en accessoires tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een groei met 3,3 procent kenden tegenover dezelfde periode vorig jaar. Daarbij wordt opgemerkt dat de rijkere consumentengroep met een groei van 2 procent zich iets terughoudender bleek op te stellen. Bij de andere klanten werd een groei met 3,3 procent opgetekend. De gemiddeld aankoop bij de rijkere bevolking steeg echter met 8,9 procent in waarde. Ook de andere klanten lieten een groei met 8,4 procent optekenen. Dat zou een trend van grote, onregelmatige aankopen aangeven.

Bij juwelen werd een groei met 14,1 procent opgetekend, maar het gemiddelde transactievolume liet een daling met 8,1 procent registreren. De departmentstores lieten bedrijven een groei met 6 procent optekenen, gevolgd door de consumentensector met 4,4 procent en de kleine ondernemingen met 2,8 procent. Bij de aankoop van meubels en woninginrichting werd daarentegen een daling met 15,9 procent gemeld bij de bedrijven, gevolgd door de consumenten met een terugval van 14,4 procent en kleine ondernemingen met een achteruitgang met 5,5 procent.

Labels:

Helft Amerikaanse internetgebruikers bezoekt reissites

Tijdens de maand juni hebben 116 miljoen Amerikaanse consumenten een online reissite bezocht. Reissites vertegenwoordigden daarbij de helft van de snelstgroeiende websites tijdens de maand juni. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau ComScore. De onderzoekers voegen er aan toe dat meer dan de helft van de Amerikaanse bevolking tijdens de maand juni een reissite heeft bezocht. In totaal waren tijdens de maand juni 214,5 miljoen Amerikanen online. Dat betekende een daling met ongeveer 1 procent tegenover de maand mei.

Met een stijging van 14 procent tot 13,5 miljoen bezoekers tekende de vervoerssector binnen het toerisme de grootste groei op. Lijstaanvoerder in die sector was de Amerikaanse nationale spoorwegmaatschappij Amtrak. Die trok tijdens de maand juni 2,6 miljoen bezoekers aan. Dat betekende een stijging met 14 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Op de tweede plaats staat de de vervoersmaatschappij FirstGroup met 2,2 miljoen bezoekers. Rederij Carnival Cruise eindigde op de derde plaats, gevolgd door concurrent Royal Caribbean Cruises.

ComScore voert aan dat ook hotel en resorts een belangrijke groei lieten optekenen. Daar werd een toename met 13 procent tot 34,8 procent opgetekend. Op de eerste plaats staat Hilton Hotels met 5,4 miljoen bezoekers. Dat betekende een stijging met 24 procent. Op de tweede plaats staat Marriott, dat een groei met 18 procent tot 5,4 miljoen bezoekers liet optekenen. Daarna volgens Choice Hotels International, InterContinental Hotels Group en Wyndham Worldwide. Online reisagenten lieten een groei met 10 procent tot 42 miljoen bezoekers optekenen.

Labels: ,

Embraer en Boeing stappen in onderzoek naar vliegtuig-ethanol

De Braziliaanse vliegtuigconstructeur Embraer en zijn Amerikaanse concurrent Boeing hebben bekendgemaakt te investeren in een haalbaarheidsstudie voor het gebruik van Braziliaans suikerriet in vliegtuigbrandstof. Ook de Inter-American Development Bank (IDB) zal een financiële bijdrage leveren voor het project, dat erop gericht is om de uitstoot van broeikasgassen terug te schroeven. De brandstof zal worden ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Amyris.

Arnaldo Vieira de Carvalho, topman van het IDB Sustainable Aviation Biofuels Initiative, stelde dat de opkomende hernieuwbare vliegtuigbrandstof de potentie heeft om de uitstoot van broeikasgassen gevoelig terug te schroeven. Hij verwees daarbij naar het Braziliaanse succes in de toepassing van suikerriet-ethanol als alternatief voor benzine. De Carvalho merkte op dat de studie de mogelijkheden voor een duurzame, grootschalige productie van alternatieve vliegtuigbrandstoffen op basis van suikerriet wil uittesten.

Het onderzoek wordt geleid door de Braziliaanse denktank Icone. Het initiatief is het eerste project dat beroet doen op ondersteuning die door de Inter-American Development Bank in juni werd aangekondigd voor de promotie van duurzame vliegtuigbrandstoffen. De milieuorganisatie World Wildlife Fund werd aangetrokken als onafhankelijk adviseur en controle-orgaan. Boeing merkt op dat de samenwerking cruciaal is om de brandstofvoorraden van de vliegtuigindustrie te diversifiëren en een sterke Amerikaans-Braziliaanse samenwerking rond hernieuwbare energie op te zetten.

Labels: , , , ,

Milieugroepen protesteren tegen Russische mini-kerncentrales

Het Russische ontwerp voor mini-kerncentrales vraagt om ongevallen en is bijzonder kwetsbaar voor aardbevingen. Dat hebben een groep milieuverenigingen, waaronder Greenpeace en Bellona, gezegd. De groeperingen protesteren tegen een experimentele reactor die voorzien is voor Dmitrovgrad in de regio Ulyanovsk. Het ontwerp zou volgens hen mogelijk kunnen leiden tot een opstapeling van polonium, een dodelijk radioactief element dat berucht door de moord op de voormalige Russische geheim agent Alexander Litvinenko vijf jaar geleden.

"Polonium leidt tot een drastische verhoging van de radioactiviteit van het koelsysteem," merkt Alexander Nikitin, woordvoerder van Bellona, op tegenover de krant The Moscow Times. De experimentele mini-kerncentrale wordt gebouwd door Akme-Engineering, een joint-venture van de groep Eurosibenergo van miljardair Oleg Deripaska en het Russische staatsconcern Rosatom. De bouw van de experimentele reactor, die een capaciteit van 100 megawatt zou hebben, werd vorig jaar aangekondigd. De mini-kerncentrale zou over acht jaar operationeel moeten kunnen worden.

Indien de tests positief verlopen, hopen de ontwikkelaars kant-en-klare nucleaire reactoren over de hele wereld aan nieuwe kerncentrales te kunnen leveren. Daarbij zou vooral worden gemikt op geïsoleerde en moeilijk toegankelijke regio's die niet gemakkelijk aan bestaande netwerken kunnen worden gekoppeld. Gemikt wordt op een aandeel van 10 procent tot 15 procent van de wereldwijde markt van kleine en middelgrote reactoren. Daarbij wordt gewag gemaakt van een vraag naar vijfhonderd tot duizend eenheden de volgende dertig jaar.

De reactoren werden sinds het einde van de jaren zestig gebruikt in de onderzeeërs van de Sovjet-Unie. Het zou echter de eerste keer zijn dat het systeem in een civiele project wordt toegepast. De ontwikkelaars zeggen dat de veiligheid en efficiëntie van de technologie is bewezen. Bovendien zou een reactor ongeveer evenveel kosten als een middelgrote steenkoolcentrale, zonder het nadeel van schadelijke uitstoot. Alexander Nikitin, voormalig bemanningslid van nucleaire onderzeeërs, merkt echter op dat de technologie tenminste drie fatale ongevallen heeft veroorzaakt.

Labels: , ,

Schotland lanceert internationale toeristische campagne

Er wordt een campagne opgestart om Schotland wereldwijd als toeristische en culturele bestemming te promoten. De campagne wordt gelanceerd in aanloop naar de Commonwealth Games, die over drie jaar in Glasgow worden georganiseerd. Met de promotiecampagne, die volgend jaar gelanceerd zal worden, is een bedrag van 6,5 miljoen pond gemoeid. Gespreid over een periode van drie jaar, moet de campagne het internationaal en binnenlands toerisme stimuleren en onder meer de nadruk leggen op de creatieve industrieën van Schotland.

"De campagne wordt ondersteund door de nationale loterij en zal worden ontwikkeld door de cultuurorganisatie Creative Schotland," aldus BBC News. "In de campagne zal onder meer aandacht worden besteed aan communities met rijke culturele evenementen." Fiona Hyslop, minister van cultuur van Schotland, merkt op dat het land over de hele wereld gekend is voor zijn rijke cultuur en erfgoed en ook steeds meer wordt erkend als een creatieve voortrekker.

"Met de Olympische Spelen van volgend jaar in Londen en de Commonwealth Games over drie jaar in Glasgow, zal heel de wereld de volgende tijd naar Groot-Brittannië kijken," voert Hyslop aan. "Dat biedt onuitgegeven mogelijkheden om de culturele en creatieve sterkte van Schotland op het internationaal podium in de kijker te stellen." Andrew Dixon, chief executive van Creative Schotland, merkt op dat de hele natie de kans zal krijgen om in het project betrokken te worden.

Labels: , ,

Investeringen in cleantech met 10 procent gedaald

Tijdens het tweede kwartaal werd wereldwijd 1,83 miljard dollar kapitaal geïnvesteerd in cleantech-projecten. Dat is een daling met 10 procent tegenover het tweede kwartaal van vorig jaar. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau Cleantech Group. Tegenover het eerste kwartaal van dit jaar werd een terugval met 33 procent opgetekend. In totaal werden 161 investeringsprojecten geteld. Het grootste pakket ging naar energie-efficiëntie.

"Er was tijdens het tweede kwartaal van dit jaar vooral interesse in bedrijven die technologie ontwikkelen om de energie-efficiënte te verbeteren door het gebruik van geavanceerde computer-algoritmes voor de zogenaamde smartgrids," aldus het webmagazine Greenbeat. "In die sector werd in totaal een bedrag van 428 miljoen dollar opgehaald, verdeeld over 38 dossiers. Het grootste project in die sector kwam op naam van Bridgelux, gespecialiseerd in efficiënte verlichtingssystemen, dat 80 miljoen dollar ophaalde."

Op de tweede plaats staan investeringen in zonnetechnologie met 363 miljoen dollar, verdeeld over zevenentwintig projecten. Daarna volgen biobrandstoffen met een totaalbedrag van 237 miljoen dollar voor twaalf dossiers. Transport komt op de vierde plaats met een bedrag van 176 miljoen dollar en negen projecten. Er wordt verder opgemerkt dat het grootste gedeelte van de investeringen in cleantech gesitueerd werd in Noord-Amerika. Daar werd een bedrag van 1,42 miljard dollar opgehaald. Dat betekent een daling met 10 procent. Californië vertegenwoordigde 611 miljoen dollar

Er wordt aan toegevoegd dat bijna een dozijn cleantech-bedrijven tijdens het tweede kwartaal van dit jaar hun debuut hebben gemaakt op de beurs. Solazyme, producent van biobrandstoffen op basis van algen, vormde met een beursgang van 227 miljoen dollar de grootste operatie. In totaal haalde cleantech op de beurs tijdens het tweede kwartaal een bedrag van 2 miljard dollar op. Ook wordt opgemerkt dat het investeringsfonds Kleiner Perkins Caufield & Byers met twaalf projecten tijdens het tweede kwartaal de belangrijkste investeerder was.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

De reële autoprijzen in de Europese Unie zijn vorig jaar met 2,5 procent gedaald. Dat heeft de Europese Commissie bekendgemaakt. De nominale prijzen van auto's - het bedrag dat de consument moet neertellen, rekening houdend met kortingen en belastingen - ging vorig jaar in de Europese Unie gemiddeld omhoog met 0,3 procent. Maar rekening houdend met de inflatie daalden de prijzen. Uit de cijfers blijkt ook dat de prijsverschillen van auto's tussen de lidstaten afnemen. Joaquin Almunia, Europees Commissaris voor concurrentiebeleid, toonde zich opgenomen met de resultaten. Hij zegt de evolutie te zien als een bewijs dat de grensoverschrijdende mededinging in de Europese Unie functioneert.


Miljardair George Soros stopt als hedgefondsmanager. Hij geeft de 1 miljard dollar die buitenstaanders in zijn fonds hebben gestoken, terug en belegt voortaan alleen nog maar voor zichzelf. Dat hebben de zoons van Soros aan de beleggers gemeld. De tachtigjarige Soros verwierf in het begin van de jaren negentig bekendheid, toen hij één miljard verdiende door te speculeren op een waardedaling van het Britse pond. Volgens zijn zoons is zijn besluit om na een kleine veertig jaar te stoppen als fondsmanager ingegeven door nieuwe, strengere Amerikaanse regels voor fondsmanagers. De nieuwe regels zijn minder streng voor fondsen die niet voor buitenstaanders beleggen. Het Soros Fund Management beheert nu ruim 25 miljard dollar. Dat geld is al overwegend afkomstig van de familie Soros.


Autofabrikant Chrysler heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een verlies geleden van 370 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg het verlies 172 miljoen dollar. Het grotere verlies werd veroorzaakt door een eenmalige last van 551 miljoen dollar gerelateerd aan de aflossing van een schuld. De autofabrikant - eigenaar van merken als Dodge, Ram en Jeep - heeft eerder dit jaar een bedrag van 7,6 miljard dollar aan schulden afgelost die het bedrijf had uitstaan bij zowel de Amerikaanse als de Canadese regering. Zonder de financieringskosten had het bedrijf naar eigen zeggen een nettowinst gemaakt van 181 miljoen dollar. In het tweede kwartaal heeft Chrysler de verkoop namelijk met 30 procent zien stijgen naar 13,7 miljard dollar.


Het Britse farmacieconcern GlaxoSmithKline (GSK) heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst behaald van ruim 1 miljard pond. In dezelfde periode vorig jaar was nog sprake van een verlies van 304 miljoen pond. Maar toen werden de resultaten gedrukt door een schikking over een mogelijk verband tussen gebruik van het medicijn Avandia en hartklachten. De omzet in het tweede kwartaal daalde met 4 procent tot ruim 6,7 miljard pond. De omzet daalde wel minder hard dan in de twee voorgaande kwartalen, toen deze met respectievelijk 10 procent en 11 procent afnam. De dalende omzet is het gevolg van het aflopen van patenten op bepaalde geneesmiddelen. Hierdoor kunnen concurrenten goedkopere versies van het medicijn aanbieden.


De Italiaanse autofabrikant Fiat heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 1,3 miljard euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg de winst 90 miljoen euro. De omzet steeg met 40 procent tot 13,15 miljard euro. De verbetering in resultaten is vooral te danken aan de integratie van de cijfers van het Amerikaanse merk Chrysler. Fiat nam twee jaar geleden het bestuur van Chrysler over en kreeg toen een belang van 20 procent in het bedrijf. Fiat heeft inmiddels 53,5 procent van de aandelen van zijn Amerikaanse sectorgenoot in handen. De Italiaanse autofabrikant verhoogde ook zijn winstverwachting voor het hele jaar tot 1,7 miljard euro. Eerder ging Fiat uit van een winst van 300 miljoen euro.


Autobouwer Saab kan door geldtekort zijn kantoorpersoneel voor onbepaalde tijd geen loon uitbetalen. Dat heeft Saab, dochterbedrijf van Swedish Automobile, bekend gemaakt. De betalingen zijn volgens het bedrijf opgeschort omdat al toegezegde fondsen niet op tijd zijn binnengekomen. Saab voegde er aan toe alle noodzakelijke maatregelen te nemen om deze fondsen te innen. Het is niet de eerste keer dat Saab bij zijn werknemers in gebreke moet blijven. Na een eerste salarisstop eind juni, dreigden Zweedse vakbonden met juridische acties. Dit liep een paar dagen later af met een sisser, toen een Chinese investeerder een bestelling plaatste van enkele honderden auto's. Ondertussen hebben acht schuldeisers zich gemeld bij het Zweedse Rijksschuldenkantoor voor een incassoprocedure.


Christine Lagarde, topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), heeft de Verenigde Staten en Europa opgeroepen haast te maken met het oplossen van hun schuldencrises. Als die niet snel worden bestreden dreigt volgens Lagarde de wereldeconomie opnieuw in de problemen te komen. Lagarde wil dat Amerikaanse politici snel een akkoord sluiten over de verhoging van het plafond voor de Amerikaanse staatsschuld. Een schok in de Verenigde Staten kan volgens de financiële topvrouw ernstige gevolgen hebben voor de rest van de wereld. Europese leiders hebben volgens Lagarde afgelopen week goede stappen gezet in de bestrijding van hun schuldencrisis, maar ze voegt er aan toe dat het werk nog niet is gedaan.


De retailgroep Mediamarkt-Saturn heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een verlies van 44 miljoen euro geleden. De terugval is volgens het Duitse moederconcern Metro Group te wijten aan de dalende verkopen. Er werd opgemerkt dat er besparingen zullen worden doorgevoerd. Op drie jaar tijd zouden de kosten met 500 miljoen euro moeten worden teruggeschroefd. In dat kader zullen in Europa 3.000 banen worden geschrapt. Er zouden vooral banen moeten sneuvelen in de administratieve afdelingen. De kostenbesparingen moeten Mediamarkt-Saturn volgens het moederbedrijf toelaten om onder meer de groeiende concurrentie van het internet op te vangen.


De Britse petroleummaatschappij British Petroleum heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een winst geboekt van 5,6 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar boekte British Petroleum nog een verlies van 17 miljard dollar, maar het concern moest tijdens die periode afrekenen met het ongeval met het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico. De verbeterde resultaten zijn in belangrijke mate het gevolg van de hogere olieprijs. Tijdens het tweede kwartaal van vorig jaar bedroeg de prijs van een vat Brentolie op ongeveer 78 dollar. Dat is inmiddels gestegen tot 117 dollar. De omzet van de Britse maatschappij steeg met 37 procent tot 103,8 miljard dollar. De productie daalde met 11 procent tot 3,4 miljoen vaten per dag.


Deutsche Bank heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 1,2 miljard euro. Dat betekent een stijging met 3,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Tijdens het eerste kwartaal boekte Deutsche Bank nog een recordwinst van 2,06 miljard euro. De lagere cijfers voor het tweede kwartaal zijn naar eigen zeggen het gevolg van de volatiele sfeer van de eurocrisis en een groeivertraging van wereldeconomie. Deutsche Bank liet vooral een groei optekenen in de retailbanking en het vermogensbeheer. Op basis van die goede cijfers in beide takken behoudt Deutsche Bank zijn verwachtingen dat op het einde van het jaar 10 miljard euro winst zal worden geboekt.


Het Nederlandse telecomconcern KPN heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 414 miljoen euro. Dat betekent een daling met 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet daalde met 2 procent tot 3,29 miljard euro. Volgens het telecomconcern moet de omzetdaling worden toegeschreven aan verplichte tariefverlagingen, tegenwind van regelgeving en het veranderende gedrag van de Nederlandse mobiele klanten. Het telecombedrijf gaf in april al een gevoelige winstwaarschuwing voor de rest van het jaar omdat de inkomsten uit het telefoonverkeer veel sterker dalen dan het bedrijf had verwacht. Klanten kiezen steeds vaker voor communicatiemiddelen via internet, die de telecombedrijven veel minder geld opleveren.


De Amerikaanse autofabrikant Ford heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 2,4 miljard dollar. Dat betekent een daling met 8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Ford laat daarmee wel voor het achtste kwartaal op rij winstcijfers optekenen. De omzet van de Amerikaanse autoproducent steeg van 31,3 miljard dollar tot 35,5 miljard dollar. Ford profiteerde vooral van de hogere prijzen en stijgende verkoop in Noord-Amerika. Het marktaandeel van de autobouwer nam zowel in de Verenigde Staten als Europa toe. In Canada blijft Ford marktleider. Er werd ook een meerverkoop van 40 procent opgetekend in Turkije, terwijl in Rusland een groei met 30 procent werd opgetekend.


Het Amerikaanse vervoerbedrijf United Parcel Service (UPS) heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,06 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 25 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg van 12,2 miljard dollar naar 13,2 miljard dollar. Alle activiteiten van de groep droegen naar eigen zeggen bij tot de goede kwartaalresultaten. In totaal werden er door UPS tijdens het tweede kwartaal van dit jaar 957 miljoen pakketten bezorgd. In Europa en China zette de sterke groei in pakketverzending door in een hoger tempo dan op de Amerikaanse thuismarkt, waar ongeveer een status-quo werd opgetekend. Kurt Kuhen, chief executive van UPS, merkte wel op dat het bedrijf het sterkste kwartaal uit zijn geschiedenis beleefde.


De Zwitserse zakenbank UBS heeft tijdens het het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,02 miljard Zwitserse frank. Dat komt overeen met een bedrag van 878 miljoen euro. Tijdens het tweede kwartaal van vorig jaar werd nog een winst geboekt van 2 miljard frank. Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar werd een winst van 1,81 miljard frank opgetekend. UBS waarschuwt er ook voor dat de nieuwe kapitaalvereisten en regelgeving - in combinatie van verslechterende economische vooruitzichten - zullen wegen op de toekomstige inkomsten. UBS wil de volgende twee tot drie jaar tussen 1,5 miljard frank en 2 miljard frank kosten besparen en schrapte zijn winstdoelstelling over drie jaar. Er zou ook een ontslagronde volgen, al is niet bekend hoeveel banen zouden sneuvelen.


De Britse economische groei is tijdens het tweede kwartaal van dit jaar vertraagd tot 0,2 procent. Dat heeft het Britse Bureau voor Nationale Statistieken (ONS) gemeld. De groeivertraging zou onder meer te maken hebben met uitzonderlijke gebeurtenissen zoals de extra vakantiedag voor het huwelijk van prins William en Kate Middleton in april. In het eerste kwartaal bedroeg de Britse groei nog 0,5 procent. Naast het prinselijk huwelijk zou ook het warme weer in april een rol gespeeld hebben, omdat daardoor de vraag naar gas en elektriciteit daalde. Daarnaast deed de tsunami in Japan in maart de bevoorrading haperen. Tegenover het tweede kwartaal van vorig jaar groeide de Britse economie met 0,7 procent. Dat is het laagste percentage sinds het eerste kwartaal van vorig jaar.


Meer Nieuws

Tuesday, July 26, 2011

Amerikaanse voetbalspeelsters hebben merkpotentieel

Amerikaanse voetbalspeelsters zoals Hope Solo, Abby Wambach en Alex Morgan hebben een belangrijk merkpotentieel. Dat zegt Bill Glenn, vice-president van het adviesbureau Marketing Arm. Het Amerikaanse team verloor weliswaar zopas de finale van het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland van Japan, maar sindsdien hebben de speelsters onafgebroken hun opwachting moeten maken in Amerikaanse televisieprogramma's. De finale tussen Japan en de Verenigde Staten was de meestbekeken voetbalwedstrijd die ooit door de keten ESPN werd uitgezonden.

Doelwachter Hope Solo is de eerste vrouw die de cover van Sports Illustrated haalde sinds tennisster Serena Williams vorige zomer. Slechts drie vrouwelijke voetballers hebben ooit de cover van het magazine gehaald. The Marketing Arm merkt op dat weliswaar 21 procent van de Amerikaanse consumenten weten wie Hope Solo is, maar toch moet de voetbalster volgens het adviesbureau op het gebied van impact op het publiek op dezelfde hoogte worden geplaatst als Drew Brees, Bill Gates, Matthew Broderick en Emmitt Smith.

The Marketing Arm stelt verder dat de commerciële waarde van Hope Solo vergeleken moet worden met het niveau van Michael J. Fox, Julia Roberts, Beyonce en Ron Howard. Op het gebied van invloed wordt ze in de categorie van Bono, Heidi Klum, Bill Cosby en Ashton Kutcher gerangschikt. Glenn merkt op dat het internet minder bekende sporten zoals het vrouwenvoetbal extra mogelijkheden biedt om een publiek te bereiken. De sponsoringwaarde van de speelsters zal volgens hem echter verder worden bepaald door exposure.

"Door productsponsoring en inspanningen op netwerken zoals Twitter kunnen de speelsters hun merk levendig houden," voert hij aan. "Maar uiteindelijk worden ze door het publiek vooral als voetbalspeelsters bestempeld. Tenzij ze hun eigen merk veranderen door een overstap te maken naar een andere sector, zullen ze daarvoor vooral moeten spelen." Het is volgens hem ook nog te vroeg om te bepalen of de populariteit van de speelsters zal helpen om de interesse in het vrouwenvoetbal te stimuleren.

Labels: , ,

Amerikaanse consument blijft naar televisie kijken

Ondanks de toename van het aantal alternatieven op onder meer het internet en tablets keek de gemiddelde Amerikaanse consument vorig jaar vierendertig uur per week naar televisie. Dat betekent een stijging met 1 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Compete. Er wordt aan toegevoegd dat ABC het grootste aantal televisiekijkers lokte, op korte afstand door CBS gevolgd, vooral dankzij de première van de herfstprogrammering.

Er wordt wel opgemerkt dat de Amerikaanse televisienetwerken er niet in blijken te slagen om de televisiekijker ook naar hun online platformen te lokken. "Gemiddeld worden die websites slechts een half uur per maand bezocht," merkt Compete op. Met pieken tot 8 miljoen bezoekers tijdens de maanden mei, november en maart is ABC.com volgens Compete het meest succesvolle online platform van de Amerikaanse televisiesector. Slechts één keer komt CBS.com in de buurt van de marktleider.

Er wordt aan toegevoegd dat NBC, dat doorgaans minder online gebruikers telt, tijdens de maand mei een belangrijke stimulans liet optekenen. Dat was vooral te danken aan de populariteit van het programma Celebrity Apprentice met Donald Trump en in mindere mate The Voice. Er wordt echter opgemerkt dat de kijkers van CBS met 35 minuten per maand iets meer tijd aan online televisieprogramma's besteden dan op ABC, terwijl de tijdsbesteding op Fox en NBC ongeveer gelijk lag.

Labels: , , ,

Sociale netwerk Google neemt uitstekende start

Het nieuwe sociale netwerk GooglePlus blijkt snel aan populariteit te winnen. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau ComScore. Er wordt aan toegevoegd dat Google mogelijk eindelijk een oplossing gevonden heeft om een sterke positie te verwerven binnen de sector van de sociale netwerken. GooglePlus werd eind juni gelanceerd. Volgens ComScore had het netwerk op twintig dagen bijna 20 miljoen unieke bezoekers geregistreerd, zonder rekening te houden met mobiele telefoons.

"GooglePlus presteert tot nu toe gevoelig beter dan de eerdere pogingen die het internetbedrijf in de sector van de sociale netwerken heeft gelanceerd," voert ComScore aan. In de Verenigde Staten werden 5,3 miljoen gebruikers opgetekend. Daarmee is de Amerikaanse regio de belangrijkste markt voor het nieuwe sociale netwerk. Er wordt aan toegevoegd dat 63 procent van het Amerikaans publiek uit mannelijke gebruikers bestaat. De leeftijdsgroep tussen achttien en vierendertig jaar vertegenwoordigde 58 procent van de totale populatie van het sociale netwerk.

Uit de cijfers blijkt verder dat India 2,8 miljoen bezoekers leverde, gevolgd door Groot-Brittannië (867.000 gebruikers), Canada (859.000 gebruikers) en Duitsland (706.000 gebruikers). "De initiële interesse in GooglePlus is ongetwijfeld belangrijk, maar het is evenzeer cruciaal dat die gebruikers ook tot een geregelde participatie kunnen worden aangemoedigd," merkt onderzoeksleider Andrew Lipsman op. "Er is een duidelijk potentieel om een groot aantal gebruikers aan te trekken."

Labels: , ,

Amerikaans Olympisch Comité dicht bij akkoord

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en het United States Olympic Committee (USOC) staan dicht bij een akkoord rond de verdeling van inkomsten. dat heeft Richard Carrion, bestuurslid van het Internationaal Olympisch Comité bekend gemaakt. Vertegenwoordigers van beide partijen zouden bij de jongste onderhandelingen gevoelig dichter bij elkaar zijn gekomen. Centraal in de gesprekken staat het aandeel van 20 procent van het Amerikaanse comité in de wereldwijde sponsoringinkomsten en 12,75 procent in de Amerikaanse televisierechten.

De nieuwe afspraken zouden bij het begin van het nieuwe decennium worden ingevoerd. Scott Blackmun, chief executive van het United States Olympic Committee, benadrukte dat verdere vorderingen in de gesprekken de volgende weken tot een principe-akkoord zouden kunnen leiden. "Er is van beide partijen een duidelijke intentie om zo snel mogelijk mogelijk tot een oplossing te komen," voerde Blackmun aan tegenover het persbureau Associated Press.

"Er zijn een aantal nieuwe voorstellen gelanceerd die tot optimisme stemmen," benadrukte Blackmun. "Verwacht wordt dat die elementen zullen leiden tot een akkoord dat voor de werkgroep aanvaardbaar is. Er zijn weliswaar nog geen nieuwe concrete elementen, maar er is een structuur die ons toelaten optimistisch te staan over een mogelijke oplossing." Een akkoord zou voor de Verenigde Staten ook de kans bieden om in de toekomst gemakkelijker opnieuw een kandidatuur voor de organisatie van de Olympische Spelen in te dienen.

Labels: , , ,