Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, December 31, 2005

Welkom aan 2006

VOOR IEDEREEN EEN GELUKKIG NIEUWJAAR. VEEL LEES- EN BLOGGENOT TIJDENS HET NIEUWE JAAR.

LAURE-ANNE EN MARC

Sony wil beveiligde cd's inruilen

De platenmaatschappij Sony BMG heeft de kopers van cd's met een omstreden kopieerbeveiliging voorgesteld een minnelijke schikking te regelen. De betrokkenen kunnen hun cd's omwisselen tegen een exemplaar en ontvangen één tot drie gratis digitale muziekalbums. De Electronic Frontier Foundation (EFF) heeft gezegd het aanbod te aanvaarden.

De omstreden beveiliging beschermde de cd's niet alleen tegen kopiëren, maar plaatste ook software op de computers van de gebruikers waardoor het mogelijk zou zijn persoonlijke informatie over het gedrag van de klant te verkrijgen. De platenmaatschappij kreeg daarop zware kritiek en schortte het gebruik van de beveiliging op. Nu heeft het bedrijf ook aangeboden de betrokken producten om te ruilen.

Daarmee zijn de problemen voor Sony BMG echter nog niet van de baan. Met de EFF, die een collectief geding had aangespannen bij de rechtbank in New York, heeft weliswaar positief gereageerd op het Sony-aanbod, maar in Texas loopt er eveneens een rechtszaak. Daar stelt de officier van justitie dat de kopieerbeveiliging in strijd is met de wet op het gebruik van spyware. De overeenkomst in New York heeft op dat dossier geen invloed.

Twijfelaars moeten emotioneel benaderd worden

Het publiek heeft altijd sceptisch gestaan tegenover reclameboodschappen, maar de Journal of Advertising stelt dat dit wantrouwen toeneemt naarmate er meer reclame komt. Die groep sceptici kunnen volgens het magazine best met emotionele boodschappen benaderd worden. Informatieve campagnes worden toch niet geloofd.

"Hoewel reclame aan strengere restricties moet voldoen dan journalistiek, zijn er heel wat consumenten die sceptisch staan tegenover de boodschappen van adverteerders hen vertellen," merkt de Journal of Advertising op. "Sommigen zijn zo sceptisch dat ze al vooraf niet geloven wat de reclame te vertellen heeft en alle informatie van adverteerders wantrouwen," stipt het magazine aan.

Opgemerkt wordt dat die scepsis niet nieuw is. "Al zolang reclame bestaat, zijn er mensen die vraagtekens zetten bij de inhoud van commerciële boodschappen," aldus de Journal of Advertising. "Toch moeten adverteerders met dat gegeven heel zorgvuldig omspringen. Naarmate de hoeveelheid reclame toeneemt, dreigt immers ook het aantal sceptici steeds verder te stijgen."

De adverteerders moeten deze groep volgens het magazine op een heel overwogen benaderen. "Uit onderzoek is immers gebleken dat het niet veel zin heeft om twijfelaars te benaderen met informatievere reclame," wordt er opgemerkt. "Men gelooft dat toch niet. Het is dan ook beter om deze groep te benaderen met emotionele boodschappen. Met emoties kan men het immers moeilijk oneens zijn."

Educatieve samenwerking Cuba en Bolivië

In de toekomst zal een aantal Bolivianen in Cuba kunnen gaan studeren. Dat zijn de Cubaanse president Fidel Castro en zijn toekomstige Boliviaanse collega Evo Morales overeen gekomen. Het is één van de concrete aspecten van de samenwerking tussen beide socialistische voormannen. Eerder al sloot Cuba ook een samenwerkingsverband met het eveneens linkse regime van Venezuela.

Jaarlijks zullen vijfduizend Bolivianen in Cuba kunnen studeren. Dat is een van de maatregelen die de nieuwe Boliviaanse president Morales heeft genomen in de strijd tegen het alfabetisme in zijn land. Op dit ogenblik volgen al een 400-tal Bolivaanse studenten een universitaire opleiding in het land van Fidel Castro.

Castro en Morales willen ook op andere vlakken een samenwerking tussen beide landen stimuleren. Op die manier willen ze de invloed van de Verenigde Staten op het continent beperken. Eerder al sloot Castro, de grote aartsvijand van de Amerikaanse regering, gelijkaardige overeenkomsten met Venezuela, waar president Hugo Chavez zich eveneens tot een groot tegenstander van de Verenigde Staten opwerpt.

Online muziekverkoop blijft minderheid

Hoewel het downloaden van muziek wereldwijd sterk blijft groeien, verwachten analisten dat over vijf jaar muziek-cd`s en -dvd`s nog altijd het grootste marktaandeel zullen hebben. Dat blijkt uit cijfers van de Informa Media Group. De online verkoop zal in 2010 immers nog altijd maar 7,7 procent van de markt vertegenwoordigen.

In 2010 zal de wereldwijde online verkoop van muziek volgens het onderzoek 6 miljard dollar bedragen. Dat is 15,2 procent van de totale muziekomzet, inclusief downloads en online cd- en dvd-aankopen. Digitale downloads zijn in 2010 goed voor de helft van de online aankopen van 3,1 miljard dollar, ofwel 7,7 procent van de totale muziekaankopen. Cd`s en dvd`s zullen op dat ogenblik dus nog altijd 92,3 procent van de muziekomzet voor hun rekening nemen.

In het eerste halfjaar van 2005 bedroeg de omzet aan gedownloade muziek wereldwijd 790 miljoen dollar. In dezelfde periode van 2004 was dat nog 220 miljoen. Volgens het onderzoeksbureau Jupiter Research blijft het onzeker of de omzet aan gedownloade muziek het omzetverlies van cd`s en dvd`s kan compenseren. In sommige landen is de cd-omzet sinds 2000 gehalveerd. Daarnaast blijft het ook een probleem dat veel jongeren illegaal downloaden prefereren boven legaal downloaden. Van de 15- tot 24-jarigen is slechts 6 procent bereid te betalen voor muziek.

Aandacht voor jongerendialect

Wie jonge consumenten wil bereiken, moet ook gebruik maken van hun media. Dat wordt gesteld in een rapport van het onderzoeksbureau Forrester. Bovendien moet de communicatie volgens de onderzoekers gebeuren in een dialect dat de jongeren begrijpen en op de manier dat zij wensen.

Forrester onderzocht de gewoontes van jonge Amerikaanse en Canadese consumenten tussen 12 en 21 jaar. Het gaat volgens de onderzoekers daarbij over een publiek van 73 miljoen consumenten.

Daarbij wordt gesteld dat twee derden van deze jongeren eigenaar zijn van een computer, dvd-speler, stereo, game-consoles, mobiele telefoons en draagbare videogames. MP3-spelers stonden het hoogst op het verlanglijstje van de jongeren en camera-gsm's op een derde plaats.

Tieners spenderen wekelijks elf uur aan het surfen op het internet. Daarbij bezoekt 79 procent games-sites zoals gamezone.com. Meer dan één derde bezoekt muzieksites voor onder meer Kanye West en The White Stripes en bijna de helft gaat ook op zoek naar sites van films als 'Napoleon Dynamite'.

Meer dan de helft van de jonge consumenten vertrouwen op hun vrienden en familie voor tips in verband met aankopen en 65 procent vertelt anderen over producten die ze graag hebben. Ze zijn bovendien liefhebbers van elektronische communicatie via instant messaging, mobiele telefoons en e-mail.

Bovendien bleek 94 procent van de jongeren apparatuur te bezitten voor het spelen van games en meer dan de helft gaf aan games de voorkeur boven de televisie. Naarmate file-sharing afneemt, zijn jongeren volgens de onderzoekers ook meer geneigd om muziek online te kopen via legale download-programma's als Gnutella en eDonkey.

Forrester besluit dat het voor marketeers belangrijk is om de instrumenten te beheersen die jongeren gebruiken om te communiceren. "Jongeren geven er de voorkeur aan om persoonlijk aangesproken te worden," voeren ze aan. "Winkelkiosken en andere interactieve face-to-face uitwisselingen spreken jongeren aan. Bovendien staan ze heel open voor e-mails over online promoties en nieuwe advergames."

Fransen Europees online kampioen

De Europeanen surfen per week gemiddeld 10 uur en 15 minuten op het internet. Dat blijkt uit een studie van de European Interactivie Advertising Association (EIAA). Bij internauten met breedband stijgt dat voor 31 procent zelfs tot minstens 16 uur. De Fransen zijn de meest overtuigde internetgebruikers van Europa.

Het EIAA-onderzoek wees uit dat de Fransen 13 uur per week op het internet surfen, gevolgd door de Britten en de Spanjaarden. Die komen op een gedeelde tweede plaats met een gemiddelde van 11 uur. Daarna volgen Scandinavië en de Benelux met een gemiddelde van 10 uur. Italianen besteden gemiddeld 8 uur aan het internet.

Het voorbije jaar is de internet-tijd van de Europeanen met 17 procent gestegen, tegenover slechts 6 procent voor het televisiegebruik. De radio steeg met 14 procent, terwijl de kranten er met 13 procent op vooruit gingen. De magazines verloren daarentegen 7 procent leestijd.

Verder bleek uit het onderzoek dat 29 procent van de Europese internetgebruikers minstens één keer per maand online muziek koopt. Daarnaast gaf 13 procent aan geregeld deel te nemen aan discussies op blogs, terwijl 12 procent tenminste één keer per maand naar een podcast luistert.

Vrouwen gevoelig voor kritiek van de baas

Vrouwen kunnen niet goed tegen kritiek van hun baas. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nederlandse tijdschrift Opzij. De onderzoekers kwamen daarbij tot de vaststelling dat opmerkingen van de baas harder blijken over te komen dan kritiek van de partner of vriendinnen.

Driekwart van de ondervraagde vrouwen gaf toe dat ze zich kritiek altijd persoonlijk aantrekken. Ze bleken vooral gevoelig te zijn voor opmerkingen over hun gedrag (37 procent), hun capaciteiten en vaardigheden (33 procent), hun persoonlijke keuzes (21 procent) en hun uiterlijk (7 procent). Elf procent van de ondervraagden gaf toe uit angst voor kritiek een functie neergelegd te hebben of een baan niet durven aanvaard te hebben.

"De emancipatie heeft er niet voor gezorgd datvrouwen beter bestand zijn tegen kritiek, maar ze zijn welstrijdbaarder en zelfstandiger," stellen de onderzoekers. "Vrouwen stappen wel gemakkelijker naar een psycholoog of een coach om hulp te krijgen bij het leren omgaan met kritiek en conflicten."

Friday, December 30, 2005

Ook Qatar zet gigantisch bouwproject op


Het emiraat Qatar heeft een vastgoedproject ter waarde van 5,5 miljard dollar gelanceerd. Het Lusail Development Project krijgt een oppervlakte van 35 vierkante kilometer en moet tegen 2010 ongeveer 200.000 bewoners herbergen. Daarvoor worden 25.000 residentiële gebouwen opgetrokken.

Daarbij wil Qatari Diar Real Estate, het staatsbedrijf dat het project leidt, zowel binnenlandse als buitenlandse investeerders aantrekken. Het bedrijf heeft het daarbij over een masterplan voor het land. Buitenlanders zouden vastgoed kunnen verwerven voor een periode van 99 jaar en een aantal projecten zouden ook definitief kunnen aangekocht worden.

Lusail zal ook een aantal golfterreinen en een zakendistrict omvatten, net zoals een ontspanningscentrum en een badcomplex met residentiële en commerciële hoogbouw. Het project is het volgende in de rij van gigantische vastgoedprojecten die in de Golfregio onlangs zijn opgezet en waarmee de emiraten hun economie willen diversifiëren.

Qatari Diar Real Estate stelt dat Lusail slechts het begin is en voegt er aan toe dat er nog vele projecten zullen volgen, zowel in Qatar zelf als in het buitenland. Daarbij wordt verwezen naar onder meer Marokko en Oman. Bij de bouw zouden zowel binnenlandse als buitenlandse bedrijven en ontwikkelaars betrokken worden.

China beperkt online games


Steeds meer Chinese jongeren raken verslaafd aan het internet. Daarom heeft de Chinese overheid onlangs een verplichte tijdslimiet ingevoerd op online spelletjes. Pas na vijf uur pauze kan het spel weer hernomen worden.

De Chinese overheid zegt de schadelijke invloed van de online spelletjes op de jongeren, die soms tot acht uur per dag met games aan de gang zijn, in te dammen. "Het nieuwe systeem reduceert na drie uur in stapjes de mogelijkheden van spelpersonages tot nul," merkt de krant Het Parool op. "Spelers kunnen dan pas na minimaal vijf uur pauze weer normaal verder spelen. De methode wordt binnenkort verplicht voor alle online-games."

Eerder hadden de Chinese autoriteiten de internetcafé's al een toegangsverbod voor minderjarigen opgelegd. Gewelddadige en pornografische games werden gecensureerd. Maar de maatregelen blijken omzeild te worden. Internetcafé's zouden minderjarigen valse identiteitspapieren bezorgen om bij controles te kunnen voorleggen. Om middernacht moeten de internetcafé's sluiten, maar de achterdeur zou geopend blijven.

Bovendien is er de corruptie. De Chinese politie zou de uitbaters van de internetcafé's vooraf verwittigen wanneer er een controle op komst is. De nieuwe maatregelen hebben bij spelers al geleid tot protesten en er zouden online petities opgezet zijn tegen de nieuwe maatregel. Op het internetfora zou ook besproken worden hoe ook deze nieuwe beperkingen kunnen omzeild worden.

Een gedeelte van de verantwoordelijkheid wordt door therapeuten gelegd bij het Chinese onderwijssysteem, dat kinderen onder veel te grote druk zou zetten om goed te presteren. Dat zou een vlucht in de games veroorzaken. Bovendien wordt gesteld dat de Chinese jeugd door de één-kind-politiek zwaar verwend is en niet meer weet wanneer ze moet stoppen. "Computers en internet worden hier vooral als speelgoed gezien, ook door volwassenen," aldus een Chinese therapeut. "Het is niet zoals in het Westen, waar deze hulpmiddelen worden gebruikt voor amusement én voor werk en studie."

De meeste producenten van online games hebben al gezegd met de Chinese regering aan de nieuwe maatregelen te zullen meewerken. Tegen één producent loopt trouwens een rechtszaak wegens de zelfmoord van een 13-jarige game-verslaafde. Voor de ouders wordt een financiële compensatie geëist, terwijl op de games ook waarschuwingen tegen het verslavend karakter ervan zouden moeten komen.

Oliebedrijven keren terug naar Libië

Na een afwezigheid van bijna twintig jaar keren de oliebedrijven ConocoPhillips, Marathon Oil en Amerada Hess terug naar Libië. Daarover werd zopas een overeenkomst getekend met Libyan National Oil. De bedrijven gaan verder met de exploratie van de gebieden die ze in de jaren tachtig hadden moeten verlaten.

ConocoPhillips, Marathon Oil en Amerada Hess hadden olieconsessies in het Libische Waha-gebied, toen ze daar in 1986 verplicht werden te vertrekken. Ze hebben nu een overeenkomst gesloten waarbij ze hun activiteiten kunnen heropnemen aan dezelfde voorwaarden als destijds. De bedrijven in kwestie betalen daarvoor een bedrag van 1,3 miljard dollar aan het Libische nationaal oliebedrijf.

Libie wil zijn olieproductie opdrijven en profiteren van de stijgende olieprijzen. Daarvoor heeft het land nu opnieuw contact opgenomen met de bedrijven die er twintig jaar geleden hun operaties moesten staken. Libië bezit de grootste oliereserves van Europa en wil 30 miljard dollar aan investeringen aantrekken om de dagelijkse productie tegen 2015 opdrijven tot 3 miljoen vaten per dag. Op dit ogenblik produceert het land 1,7 miljoen vaten per dag.

De regering van de Verenigde Staten heeft vorig jaar de sancties opgeheven die in 1986 waren opgelegd, omdat Libië ervan verdacht werd het terrorisme te ondersteunen. Sindsdien was het Afrikaanse land niet in staat om moderne infrastructuur aan te leggen die de olieproductie moest opdrijven. De nieuwe overeenkomst zou de bedrijven ook toelaten om nieuwe reserves in Libië te exploreren.

In de nieuwe joint-venture hebben ConocoPhillips en Marathon elk een aandeel van 16 procent, terwijl dat van Hess 8,2 procent bedraagt. De meerderheid blijft in handen van Libyan National Oil. De nieuwe overeenkomst geeft de oliebedrijven een uitbreiding van 25 jaar op hun nog altijd bestaande concessie, die loopt tot 2034. In september maakte het Amerikaanse Occidental Petroleum al bekend dat het voor de eerste keer in twintig jaar opnieuw Libische olie naar de Verenigde Staten zou transporteren.

Libië is de achtste grootste producent van het Opec-kartel en na Nigeria de grootste van Afrika.

Porsche stopt met Carrera GT


Wie zich nog een nieuwe Porsche Carrera GT wil aanschaffen, zal niet te lang meer mogen twijfelen. In april wordt de productie van de luxueuze sportwagen immers gestopt. Gehoopt wordt tegen die datum alsnog het vooropgestelde aantal van 1.500 exemplaren te halen. Een opvolger is niet voorzien.

De Carrera GT werd in september 2000 in het Louvre in Parijs voorgesteld. Het model, dat een snelheid van 330 kilometer per uur haalt, werd in de herfst van 2003 op de markt gebracht. Sindsdien werden er 1.250 exemplaren gebouwd. Porsche had de bedoeling om 1.500 auto's van het model te kunnen verkopen. De Duitse constructeur stelt dat het niet zeker is dat men de resterende maanden alsnog 250 exemplaren zal kunnen verkopen.

Porsche-baas Wendelin Wiedeking noemt de Porsche Carrera GT de meest succesrijke topklasse-wagen uit de geschiedenis van de constructeur. De Carrera GT wordt in Leipzig gebouwd en de meeste exemplaren werden uitgevoerd naar de Verenigde Staten.

Een nieuwe Carrera GT moet 452.000 euro kosten.

Vrouwen nemen internet in handen


Het internet is geen mannenwereld meer. In de Verenigde Staten blijken vandaag meer vrouwen online te zijn dan mannen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Pew Internet & American Life. Bovendien bleek uit de studie onder meer ook nog dat bij de zwarte Amerikanen vooral de vrouwen zich tot het internet bekeren.

In de begindagen van het internet werd het medium gedomineerd door mannen. Maar sinds 2000 is dat onevenwicht steeds kleiner geworden en in de Verenigde Staten gebruikt vandaag een bijna even groot gedeelte van de vrouwelijke bevolking als dat van de mannen het internet. Bij de mannen ligt dat cijfer op 68 procent, 2 procent meer dan bij de vrouwen. Maar aangezien Amerika meer vrouwen telt dan mannen, zijn de vrouwelijke internauten er nu in de meerderheid.

Daarnaast bleek dat bij de jonge volwassenen vrouwen meer geneigd zijn het internet te gebruiken dan mannen. In de leeftijdscategorie van 18 tot 29 jaar is immers 86 procent van de vrouwen online, tegenover 80 procent van de mannen. Bij 65-plussers is de meerderheid omgekeerd. Daar is 34 procent van de mannen online, tegenover slechts 21 procent van de vrouwen.

Ook kwamen de onderzoekers tot de vaststelling dat ook bij de zwarte bevolking vooral de vrouwen de jongste jaren het internet massaal hebben ontdekt. Van hen is nu 60 procent online, tegenover slechts 50 procent van hun mannelijke rasgenoten. Ook de burgerlijke staat blijkt een invloed te hebben. Bij de ongehuwde mannen is 62 procent internaut, 6 procent meer dan bij de vrouwen. Bij gehuwden is de situatie net andersom. Daar is 75 procent van de vrouwen online, 3 procent meer dan de mannen.

Wanneer er kinderen in het spel zijn, wordt het evenwicht nagenoeg hersteld, met 81 procent van de vaders en 80 procent van de moeders online. Wanneer er geen kinderen onder de achttien in huis zijn, is er wel een verschil. In deze categorie is 61 procent van de mannen internaut, tegenover 57 procent van de vrouwen.

Nieuwe gaspijplijn door Wit-Rusland


Er komt een tweede tak van de gaspijpleiding tussen het Russische schiereiland Yamal en West-Europa. Dat heeft Alexander Ageyev, minister van energie van Wit-Rusland, bekend gemaakt. Het traject wordt immers uitgetekend over het grondgebied van Wit-Rusland.

Besprekingen over de samenwerking met de Russische gasproducent Gazprom zouden enkele dagen geleden grotendeels zijn afgerond. "Gazprom heeft geen kortere route om gas naar West-Europa te transporteren dan langs Wit-Rusland," vertelde Ageyev aan het persbureau RIA Novosti. "De situatie in Wit-Rusland is stabiel en Beltransgaz is een betrouwbare partner die zijn verplichtingen nakomt."

Ageyev voegde er aan toe dat de gasbehoeft van West-Europa niet zal kunnen voldaan worden door de inmiddels als beruchte North European Gas Pipeline, die over de bodem van de Baltische Zee zal lopen. "Het traject over Wit-Rusland zal nog geen 600 kilometer lang zijn," benadrukte de energieminister. "Dat is een veel kortere afstand en de kosten zullen dan ook veel lager liggen."

Het voorbije jaar heeft Rusland 23 miljard kubieke meter gas getransporteerd langs Wit-Rusland.

Economie in de media


Nieuwe naam in het lijstje van actrices die mogelijk het nieuwe Bondmeisje worden. Na Angelina Jolie en Charlize Theron wordt nu ook Naomi Watts (37) genoemd. Dat berichtte de Britse krant The Sun donderdag. Watts gooit in de bioscoop momenteel hoge ogen als het vriendinnetje van de woeste monstergorilla King Kong. Naar verluidt waren de producenten van de Bondfilms zo onder de indruk van haar prestatie in Peter Jacksons remake van de klassieke monsterfilm dat ze Watts naar New York hebben uitgenodigd voor proefopnames. Vrienden van de Australische schone verwachten echter niet dat Watts zal toehappen om aan de zijde van Daniel Craig - de nieuwe 007 - in de nieuwe Bondfilm "Casino Royale" te gaan spelen. Volgens The Sun hebben Angelina Jolie en Charlize Theron de rol van Bondmeisje afgewimpeld wegens niet ernstig. Halle Berry kreeg sinds ze haar mooie zelf stond te wezen naast Pierce Brosnan in "Die Another Day" (2002), geen deftige rol meer aangeboden. Naomi Watts brak als actrice door met haar rollen in onder meer "Mulholland Drive" van David Lynch en "21 Grams" van Alejandro Gonzalez Inarritu. Haar optreden in "King Kong" was haar debuut in een blockbuster.

Honderden werknemers van pretpark Eurodisney bij Parijs hebben zich donderdag beklaagd over de gierigheid van het management, dat heeft besloten dit jaar niet de gebruikelijke eindejaarsbonus van zo'n honderd euro uit te keren. De demonstranten hebben nog meer klachten, zoals de toename van het aantal werkuren. De bonus is tot nu toe alleen uitgekeerd in jaren dat winst werd gemaakt of dat er iets te vieren was, zoals de opening van nieuwe attracties, zei Eurodisney-woordvoerder Pieter Boterman. In het belastingjaar 2005 boekte Eurodisney volgens hem een nettoverlies van 95 miljoen euro. Ook was er geen andere aanleiding om een bonus uit te keren. Ongeveer zevenduizend van de ruim twaalfduizend Eurodisney-werknemers krijgen de bonus dit jaar niet. Eurodisney overlegt met de vakbonden over de andere klachten van de werknemers, zei Boterman.

De Oekraiense president Viktor Joesjtsjenko heeft donderdagavond het eerder op de dag door zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin gedane kredietaanbod om Russisch aardgas aan een veel hogere prijs dan totnogtoe te kunnen betalen, van de hand gewezen. "Wij zijn uiteraard erkentelijk voor dit aanzienlijke krediet, maar wij hebben geen krediet nodig", zo verklaarde Joesjtsjenko volgens het agentschap Interfax-Oekraïne. "Oekraïne zal met eigen middelen een logische prijs betalen, die correct en objectief is geformuleerd", zei hij voorts. Volgens de Oekraiense president bedraagt die objectieve prijs van Russisch aardgas voor de Oekraiense markt 75-85 dollar per 1.000 kubieke meter gas. Vladimir Poetin had Oekraïne een krediet van 3,6 miljard dollar aangeboden om de overstap naar de (veel hogere) marktprijs te verzachten. Momenteel betaalt Kiev aan Moskou 50 dollar voor 1.000 kubieke meter. De Russische gasgigant Gazprom wil de tarieven op het peil van de internationale markt brengen en verviervoudigen naar 220 tot 230 dollar voor. Kiev vindt die scherpe prijsverhoging onaanvaardbaar en zegt slechts akkoord te kunnen gaan met een geleidelijke prijsstijging. Rusland heeft ermee gedreigd de gasleveringen op 1 januari stop te zetten als er geen akkoord met Oekraïne kan bereikt worden.

Er zijn in 2005 meer dan 200.000 klachten ingediend tegen het spreidingsplan voor de luchthaven van Zaventem. Dat heeft de Belgische Unie Tegen Vliegtuighinder (BUTV) donderdag meegedeeld. Daarmee is de luchthaven in Zaventem wereldwijd de koploper inzake aantal klachten van omwonenden, schat de BUTV. De tweehonderdduizendste klacht van 2005 aan het adres van de ombudsdienst voor de luchthaven werd woensdag ingediend via de website van de belangenverenigingen voor de inwoners van de oostrand rond Brussel, zegt de BUTV in een persbericht. Volgens de BUTV kan de problematiek van de vliegtuighinder niet langer worden genegeerd. "Er moet zo snel mogelijk een duurzame en objectieve oplossing komen om de rust terug te brengen in het dossier", besluit de unie. De tekst werd ondertekend door zes burgemeesters die actief zijn binnen de BUTV: die van Kraainem, Schaarbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe, Sint-Pieters-Woluwe, Oudergem en Wezembeek-Oppem.

De komende jaren zullen er in België minstens 17.680 banen verdwijnen. Dat blijkt uit een overzicht van al aangekondigde herstructureringen en sluitingen. De redactie van de krant De Tijd heeft deze lijst opgesteld. Uit een eerste analyse blijkt dat er behalve bij De Post en Belgacom, vooral bij textielbedrijven en bij toeleveranciers aan de auto-industrie banen geschrapt zullen worden. Bij De Post, één van de grootste Belgische werkgevers, zullen tegen 2010 zo'n 6.640 jobs verloren gaan. Die banenreductie zal wel gebeuren zonder gedwongen ontslagen. Reden van het jobverlies zijn automatiserings- en moderniseringsprojecten. Bij Belgacom zullen kostenbesparingen de komende jaren leiden tot het verlies van 2.500 banen, waarvan een deel gedwongen ontslagen. Bij koerierbedrijf DHL worden tegen 2008 1.700 jobs geschrapt. Ook in de textielsector zullen veel banen verdwijnen, onder meer door reorganisaties bij Bekaert Textiles, Ontex en Fabelta Ninove. Bij de toeleveranciers van de autosector zullen minstens 1.000 jobs verdwijnen.

Donorlanden gaan 315 miljoen euro aan toegezegde ontwikkelingshulp niet aan de Ethiopische regering uitkeren, omdat het land oppositiepartijen onderdrukt en de vrije pers aan banden heeft gelegd. Dat hebben westerse diplomaten die anoniem wensen te blijven donderdag gezegd. Het geld wordt geschonken aan de Verenigde Naties en aan niet-gouvernementele hulporganisaties die in Ethiopië actief zijn, aldus de diplomaten. Ongeregeldheden in juni en november naar aanleiding van beschuldigingen van verkiezingsfraude aan het adres van de regering van premier Meles Zenawi kostten in totaal 88 mensen het leven. Duizenden mensen, onder wie leden van oppositiepartijen, journalisten en hulpverleners, werden hierop opgesloten. Volgens Meles zaten oppositiepartijen achter de onrust. Van alle Afrikaanse landen ontvangt Ethiopië het grootste bedrag aan nood- en ontwikkelingshulp. Deze hulp, in totaal 1,6 miljard euro, bedraagt eenderde van de Ethiopische begroting.

De totale goederenoverslag in de haven van Antwerpen is het voorbije jaar met bijna 5 procent gestegen tot 160 miljoen ton. Dat meldt het gemeentelijk havenbedrijf."Antwerpen bevestigt opnieuw zijn positie als grootste en sterkst groeiende Vlaamse haven en als tweede belangrijkste haven van Europa," luidt het. De Antwerpse containertrafiek groeide van 68 tot meer dan 74 miljoen ton (+9 procent). Daarmee wordt de nood aan extra behandelingscapaciteit, die mee wordt opgevangen door het nieuwe Deurganckdok, bevestigd. In de Antwerpse haven werd het voorbije jaar ongeveer 6,5 miljoen TEU (twintigvoetcontainers) behandeld, een stijging met bijna 7 procent. Sinds 2000 is het containerverkeer in Antwerpen, uitgedrukt in ton, met 68 procent toegenomen. Over het laatste decennium is de containertrafiek bijna verdrievoudigd.

Een Russische Proton-raket heeft donderdag met succes een Luxemburgs-Amerikaanse telecomsatelliet gelanceerd, aldus een goede Amerikaanse ruimtevaartbron. Normaal was het ook de laatste lancering van dit jaar. Op Bajkonoer in Kazachstan vertrok om 03.28 uur Belgische tijd een Proton-M van het Amerikaans-Russisch lanceerbedrijf ILS. Negen uur 19 minuten na de start kwam uit de Breeze-M baaninjector de Americom 23 satelliet vrij van de Luxemburgs-Amerikaanse operator SES-Americom, uitbater van de Astra- en Americomsatellieten. De kunstmaan woog 5,5 ton en is door Alcatel Alenia Space in Frankrijk gebouwd. Vanuit een geostationaire positie moet de satelliet minstens zestien jaar allerhande telecomdiensten leveren voor heel het gebied tussen Californië en Bangladesh. Het was de tweede succesvolle lancering van een Proton op vijf dagen tijd en de vijfde gelukte Russische raketlancering op negen dagen tijd. Indien er geen niet-aangekondigde lancering meer komt, was het ook de laatste van de wereldwijd 55 raketlanceringen dit jaar. Er waren daarbij slechts drie mislukkingen.

Een Noorse zakenman heeft donderdag de schoenen van de Engelse voetbalster David Beckham gekocht voor één miljoen kronen (124.668 euro). Dat bedrag gaat integraal naar de slachtoffers van de aardbeving die Pakistan begin oktober trof. De miljardair Idar Vollvik, de oprichter van het concern Chess, kocht de schoenen van de liefdadigheidsinstelling Norske Kvinners Sanitetsforening tijdens een televisieshow op een Noorse zender. Met het geld zullen tenten worden gekocht om een vijfduizendtal Pakistanezen onderdak te bieden. Norske Kvinners Sanitetsforening had de schoenen van Beckham in januari gekocht op een veiling waarvan de opbrengst ging naar de overlevenden van de tsunami op 26 december 2004.

China schaft per 1 januari de landbouwbelasting af. Die oudste belasting van het Rijk van het Midden bestond al sinds 594 voor Christus. Dat heeft het Chinese persbureau Xinhua donderdag gemeld. Het Chinese parlement heeft donderdag vrijwel unaniem tot de afschaffing besloten. De industriële sector is in China inmiddels economisch belangrijker geworden dan de landbouw. Daarom is een nieuw tijdperk ingeluid waarin „de industrie de landbouw subsidieert”. Volgens officiële cijfers draagt de landbouw nog maar voor 13,1 procent bij aan het Chinese bruto nationaal product. Gedurende een groot gedeelte van de 26 eeuwen van het bestaan van de landbouwbelasting was de landbouw de belangrijkste sector van de Chinese economie. China telt nog steeds ongeveer achthonderd miljoen boeren.

De Britse Hilton Group verkoopt zijn internationale keten van rond vierhonderd hotels aan de Amerikaanse onderneming Hilton Hotels voor 3,3 miljard pond sterling (4,8 miljard euro) in contanten. Hilton Hotels, met hoofdkantoor in Beverly Hills in de Amerikaanse deelstaat Californië, was al actief met 2300 hotels. Bij Hilton Hotels werken bijna 70.000 mensen. Door de aangekondigde aankoop komen de internationale hotels met dezelfde naam na ruim veertig jaar weer in handen van de Amerikanen. In 1964 had Hilton Hotels Corporation de internationale rechten van het merk van de hand gedaan. Maar de afgelopen tien jaar kwamen beide ondernemingen nader tot elkaar. In 1997 ondertekenden zij een overeenkomst waarbij de verkoop en reserveringen werden gestroomlijnd. Drie jaar later kwamen beide overeen om gezamelijk luxe hotels onder de naam Conrad te beginnen. Die zijn wereldwijd gegroeid. De Britse Hilton Group heeft tal van wedkantoren in bezit en zal naar verwachting worden omgedoopt in Ladbrokes.

Lufthansa introduceert in het voorjaar van 2006 nieuwe stoelen in zowel Business als Economy Class op vluchten binnen Europa. De nieuwe stoelen bieden meer zitcomfort. Met deze kwaliteitsverbetering breidt Lufthansa het in 2004 geïntroduceerde kwaliteitsoffensief voor de Business Class verder uit. In deze klasse wordt de middenstoel vrijgehouden. Dit levert meer privacy, opbergmogelijkheden en bewegingsvrijheid. Daarnaast is de cabine opnieuw vormgegeven en zijn de stoelen in zowel Business als Economy Class in leer uitgevoerd. In oktober zijn alle 140 toestellen van de Europese vloot uitgerust met de nieuwe cabine. De nieuwe stoelen bieden een comfortabele zitbreedte van 48 centimeter in de Business Class en 44 centimeter in de Economy Class. De ruimte voor de knieën is met 4 centimeter toegenomen.

Thursday, December 29, 2005

Duitse toeristen verwend tijdens WK-toernooi


De Duitse reissector kijkt met argwaan de zomer tegemoet. Gevreesd wordt immers dat vele Duitsers zullen thuisblijven om het Wereldkampioenschap Voetbal te volgen. Dat wordt tijdens de zomermaanden immers afgewikkeld op Duits grondgebied. Er worden dan ook nu al uitzonderlijke aanbiedingen voorgesteld om de Duitser toch zijn koffers te doen pakken.

Duitsland ziet het voetbalevenement graag komen. Het brengt immers heel wat buitenlandse deviezen binnen, maar de reissector toont zich minder gelukkig. Daar vreest men dat de Duitsers in juni, wanneer het toernooi zijn beslag krijgt, thuis zullen blijven. Reisbureau's zoals TUI, Neckermann en Alltours zijn dan ook al met een offensief begonnen. Dat vertaalt zich in opmerkelijke kortingen en thema-vakanties waarbij het voetbalgebeuren centraal staat.

Zo wijst Neckermann erop dat de grote hotelbedrijven grote beeldschermen zullen plaatsen, zodat de voetballiefhebber zelfs op zijn vakantiebestemming geen minuut voetbalplezier hoeft te missen. Bij wedstrijden van Duitsland zullen die momenten zelfs opgevrolijkt worden met een extra programma, zoals optredens van dansgroepen uit het land waar de Manschaft op het veld moet. Op Mallorca zullen trainers uit de Bundesliga de wedstrijden samen met de fans volgen.

Voor de actievere voetballiefhebbers zijn wedstrijden doelschieten en voetbaltennis voorzien. Voor de gegadigden worden ook gokmogelijkheden aangeboden, terwijl tijdens de wedstrijden gratis drank en braadworst worden voorzien. Ook worden speciale aanbiedingen gedaan voor de periode die voorafgaat aan het Wereldkampioenschap, zodat de Duitsers noch hun verdiende vakantie, noch hun geliefkoosde sport zouden hoeven te missen.

De strategie van de reissector lijkt te lukken, want de boekingen voor de maand juni liggen al zeven procent hoger dan vorig jaar. Bovendien wordt verwacht dat de Duitsers na afloop van het toernooi massaal op reis zullen vertrekken.

Vlaanderen promoot kunststeden

Vlaanderen wil zich toeristische toespitsen op de verdere promotie van de kunststeden. Bevoegd minister Geert Bourgeois wil dan ook extra stimulansen uitwerken voor het stedentoerisme. Gesteld wordt immers dat de maximale capaciteit nog niet is bereikt.

Vlaams toerisme-minister Geert Bourgeois wil voor de populairste congreslocaties, de kunststeden, een actieplan ontwikkelen. Vlaanderen telt iets meer dan 900 aanbieders in de zogenaamde MICE-sector (vergaderingen, motivatiereizen, congressen en beurzen). Daar worden jaarlijks 165.000 meetings georganiseerd, waarvan ruim 90.000 in kunststeden zoals Brussel, Brugge en Antwerpen. Deze steden zijn ook het best uitgerust om congressen en dergelijke te organiseren.

Zakentoeristen die in Vlaanderen naar een congres of meeting komen, brengen de Vlaamse economie gemiddeld 302 euro op per nacht. Dat blijkt uit een studie van Toerisme Vlaanderen. Jaarlijks zou dat de Vlaamse economie 1,4 miljard euro opleveren. Er wordt op gewezen dat extra toerisme goed is voor de locale economie en de werkgelegenheid, ook van laaggeschoolden.

Vergrijzing een economische zegen?

De vergrijzing is een zegen voor het bedrijfsleven. Dat moet tenminste blijken uit een Amerikaans onderzoek, waarbij tot de vaststelling gekomen wordt dat oudere werknemers winstgevender zijn dan hun jongere collega's.

Uit het onderzoek van Towers Perrin en de American Association of Retired People blijkt dat werknemers boven de vijftig jaar nauwelijks duurder zijn dan hun jongere collega's. De extra kost zou maximaal drie procent bedragen. Maar ouderen zijn volgens de onderzoekers gemotiveerder en voelen zich meer betrokken bij hun werk.

De onderzoekers stellen dat deze resultaten een ander licht werpen op de problematiek van de vergrijzing. "Dat wordt als een toekomstig probleem gezien, maar is in werkelijkheid voor bedrijven een uitgelezen kans om betere resultaten te boeken," voeren ze aan. Veel oudere werknemers geven bovendien aan ook na hun pensioen door te willen werken.

Luxeproducten worden online gekocht


De consument gebruikt voor de aankoop van luxe producten steeds vaker online winkels. Dat blijkt uit een Amerikaans van Unity Marketing. In het derde kwartaal van 2005 gaf de consument die op zoek was naar luxe producten 2.444 dollar online uit. De belangrijkste redenen om online luxeaankopen te doen zijn tijdsbesparing en snelheid.

Het rapport 'Luxury Tracking Study' wees uit dat mannen 35 procent meer uitgeven dan vrouwen. Driekwart van de kopers van luxe producten had in het derde kwartaal iets via internet gekocht. Gemiddeld brengen kopers van luxeproducten 5,2 uur per week online door. Zij gebruiken het medium om prijzen te vergelijken, koopjes te vinden of reguliere aankopen te doen.

Tussen juli en september 2005 bracht 73 procent van de luxe-shoppers zijn tijd op internet door met aankopen doen, terwijl 67 procent prijzen vergeleek, 63 procent informatie zocht over producten. Een even groot aantal zocht naar reisbestemmingen. Daarnaast boekte 54 procent een reis, terwijl 50 procent een cadeau kocht en 43 procent informatie zocht, maar voor de uiteindelijke aankoop naar een offline winkel ging.

De onderzoekers kwamen ook tot de vaststelling dat 35 procent commerciele e-mail las en online bestelde, Evenveel internauten zag een artikel in een postordercatalogus en bestelde online, terwijl 20 procent online naar informatie zocht en telefonisch bestelde, Tenslotte zag 20 procent een artikel in de winkel en kocht het online, terwijl 13 procent in een restaurant boekte.

Afrika moet toerisme uitspelen


Van de 49 minst ontwikkelde landen ter wereld hebben er 46 het toerisme als belangrijkste bron van buitenlandse inkomsten. Dat stelt het Institute for Peace Through Tourism (IPTT). Het is voor de meeste van die landen een belangrijke pijler in de strijd tegen de armoede, maar het continent blijft worstelen met zijn imago van gewelddadige en arme regio.

"Het toerisme is de grootste industrie van de wereld en stuwt elk jaar miljarden dollars in sommige van de armste landen van de wereld," zegt IPTT-directeur Louis D'Amore tegen het persbureau Associated Press. "Daardoor worden jobs gecreëerd, worden nieuwe wegen, luchthavens, hotels en ziekenhuizen gebouwd en wordt de armoede teruggedrongen."

Kenia heeft één van de meest ontwikkelde toeristische industrieën van Afrika en heeft vorig jaar ongeveer 600.000 toeristen aangetrokken. Dat vertegenwoordigde een inkomen van 577 miljoen dollar, ongeveer 12 procent van het bruto binnenlands product van het land. Volgend jaar hoopt het land 1 miljoen tot 1,6 miljoen toeristen te kunnen verwelkomen. Sommige critici verwerpen dat massatoerisme als een bedreiging voor de authentieke cultuur van de betrokken landen.

Die stelling wordt er echter door de locale toeristische sector weggehoond. "Toerisme zorgt voor een beter leven voor iedereen," stelt Akaki Ayumu Jovino, minister van toerisme van Oeganda. "Met een degelijke planning is er van uitbuiting geen sprake. In Oeganda gaat twintig procent van alle ontvangsten rechtstreeks naar projecten voor de locale gemeenschappen."

Oeganda kreeg vorig jaar 512.000 toeristen op bezoek. Toen dictator Idi Amin Dada het land in de jaren zeventig en het begin van de jaren tachtig terroriseerde, viel er nauwelijks een toerist te bespeuren. "De sector wordt de belangrijkste vorm van buitenlandse deviezen," stipt Jovino aan. "Uit studie is gebleken dat één toerist voor de tewerkstelling van acht personen zorgt. Die jobs liggen niet allemaal in het toerisme, maar ook in de landbouw en alle ondersteundende sectoren."

Ondanks de vele miljarden dollar steun, blijft Afrika het armste continent van de wereld en wordt de achterstand ten opzichte van de andere werelddelen elk jaar groter. "Het is dan ook niet verwonderlijk dat een land als Angola het arbeidsintensieve toerisme ziet als een snelle oplossing voor vele problemen," aldus Associated Press. "De hoofdstad Luanda is uitgerust voor ongeveer 250.000 inwoners, terwijl er nu meer dan 5 miljoen mensen wonen. De meeste inwoners zijn werkloosheid en leven zonder enige vorm van comfort of voorzieningen."

De International Council of Tourism Partners (ICTP) heeft nu een 'Missian Africa' gelanceerd om het Afrikaans toerisme tegen 2015 te verdrievoudigen. ICTP-voorzitter Geoffrey Lipman benadrukte echter dat het initiatief pas een succes zal worden als het de armoede kan terugdringen. "Het moet ten goede komen aan de locale gemeenschappen en moet tegemoet komen aan de eis van duurzaamheid," stipte hij aan. "Bovendien moet het tegen corruptie werken en beantwoorden aan fair trade."

Maar Lipman voerde aan dat de Afrikaanse landen geen beter exportproduct heben dan het toerisme. "Het feit dat die sector nog niet volop tot ontwikkeling is gekomen, zorgt ervoor dat het nog altijd een relatief zuiver product is, een type waar bedachtzame toeristen naar zoeken," benadrukte hij. Zo heeft Angola een lange, onderontwikkelde kuststreek, schitterende bergen en watervallen en een exotisch wildbestand.

"Indien er goed mee omgesprongen wordt, kan het toerisme een grote bijdrage leveren tot de heropleving van het Afirkaanse continent," stelde Bene Maleka, woordvoerder van de Southern African Development Bank. "Maar de sector wordt benadeeld door een imago van een arme en gevaarlijke plaats, die beheerst wordt door oorlogen, revoluties en hongersnood," stipte Marlene Melton, voorzitter van African Ventures, aan. "Indien er een oorlog is in Sierra Leone, denken mensen dat heel Afrika onveilig is. Toen er in Serajevo oorlog werd gevoerd, gingen mensen nog altijd naar Frankrijk, Spanje en andere Europese bestemmingen. Maar zij voerden dan ook grote reclamecampagnes."

Jovino stelde echter dat Afrika weliswaar te lijden heeft onder zijn imago, maar voegde er aan toe dat geweld, corruptie en onderdrukking er ook realiteit zijn. "Een goede mediacampagne zou kunnen helpen, maar dat is gewoonweg te duur," meende hij. "Maar het continent mag niet bij de pakken blijven zitten. We moeten aan het Afrikaans toerisme een nieuwe zichtbaarheid geven."

Mobiel maakt onbereikbaar


Bedrijven dreigen telefonisch onbereikbaar te worden. Die waarschuwing komt van de Nederlander Rob Roode, marketing-directeur bij communicatiespecialist Newtel Essence. Het gevaar komt volgens hem daarbij van de mobiele telefoon.

Medewerkers van een bedrijf lijken door de mobiele telefoon gemakkelijker bereikbaar te zijn, maar dat is volgens Roode een vergissing. "Mensen blijven niet meer achter hun bureau zitten wachten tot de telefoon overgaat," vertelde hij in De Telegraaf. "Medewerkers worden steeds mobieler. Indien er niets gebeurt, zijn veel bedrijven binnenkort quasi onbereikbaar voor hun klanten."

Roode verwijst daarbij naar een onderzoek van Interview/NSS. Daaruit blijkt dat amper 43 procent van de werknemers de telefoon opneemt als er rechtstreeks naar hun nummer wordt gebeld. Op het hoofdnummer wordt er in driekwart van de gevallen opgenomen. Roode verwacht dat over een jaar nog maar één op drie werknemers telefonisch bereikbaar zal zijn.

Er moet volgens Roode dan ook dringend worden ingegrepen. Maar de oplossing is volgens hem niet zo moeilijk te realiseren. "In de toekomst zullen vaste nummers worden gekoppeld aan mobiele telefoons," stipte hij aan.

Podcast-publiek is mannelijk


Het podcast-publiek bestaat vooral uit mannen. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie van het podcast-reclamebureau Podtrac en het onderzoeksbureau Taylor Nelson Sofres. Het publiek dat ooit al van een podcast heeft gehoord, zou volgens de onderzoekers voor 78 procent bestaan uit mannen.

Podtrac voert ook aan dat de belangstelling voor podcasts, ondanks alle aandacht die aan het fenomeen wordt besteed, bijzonder beperkt blijft. Zo bleek dat van de ondervraagden slechts 32 procent wist wat het woord betekent. Bovendien gaf slechts 9 procent toe er ooit al eens naar geluisterd te hebben.

De mannelijke dominantie van het podcast-fenomeen moet volgens Podtrac echter gerelativeerd worden. Aangegeven wordt dat het mannelijk publiek de overgrote meerderheid vormt van de consumenten die ooit al naar een podcast hebben geluisterd, maar wanneer gepeild werd naar het desbetreffende gedrag tijdens de voorbije week, bleek het vrouwelijk publiek plots in de meerderheid te zijn (51 procent).

"Podcasting is iets meer dan een jaar oud en de huidige mannelijke dominantie past perfect in het plaatje van de gebruiktrends van nieuwe internettoepassingen," aldus Podtrac-topman Mark McCrery. "Het onderzoek geeft duidelijk aan dat er tekenen zijn dat er evolutie op gang is gekomen naar een meer evenwichtig samengesteld podcast-publiek. Bovendien is het ook een bewijs van een steeds grotere variëteit aan podcast-content."

Hollywood is wreed voor vrouwen

De actrices Halle Berry en Samantha Fox vieren in 2006 hun veertigste verjaardag. Dat blijkt in Hollywood nog altijd dikwijls een keerpunt te zijn in de carrière van vrouwelijke filmsterren. Hollywood-historicus James Parish stelt dat zij na die leeftijd dikwijls nog amper aan een filmopdracht geraken, eenvoudig omdat er niet zoveel dergelijke rollen ter beschikking zijn.

"Michelle Pfeiffer is daar een perfect voorbeeld van," voert Parish aan tegenover de BBC. "De actrice is nu 47 jaar oud en heeft al verscheidene jaren geen belangrijke rol meer gespeeld. Dat betekent niet dat ze geen talent heeft of dat ze geen mooie vrouw is, maar er zijn nu eenmaal weinig rollen voor vrouwen boven de veertig jaar. Vooral wanneer men op jongere leeftijd sexy rollen gespeeld heeft, wordt het moeilijk om zich als veertiger staande te houden."



Een ander voorbeeld is volgens de historicus Melanie Griffith (48). "Ze verdient om te kunnen werken," vertelde Antonio Banderas, de echtgenoot van Griffith. "Melanie is een schitterende actrice, maar Hollywood is heel gemeen voor vrouwen boven de veertig jaar. Men voelt dat Hollywood vooral geïnteresseerd is in vers vlees. Er zit misschien een economische en financiële logica in, maar ik heb het gevoel dat ze misbruik maken van een actrice die nog altijd veel te zeggen heeft."

George Clooney (44) benadrukte dat een filmcarrière meestal tien jaar duurt, vooraleer het publiek de acteur beu begint te worden. "Dan is het goed dat men een job heeft om op terug te vallen," aldus Clooney, die zich steeds meer als regisseur profileert. Ook Val Kilmer (45) stelt dat Hollywood het zijn sterren niet vergeeft dat ze ouder worden. "Maar dat heeft niets te maken met hypocrisie," voegde hij daar aan toe.

Jonge acteurs vallen bij het publiek meer in de smaak en zij spreken ook de adverteerders aan. "Het filmpubliek is jonger dan dertig jaar omdat oudere mensen ontmoedigd werden om naar de bioskoop te gaan," benadrukte Parish. "Zij vinden het veel comfortabeler om thuis naar de film te kijken." De voorliefde voor jongeren dateert volgens hem al van de beginjaren van Hollywood. "Met de technieken van die tijd leken de acteurs veel ouder dan ze in werkelijkheid waren. Een actrice van midden in de twintig had dan ook al bijna afgedaan."

In de jaren dertig kon een actrice echter perfect ouder zijn dan dertig of veertig jaar, maar sinds de tweede wereldoorlog werd aangenomen dat de Amerikaanse jeugd niet van oudere actrices hield, zodat er minder rollen voor hen werden geschreven. Er zijn nochtans uitzonderingen. Susan Sarandan (59) blijkt geen hinder te hebben van de jaren. Bij vier van haar vijf oscar-nominaties was ze ouder dan veertig.

Sarandon speelt volgens Parish nog altijd leidende rollen en vindt boeiende rollen, zodat ze niet gedwongen wordt om op de tweede rij te acteren. "Hetzelfde kon gezegd worden van Katharine Hepburn," aldus nog Parish, die auteur is van een biografie over de actrice.

Economie in de media

Seksueel getinte spamberichten zijn sterk op hun retour. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek. E-mails waarin het woord 'porn' voorkomt, belanden nog nauwelijks in de inbox. Dat blijkt uit een in de VS uitgevoerd onderzoek door internetaanbieder AOL. Volgens het bedrijf worden spammers wel steeds gehaaider. Internetters worden bijvoorbeeld vaker misleid door (Engelstalige) onderwerpregels als 'Uw hypotheek is klaar' of door berichten die lijken op een reply. AOL filterde in 2005 overigens maar liefst een half biljoen (miljoen maal een miljoen) spamberichten, dat is iets meer dan in 2004. Bij de abonnees kwamen dankzij de filtering overigens veel minder ongevraagde, commerciële e-mails aan: een afname van 75 procent sinds 2003. Per dag blokkeerde AOL in 2005 gemiddeld 1,5 miljard berichten. Eén op de acht e-mails werd door de filters van de provider beoordeeld als spam.

De Zuid-Koreaanse kloonpionier Hwang Woo-suk is definitief ontmaskerd als een charlatan. Een onderzoekscommissie van de Nationale Universiteit in Seoul is tot de conclusie gekomen dat hij baanbrekende resultaten volledig heeft verzonnen. De resultaten over gekloonde embryonale stamcellen waren gepubliceerd in een artikel in het wetenschappelijk blad Science. Hwang en zijn team beweerden in mei in Science dat zij erin waren geslaagd uit huidcellen van elf patiënten embryonale stamcellijnen te klonen die genetisch overeenkwamen met de donoren. Een commissie van de universiteit onthulde vorige week dat negen zogenaamd gekloonde menselijke stamcellen nep bleken te zijn. Onderzoek heeft uitgewezen dat ook de laatste twee stamcellen, waarvan Hwang tot het laatste moment beweerde dat ze wel echt waren, onecht zijn. Hwang kwam vorige maand in opspraak toen bleek dat enkele eicellen die voor het klonen werden gebruikt, afkomstig waren van medewerksters van hem. Vervolgens kwam ook het onderzoek zelf in het geding. Hwang nam vorige week ontslag als hoogleraar en bood zijn excuses aan voor de fraude.

Het Griekse IOC-lid Lambis Nikolaou heeft ontkend zich te hebben vergist tijdens een stemronde voor de toewijzing van de Olympische Spelen van 2012. Vorige week onthulde de Israëlier Alex Gilady, eveneens lid van het internationaal olympisch comité, dat Londen de Spelen had gekregen omdat zijn Griekse collega in de derde ronde per ongeluk zijn stem aan de verkeerde stad zou hebben gegeven. Nikolaou zou Parijs hebben gestemd in plaats van Madrid. Daardoor bereikte de Franse hoofdstad en niet Madrid de laatste stemronde. Volgens Gilady zou Madrid daarin Londen hebben verslagen. Het IOC maakte deze week bekend dat er voor de bewuste stemming 104 stemkastjes waren uitgereikt en dat er 103 stemmen waren geregistreerd en één onthouding. Volgens de Standard heeft Gilady inmiddels zijn excuses aangeboden bij Nikolaou.

Het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras heeft een groot olieveld aangeboord voor de kust van Brazilië. Petrobras schat de hoeveelheid olie in het veld op 700 miljoen tot 1 miljard vaten (van 159 liter) ofwel 10 procent van de huidige olievoorraad van Brazilië. Het olieveld Papa-Terra werd gevonden voor de kust van de deelstaat Rio de Janeiro op een diepte van meer dan 1200 meter, in Campos Basin. Dat is de belangrijkste olieproducerende regio van Brazilië. Het nieuwe veld wordt gemeenschappelijk met het Amerikaanse Chevron geëxploiteerd. De productie moet aan het einde van 2011 beginnen. De vondst is belangrijk voor Brazilië, omdat het land zichzelf vanaf 2006 geheel van aardolie wil voorzien.

Wetenschappers van de Nationale Australische Universiteit (ANU) in Canberra zeggen een nieuwe krachtbron te hebben ontwikkeld voor ruimtereizen. De nieuwe motor zou simpeler, veiliger en goedkoper zijn dan de huidige stuwraketten. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA is geïnteresseerd en gaat het systeem testen, meldde de Australische nieuwszender ABC donderdag. Het kostte twee jaar om het prototype van de plasma (neutraal geladen, geïoniseerde gasmassa) stuwraket te ontwikkelen en het kan nog jaren duren voordat de krachtbron daadwerkelijk gebruikt wordt. „Als de Europese proeven slagen kan de motor in vijf tot tien jaar gebruikt worden. Maar alles valt samen met geld en politiek”, aldus een onderzoekster van de ANU.

Human Rights Watch (HRW) heeft de leden van de G8 woensdag opgeroepen tot actie tegen een Russische wet die op het punt staat te worden aangenomen. De wet, die reeds is goedgekeurd door beide kamers van het Russische parlement en alleen nog maar door president Vladimir Poetin ondertekend hoeft te worden, houdt een sterke beperking in van de handelingsvrijheid van niet-gouvernementele organisaties (ngo's). HRW wil daarom dat de leden van de G8, de club van acht rijkste geïndustrialiseerde landen waarvan Rusland in 2006 voorzitter is, Moskou onder druk zetten om de wet aan te passen en de handelingsvrijheid van hulp- en welzijnsorganisaties te garanderen. Volgens de Russische staatstelevisiezender Rossija is de wet door bemoeienis van Poetin echter uiterst liberaal geworden en zullen buitenlandse ngo's er net als de civil society in Rusland juist door beschermd worden.

De liefdadigheidsorganisatie Caritas heeft woensdag aandacht gevraagd voor de armoede in Zwitserland. Het alpenland, dat toch vooral geldt als een baken van luxe en welvaart, telt volgens de organisatie een miljoen armen, ongeveer 14 procent van de bevolking. Het gaat om mensen die in het dure land de eindjes niet of nauwelijks aan elkaar kunnen knopen en die geen financiële steun krijgen van de staat. Armoede is in Zwitserland relatief, zo erkent ook Caritas. Zij beschouwt een gezin met twee kinderen als arm bij een inkomen minder dan omgerekend 2.675 euro per maand. Voor een eenoudergezin ligt de lat op een maandinkomen van ongeveer 1.530 euro. Met dit soort inkomens heb je het zwaar in Zwitserland, verzekert de organisatie. Vooral de woonkosten en ziektekostenverzekeringen zijn erg duur. Bovendien is er geen goed sociaal vangnet.

De trafiek in de haven Brugge-Zeebrugge is in 2005 met 8,9 procent gestegen. Dat heeft het havenbestuur MBZ woensdag bekendgemaakt. Vooral de containertrafiek steeg. Die groeide tot 15,6 miljoen ton of 1,42 miljoen TEU. De Ro/Ro-trafiek (rollende goederen) steeg met 6,5 procent. Er passeerden dit jaar 1,73 miljoen nieuwe wagens door Zeebrugge. Het stukgoed ging met 29,7 procent vooruit. De havenarbeiders presteerden 239.000 shifts. Dat is een absoluut record voor de kusthaven.

Koopjesjagers hadden het dit jaar tijdens de kerstperiode vooral gemunt op iPod muziekspelers, videospellen en juwelen. In de periode van 1 november tot kerst gingen meer dan 108 miljoen artikelen over de virtuele toonbank, zo meldt de internetwinkel Amazon.com maandag in een communiqué. De drukste dag was maandag 12 december. Toen bestelden consumenten maar liefst 3,6 miljoen artikelen online. Amazon gaf geen inkomstencijfers vrij, aldus het economische persagentschap Bloomberg. Online shopping zit over het algemeen in de lift. Zo zou de online verkoop in de Verenigde Staten in november en december met 24 procent toenemen, berekende ComScore Networks Inc. Volgens het bedrijf stellen kopers vooral het comfort van internetwinkelen op prijs. De producten die het best scoren op het web zijn kleren, elektronica en speelgoed.

Voor het eerst in de geschiedenis is er een rechtstreekse telefoonverbinding tussen Noord- en Zuid-Korea. De verbinding maakt deel uit van een gezamenlijk industriepark dat de commerciële banden tussen beide landen moet aanhalen. Het park, gelegen in de Noord-Koreaanse grensstad Kaesong, werd woensdag feestelijk ingewijd. De Zuid-Koreaanse minister van Informatie, Chin Dae Je, zei te hopen dat de telefoonlijn zou leiden tot meer internetverkeer tussen beide landen en samenwerking op het gebied van informatietechnologie.

Wednesday, December 28, 2005

Haven New Orleans alweer op halve kracht


De haven van New Orleans is zich bijzonder snel aan het herstellen van de klap die door de orkaan Katrina werd uitgedeeld. De haven zou nu alweer op halve kracht draaien en hoopt tegen het begin van de lente op 70 procent van zijn capaciteit te kunnen heroveren.

De orkaan Katrina vernielde eind augustus één derde van de haven van New Orleans, een belangrijke speler voor de Amerikaanse invoer van staal, rubber en koffie. Er werd toen gesteld dat het zes maand zou duren vooraleer er weer een schip de haven zou kunnen aandoen. "Amper twee weken later konden we ons eerste schip opnieuw ontvangen," vertelde havendirecteur Gary LaGrange echter aan het persbureau Associated Press.

LaGrange heeft zich tot doel gesteld om de haven op zes maanden tijd op 70 procent van haar volledige capaciteit te brengen. Op dit ogenblik zit men daarmee goed op koers. De haven draait nu alweer op halve kracht en ontvangt ongeveer twintig schepen per week. Een groot probleem blijkt volgens het persbureau echter het vinden van voldoende vrachtwagenchauffeurs en havenarbeiders. Bovendien gaan er stemmen op om het Mississippi River Gulf Outlet, een meer dan honderd kilometer lang kanaal van de Golf van Mexico naar het centrum van het havengebied, af te sluiten. Het kanaal zou er immers voor gezorgd hebben dat sommige wijken van de stad blank kwamen te staan.

De afsluiting zou versterkte sluizen vereisen, terwijl ook bedrijven zouden moeten verplaatst worden of cargo met vrachtwagens naar andere locaties in de haven vervoerd moeten worden. Daarvoor moet er echter extra woongelegenheid gecreëerd worden. De haven overweegt nu tijdelijke woningen op te trekken. Op dit ogenblik telt New Orleans 275 havenarbeiders, ongeveer 60 minder dan voor Katrina.

Daarnaast is het voor New Orleans ook belangrijk om de cruiseschepen terug te lokken. Die brachten immers ruim 700.000 bezoekers per jaar aan. Het eerste schip wordt op 31 december verwacht. De rechtstreekse schade door de orkaan zou ongeveer 100 miljoen dollar bedragen, plus 300 miljoen dollar bij bedrijven die van de haven afhankelijk zijn. Vooral het gebied in de omgeving van het Industrial Canal werd zwaar getroffen.

In 2003 was New Orleans de vijfde grootste Amerikaanse haven. Vorig jaar meerden 1.904 schepen aan in de haven, die 10,4 miljoen ton cargo en 169.304 containers verwerkte.

Birma verhuist hoofdstad


Eind volgende maand zal Rangoon niet langer meer de hoofdstad zijn van Birma. De militaire regering is immers volop bezig om alle overheidsdiensten over te brengen naar het het verlaten bergachtige Pyinmana-gebied, bijna driehonderd kilometer landinwaarts. Met deze operatie lijkt Birma zich volgens diplomaten nog verder te isoleren van de buitenwereld.

De verhuis begon volgens The Washington Post begin vorige maand. Naar een reden van de operatie blijft het raden, al zijn de meeste specialisten van oordeel dat het gewoon een hersenspinsel is van junta-leider generaal Than Shwe. Anderen stellen dat de verhuis ingegeven is uit vrees voor een invasie van de Verenigde Staten, sociale onrust of zelfs de profetieën van een waarzegger.

"Door de verplaatsing van de hoofdstad zal de Birmaanse regering in ieder geval nog verder geïsoleerd raken," merkt de krant op. "Ze staat nu al onder zware druk omdat oppositieleider Aung San Suu Kyi gevangen wordt gehouden en de buurlanden zich duidelijk ongeduldig tonen met het gebrek aan democratische hervormingen in Birma."

Eerder al had Than Shwe ook al zijn gematigde eerste minister Khin Nyunt ontslagen en gearresteerd, zogenaamd wegens corruptie. Ook ministers die met de Verenigde Staten hadden gewerkt, werden eind vorig jaar de laan uitgestuurd. Sindsdien is het voor buitenlanders veel moeilijker om in Birma te reizen en het land dreigde zich terug te trekken uit de International Labor Organization, omdat die kritiek op het beleid van Than Shwe had geuit.

Buitenlandse diplomaten kregen een eenvoudige mededeling dat de hoofdstad Rangoon had verlaten. Correspondentie met de regering moet gebeuren per brief of per fax, indien het dringende materies betreft. Tot minstens april volgend jaar is het voor buitenlanders verboden om Puyinmana te bezoeken. Later zouden ambassades worden gebouwd in een speciale diplomatieke wijk. De bouwwerken zouden eind 2007 van start gaan.

De nieuwe hoofdstad ligt ongeveer dertig kilometer ten westen van de stad Pyinmana. "Volgens getuigen zijn de nieuwe overheidsgebouwen helemaal niet klaar," meldt The Washington Post. "Er is geen meubelair en er is een tekort aan water en elektriciteit. In sommige ministeries slapen de ambtenaren op de vloer. Kaderleden kamperen op tafels en kasten. Er is ook helemaal geen spoor van de scholen, ziekenhuizen, winkelcentra en luxehotels die door de overheid werden beloofd."

Door de verhuis worden families gescheiden, tot er in Pyinmana scholen zullen worden gebouwd. Ambtenaren, die hun benzinebons op de zwarte markt plachten te verkopen om hun loon van nog geen 20 dollar per maand aan te vullen, verliezen hun belangrijkste inkomstenbron. "Er is ook geen handel in Pyinmana," voegt The Washington Post daar aan toe.

Volgens informatie-minister Kyaw Hsan wil de regering met de verhuis de verdere ontwikkeling van het Birmaanse binnenland stimuleren. Daar leeft al jarenlang een verzet van etnische minderheidsgroepen. Maar buitenlandse diplomaten menen dat de 74-jarige Than Shwe zich onsterfelijk wil maken, zoals de gewezen Birmaanse koningen. Hij zou al een militair gebied rond Pyinmana hebben uitgetekend en dat Naypyidaw (Koninklijke Stad) hebben gedoopt.

Ook wordt gesteld dat de nieuwe locatie wellicht gemakkelijker te verdedigen zal zijn dan de kuststad Rangoon. Het nieuwe militaire complex zou gedeeltelijk in het gebergte zijn gebouwd. Bovendien zou de regering er ook veiliger zijn tegen de politieke onrust van onder meer studenten en tegenstanders in de rest van het land en dan vooral in Rangoon.

Twee maand geleden heeft de regering de brandstofprijzen negen keer duurder gemaakt en werd ook het busvervoer vijf keer duurder. Daardoor werd het voor arbeiders quasi onmogelijk om nog te gaan werken. Deze financiële ingrepen hebben bovendien de inflatie aangewakkerd. Die bedraagt nu 40 procent, tegenover 10 procent vorig jaar. Volgens de Verenigde Naties neemt de ondervoeding toe en dalen het landgebruik en de scholingsgraad.

Groeiend nucleair onevenwicht in Azië

Azië is het wereldcentrum geworden van de ontwikkeling van nucleaire wapens. De rol die de Verenigde Staten daarbij spelen, dreigt volgens het persbureau IPS het evenwicht in deze onstabiele regio te verstoren en tot problemen te kunnen leiden.

Dit jaar was Azië volgens IPS het toneel van een opvallende nucleaire activiteit, met nieuwe ontwikkelingen in onder meer Iran, Israël, India, Pakistan, Noord-Korea en Japan. "Dat zal de volgende jaren wellicht alleen nog maar intenser worden," aldus het persbureau. "In elk van deze landen spelen de Verenigde Staten een belangrijke rol en zijn selectief beleid om nucleaire programma's te ondersteunen of tegen te werken, dreigt de strategische balans in één van de meest onstabiele regio's van de wereld te veranderen."

"Tijdens de Koude Oorlog lag het centrum van de nucleaire activiteit in Europa," voerde Achin Vanaik, kernspecialist en docent internationale relaties aan de universiteit van New Delhi, aan. Vanaik, tevens lid van de Coalition for Nuclear Disarmament and Peace, stelde daarbij dat de nucleaire ontwikkelingen in Azië spijtig genoeg gedomineerd worden door een supermacht die zich sterk verzet tegen nucleaire ontwapening.

Dit jaar werd gekenmerkt door twee opvallende nucleaire ontwikkelingen. Enerzijds is er de oppositie tegen het verrijken van uranium door Iran en anderzijds het akkoord tussen India en de Verenigde Staten om de status van het Indiase kernwapenprogramma te normaliseren en de nucleaire handel te hernemen. Tijdens de vergaderingen van het International Atomic Energy Agency (IAEA) verliet India de groep van de ongebonden landen en stemde met de Verenigde Staten mee om het Iran-dossier voor de leggen aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Israël heeft zich eveneens duidelijk uitgesproken tegen de Iraanse nucleaire aspiraties en al gedreigd met militaire acties, zoals in 1981 ook de Iraakse kernreactor Osirak werd gebombardeerd. Iran dreigde onmiddellijk met een vernietigende tegenaanval. "Dit zorgt nog voor meer spanning in het Midden-Oosten, dat al uit evenwicht is gebracht door de bezetting van Irak en de Palestijnse kwestie," aldus Vanaik.

"Indien de Verenigde Staten en Israël vasthouden aan hun stugge houding ten opzichte van Iran, kunnen er zware problemen komen," meent Vaniak. "De dubbele moraal van de Verenigde Staten, met een vijandigheid tegenover Iran en steun aan het kernprogramma van Israël, veroorzaakt in de regio grote ontevredenheid." Die dubbelzinnige politiek voeren de Verenigde Staten volgens IPS ook in Zuid-Azië. "De Amerikaanse regering erkent India als een verantwoordelijke kernmacht, hoewel het land het Non Proliferatie Verdrag niet heeft ondertekend," wordt er gesteld.

Dit laatste is niet naar de zin van Pakistan, dat een partnership tussen India en de Verenigde Staten beschouwt als een strategisch onevenwicht in de regio. "Pakistan zal wellicht dezelfde behandeling vragen en werkt aan plannen voor kerncentrales," stipt IPS aan. "De Amerikaanse houding tegenover Noord-Korea is bovendien ook tegengesteld aan de benadering van Iran. Noord-Korea krijgt zelfs een kernreactor en economische hulp, hoewel het land weigert zijn nucleair wapenprogramma af te breken."

Vanaik noemt het beleid van de Verenigde Staten selectief, inconsistent en discriminerend. "Non-proliferatie wordt als een wapen gebruikt wanneer dat past in zijn belangen op korte termijn," zegt hij. "In andere gevallen wordt toegestaan dat de nucleaire wapentechnologie verder wordt ontwikkeld. "In dat verband zijn ook de ontwikkelingen in Japan verontrustend. De Japanse grondwet verbiedt de ontwikkeling of invoer van kernwapens, maar conservatieve politici willen daar verandering in brengen."

Japan bezit volgens Vanaik een gigantische voorraad plutonium, afkomstig uit West-Europa, voor zijn reactors. "Maar dat materiaal kan snel aangepast worden voor militair gebruik," stipt de kernspecialist aan. "In dat geval zal China onmiddellijk reageren."

Broadway beleeft recordjaar


De theaterwereld van Broadway rondt een recordjaar af. De League of American Theatres and Producers (LATP) meldde dat de ticketverkoop dit jaar opgelopen is tot 825 miljoen dollar, waarbij de theaters 650.000 extra bezoekers mochten verwelkomen. Ook voor volgend jaar zijn de verwachtingen hooggespannen.

Vorig jaar haalde Broadway een omzet van 749 miljoen dollar. De groei wordt mee gedragen door een prijsstijging van de tickets, maar ook het aantal bezoekers kende een opmerkelijke stijging. Kaskrakers waren vooral 'Spamalot' van Monty Python en 'Dirty Rotten Scoundrels', maar ook 'The Light of the Piazza' en 'The 25th Annual Putnam County Spelling Bee' genoten heel wat belangstelling, net zoals 'The Pillowman, 'Doubt' en '700 Sundays' van Billy Crystal.

De prijzen voor grote producties zoals 'Spamalot' en 'Wicked' liepen op tot 110 dollar voor de beste plaatsen. Ook voor volgend jaar heeft Broadway hoopvolle verwachtingen. Er wordt immers reikhalzend uitgekeken naar het Broadway-debuut van Julia Roberts in 'Three Days of Rain' en David Schwimmer in 'The Caine Mutiny Court-Martial'. In november staat ook de musical 'Mary Poppins' op het programma. Die verhuist dan van Londen naar New York.

Meisjes zijn gek op ringtones

De meeste Britse kinderen hebben een gsm-toestel. Dat stelt het magazine Media Week. Uit een onderzoek bleek bovendien dat dertien procent van de kinderen tussen elf en veertien jaar zijn mobiele telefoon belangrijker vindt dan zijn televisie, muziekinstallatie, spelcomputer of kleding.

Uit een Britse enquête bleek dat 94 procent van de kinderen 11 en 14 jaar online zijn. Vijf jaar geleden was dat nog 41 procent. Van de jongeren tussen de 11 en 19 jaar zegt 47 procent dat internet nuttige informatie oplevert en 44 procent dat het een cool medium is. Slechts 4 procent vindt een saai medium. De gewone online reclame laat de meeste jongeren echter koud. Adverteerders doen er volgens Media Week dan ook goed aan pop-ups en banners te vermijden en reclameboodschappen bijvoorbeeld in een computergame te verpakken.

De enquête bracht daarnaast naar voor dat 88 procent van de 11- tot 14-jarigen een gsm-toestel bezit, tegenover 39 procent vijf jaar geleden. Dertien procent vindt zijn gsm belangrijker dan zijn televisie, muziekinstallatie, spelcomputer, mp3-speler of kleding. Tweederde van de meisjes tussen de 10 en 14 downloadt minstens zes ringtones per maand. De ringtonemarkt groeit volgens de onderzoekers de volgende vijf jaar naar verwachting met 116 procent.

Meer dan driekwart van de kinderen (78 procent) bleek ook een eigen televisie te hebben. Daarnaast hebben een groot aantal jongeren ook een cd-speler (64 procent), spelcomputer (62 procent), dvd-speler (55 procent), radio (49 procent), videorecorder (43 procent) en computer (35 procent) op hun kamer.

iPods bepalen kerstsingle van het jaar


De populariteit van de hitmuziek wordt steeds meer bepaald door het internet. Een centrale rol daarin speelt het succes van de iPods, waardoor de invloed van de radiozenders lijkt af te nemen.

In Groot-Brittannië wordt het betaald downloaden van muziek voor het eerst meegerekend bij de bepaling van de meest verkochte kerstsingle. "Radiostations worden minder belangrijk," stipt de krant Financial Times in dat verband aan. "De promotie via het internet lijkt in de plaats te komen van de traditionele airplay. Dat is het gevolg van de enorm grote penetratie van de iPods."

Inmiddels zou al 70 procent van alle popsingels verkocht worden in digitale vorm. Dat heeft de muziekindustrie zelf bekend gemaakt. "De verkoop van legaal gedownloade digitale muziek is dan ook bezig de dalende verkoop van cd-muziek te compenseren," aldus nog de Financial Times.

Grote interesse in Servische raffinage?


BP en Shell hebben interesse om in te stappen in Nafta Industrija Srbije (NIS), het grootste petroleumbedrijf van Servië en eigendom van de staat. Dat heeft het Weense bureau Raiffeisen Investment, begeleider van de verkoop, bekend gemaakt. Ook het Russische OAO Lukoil en het Oostenrijkse OMV zouden tot de gegadigden behoren.

De uiteindelijke koper zal volgens Raiffeisen Investment nagenoeg exclusieve toegang hebben tot een land met tien miljoen inwoners. Daarbij wordt opgemerkt dat de raffinage-capaciteit in de Balkan heel zeldzaam is, maar dat NIS daarover wel beschikt. De Servische regering wil een gedeelte van het staatsbedrijf verkopen om zijn economie open te stellen als voorbereiding op het lidmaatschap van de Europese Unie.

Een aantal westerse oliebedrijven hebben hun activiteiten in de regio al uitgebreid om te kunnen profiteren van de groeiende vraag naar brandstof. Het staat echter nog niet vast of de Servische regering een minderheid of meerderheid van de aandelen zal verkopen. De onderhandelingen zouden in april starten en verwacht wordt dat in de vroege herfst van volgend jaar een overeenkomst zal kunnen bereikt worden met een overnemer.

NIS realiseerde vorig jaar een netto-inkomen van 31 miljoen euro op een omzet van 1,8 miljard euro. Het bedrijf telt 15.700 werknemers en bezit een monopoli in de Servische productie van olie en gas. Op de markt heeft het staatsbedrijf een aandeel van 72 procent. NIS heeft in Novisad en Pancevo twee raffinaderijen met een jaarlijkse capaciteit van 6,3 miljoen ton. Op dit ogenblik ligt de productie op 4,1 miljoen ton per jaar, voldoende voor de hele Servische vraag. De toekomstige eigenaar kan wellicht een export naar landen als Griekenland, Bulgarije en Bosnië-Herzegovina in het vooruitzicht stellen.

Prijs niet belangrijkste voor online shoppen


Prijs is voor de online klant niet het belangrijkste. Dat blijkt althans uit een onderzoeksrapport van het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Uit het onderzoek kwam naar voor dat de mogelijkheid om een product te vinden, voor vele consumenten aanleiding vormt om online te winkelen.

"Wanneer men alle online promoties bekijkt, van grote kortingen tot gratis verzendingen, zou men denken dat de online shoppers op het internet alleen maar op zoek gaan naar de beste koopjes," aldus Erik Brynjolfsson, docent management van het MIT. "Maar dat is niet noodzakelijk het geval. Zij voelen zich eerder aangetrokken door de mogelijkheid om producten te vinden, niet zozeer door de lagere prijzen."

Brynjolfsson kwam tot de vaststelling dat de mogelijkheid om producten terug te vinden - vooral in nichemarkten - voor de consument tien keer belangrijker is dan alleen maar de prijs. "Dat is ook de reden waarom het internet ook een nieuwe markt heeft helpen creëren voor onbekende boeken en andere producten die vroeger vooral stof lagen te vergaren in winkelrekken en opslagplaatsen," aldus de MIT-wetenschapper.

"Indien de consument een speciaal nicheproduct kan terugvinden, is hij minder geneigd om rekening te houden met de prijs," benadrukte Brynjolfsson. "Mensen besparen geld door online te gaan, maar wanneer we lagere prijzen vergelijken met een grotere keuze, dan wordt het al snel duidelijk waar de klant het meeste belang aan hecht."

Varens bezorgen Amsterdamse haven kopzorgen


Het Amsterdamse havenbestuur riskeert een boete van duizenden euro's. Bij de verbouwing van de cruiseterminal werd immers de tongvaren, een zeldzame plant, gewied. Dat meldt de krant Het Parool. Er is trouwens niet alleen de boete, maar ook dreigen de bouwwerken door de incidenten vertraging op te lopen.

In de Amsterdamse haven wordt de passagiersterminal voor cruiseschepen verdubbeld met een extra kade. "Zo kan de haven voldoen aan alle veiligheidseisen, zonder de wandelboulevard te onderbreken," stipt de krant aan. De haven voerde aan meestal alleen te maken te hebben met gladde, begonnen kademuren, maar nu plots geconfronteerd te zijn met een oude kade, waar zeldzame planten bleken te groeien.

De Algemene Inspectiedienst (AD) van het ministerie van landbouw en natuur stelde in de loop van vorige week vast dat op de werf inderdaad 45 tongvarens waren verwijderd. Bovendien moet nog worden onderzocht of ook een aantal andere beschermde varensoorten, zoals de zwartsteel en de steenbreekvaren, eveneens werden verwijderd. Het Amsterdamse havenbestuur mag zich nu aan een proces-verbaal verwachten, want volgens de Nederlandse florawet moet in dergelijke situatie vooraf bij het ministerie toelating gevraagd worden om de planten te mogen verwijderen.

Het verwijderen werd gemeld door de Amsterdamse Werk- en Adviesgroep Muurplanten (WAM). Daar wordt gesteld dat Amsterdam een uniek gebied is voor muurflora, waar heel bijzondere planten groeien. Vorig jaar werd dat plantenbestand door de WAM in kaart gebracht. De vereniging merkt op dat die informatie beschikbaar was op het Amsterdamse stadhuis, waar het havenbestuur zich volgens de WAM had kunnen informeren.

De WAM merkt daarbij op dat het niet de eerste keer is dat zeldzame planten langs de Amsterdamse waterkant worden verwijderd. De vereniging heeft het daarbij over vier incidenten tijdens de voorbije jaren. Daarbij wordt opgemerkt dat de boete bij elke nieuwe overtreding oploopt. Gesproken wordt over enkele duizenden euro's per overtreding. Bovendien moeten de werken tijdens het onderzoek worden stop gezet. De kosten daarvan lopen volgens de krant veel hoger op dan de boetes.

Het Amsterdamse havenbestuur heeft inmiddels gemeld de vereiste toelating te zullen aanvragen.

Economie in de media


De muziekgroep met de meeste sexappeal is Girls Aloud. Daarom krijgen de vijf vrouwen een speciale prijs van het Britse dagblad Daily Mirror. De zogeheten 3aEmmie voor meest sexy groep is aan de meidengroep toegekend vanwege haar succes in de hitlijsten 'en omdat ze er ook nog eens duizelingwekkend uitzien'. Daarnaast merken de journalisten op dat de vrouwen van Girls Aloud een interessant liefdesleven hebben. "Cheryl Tweedy is verloofd met Arsenal-topper Ashley Cole, en de knipperlichtrelatie van de lekkere Sarah Harding met Calum Best houdt iedereen in spanning." Girls Aloud ontstond in december 2002 in het Engelse tv-programma 'Popstars: the rivals'. De groep is bekend van nummers als 'Sound of the underground' en 'Jump'.

Het Duits-Amerikaanse autoconcern DaimlerChrysler verkoopt zijn divisie MTU, waar dieselmotoren worden gemaakt. Het onderdeel komt voor 1,6 miljard euro in handen van de Zweedse investeringsgroep EQT. De transactie moet in het eerste kwartaal van 2006 worden afgesloten. MTU was in 2004 goed voor een omzet van 1,35 miljard euro. Er werken ongeveer 7000 mensen. Het bedrijf is gevestigd in de Zuid-Duitse plaats Friedrichshafen en werd in 1960 door Daimler gekocht. De Duitse kartelautoriteiten en het ministerie voor Economische Zaken moeten de verkoop nog goedkeuren. Het ministerie heeft medezeggenschap over MTU, omdat het bedrijf voor Duitsland van militair belang is. MTU levert onder meer motoren voor de Duitse Leopard II-gevechtstank. De verkoop volgt op enige maanden van onderhandelingen tussen minderheidsaandeelhouders van MTU en de andere mededingers naar MTU, zoals de Duitse vrachtwagenfabrikant MAN en een consortium van investeringsmaatschappijen geleid door het Amerikaanse Kohlberg Kravis Roberts. DaimlerChrysler wist de verkoop door te drukken door belangen in MTU van de oprichterfamilies Brandenstein-Zeppelin en Schmid-Maybach over te kopen.

De Oekraïense president Viktor Joesjtsjenko heeft zijn minister voor Energiezaken, Ivan Plachkov, naar Moskou gestuurd voor nieuwe onderhandelingen over een hoogopgelopen conflict over Russische gasleveringen aan Oekraïne. Rusland dreigt per 1 januari 2006 de gaskraan dicht te draaien als Oekraïne niet akkoord gaat met een nieuw prijstarief voor Russisch gas. Joesjtsjenko had dinsdag al een telefoongesprek met de Russische president Poetin over de kwestie. In dat gesprek heeft Joesjtsjenko benadrukt dat Oekraïne voorstander blijft van de liberalisatie van zowel de gasprijs als het transport van Russisch gas over Oekraïns grondgebied, aldus een verklaring. Rusland wil dat Oekraïne vanaf 1 januari volgend jaar een prijs van 220 tot 230 dollar per duizend kubieke meter gaat betalen voor Russisch gas. Nu betaalt Oekraïne nog 50 dollar per duizend kubieke meter in ruil voor het transport van Russisch gas naar West-Europa via het Oekraïense pijpleidingennetwerk. Oekraïne is wel bereid een hoger gastarief te betalen, mits de prijsstijging geleidelijk wordt ingevoerd over een periode van enkele jaren. Moskou heeft dit tot dusver geweigerd.

De Indonesische regering wil de nationale luchtvaartmaatschappij Garuda in de verkoop doen. Op die manier moet de concurrentiepositie van Garuda verbeteren, aldus minister Sugiharto die belast is met staatsondernemingen. De minister zei woensdag in de krant Kompas dat de maatschappij in 2009 naar de beurs wil. Wat hem betreft kan het volgend jaar al, omdat veel investeerders belangstelling hebben. Garuda zit opgezadeld met een schuld van ruim 500 miljoen dollar. Daarnaast heeft de maatschappij last van de hoge brandstofprijzen en is er sprake van hevige concurrentie. Veel piloten van Garuda vertrekken bovendien naar prijsvechters, waar ze meer kunnen verdienen.

China is van plan om volgend jaar twee kerncentrales te bouwen. Het land wil op die manier inspelen op de snel groeiende vraag naar energie. Tegelijk wordt het zo minder afhankelijk van de vervuilende kolencentrales, meldde de krant China Daily dinsdag. De kerncentrales komen te staan in de noordoostelijke provincie Liaoning en de oostelijke provincie Shandong. Op dit moment leveren kerncentrales nog geen 2 procent van de elektriciteit in China. Over vijftien jaar moet dat percentage zijn verdubbeld.

De Ierse rockzanger en activist Bob Geldof gaat de Conservatieve Partij in Groot-Brittannië adviseren op het gebied van de mondiale armoedebestrijding. "Hij zal zijn invloed aanwenden om ons te helpen in de richting die wij op willen," zei de nieuwe leider van de Conservatieven, David Cameron, tijdens een persconferentie. Cameron benadrukte dat Geldof niet partijgebonden zal zijn. Geldof neemt zitting in een net opgerichte partijcommissie die zich bezig zal houden met de armoedeproblematiek. Het past in de strategie van de pas 39-jarige Cameron, die begin deze maand met grote meerderheid tot partijleider werd gekozen, om de Conservatieven een socialer imago te geven. Daarmee hoopt hij terrein te heroveren op de Labour Partij van premier Tony Blair. De 54-jarige Geldof is onder meer organisator van de Live 8-concerten, die wereldwijd aandacht vroegen voor armoede in Afrika. De festivals werden gehouden rond een G8-top in Schotland, waarbij armoedebestrijding hoog op de agenda stond.

Computervisionair John Diebold, die al in de jaren '50 automatisering aanprees als de toekomst voor het zakenleven, is maandag op 79-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn neef John B. Diebold bekendgemaakt. Tegenwoordig wordt Diebold geprezen als de profeet van het computertijdperk, maar een halve eeuw geleden was het enthousiasme voor computers nog niet wijdverspreid. Nadat Diebold in 1951 was afgestudeerd aan Harvard Business School, kreeg hij een baan bij een New-Yorks adviesbureau voor managers. Drie keer werd hij ontslagen omdat hij zijn cliënten op het hart bleef drukken dat ze moesten automatiseren. "Het was te vroeg", zei hij eens. "Het was nog voordat de eerste computer in de zakenwereld in gebruik was genomen." Zijn invloedrijke boek Automation uit 1952, waarin hij zijn destijds radicale toekomstvisie uiteenzette, werd dertig en veertig jaar na publicatie opnieuw uitgegeven. In 1954 richtte hij het adviesbureau John Diebold & Associates op. Toevalligerwijs was dat hetzelfde jaar waarin General Electric het eerste echte computersysteem voor bedrijven presenteerde.

Sun Interbrew, een dochter van InBev en Ruslands tweede grootste brouwer, plant de bouw van een brouwerij in Angarsk, Siberië, uiterlijk eind 2007. Met de bouw is een investering van 70 miljoen euro gemoeid. Dat meldt de Russische krant Kommersant, op aanhaling van bronnen bij de regionale administratie van Irkoetsk. Het nieuws wordt bevestigd door Sun Interbrew. De brouwerij zou volgens Kommersant een capaciteit hebben van 4 miljoen hectoliter. Het zijn de eerste bouwplannen van Sun Interbrew in Rusland sinds het bedrijf er niet in slaagde een overnamedoelwit te vinden.

De raad van bestuur van InBev heeft dinsdag nieuwe mensen benoemd aan het hoofd van de onderneming. De nieuwe ceo wordt Carlos Brito, de huidige Zone President van InBev Noord-Amerika. Peter Harf wordt voorzitter van de raad van bestuur, zo heeft InBev dinsdag meegedeeld. Het contract van de huidige ceo, John Brocke, loopt na drie jaar af en zal niet worden verlengd. Brocke wordt opgevolgd door Brito. De Belg Stéfan Descheemaeker, die in de pers ook werd genoemd als mogelijke opvolger van Brocke, wordt Zone President voor West-Europa. Zijn opvolger in Centraal- en Oost-Europa en de opvolger van Brito in Noord-Amerika worden later bekendgemaakt. In mei 2006 loopt ook het mandaat af van Pierre Jean Everaert als voorzitter van de raad van bestuur. Na zes jaar wordt hij opgevolgd door Peter Harf, die sinds 2002 onafhankelijk lid is van de raad.

Tuesday, December 27, 2005

Clinton-humor te koop op dvd


De Amerikaanse president George W. Bush heeft een kerstvideo gemaakt, waarin zijn staf is opgetrommeld om een de bevolking van de Verenigde Staten te vertederen. Hoge ogen zal het product op de festivals van Cannes of Berlijn waarschijnlijk niet halen. Een categorie hoger staat echter 'The Final Days' van zijn voorganger Bill Clinton. Dat humoristisch afscheid aan het Witte Huis is nu op dvd uitgebracht, samen met een aantal andere olijke tussenkomsten van de voormalige president.

'The Final Days' vormt samen met enkele andere videofragmenten waar men de humoristische zijde van Bill Clinton leert kennen, één van de grootste attractiepunten van de Bill Clinton Library in Little Rock (Arkansas). De bibliotheek heeft duizenden aanvragen gekregen voor een kopie van 'A Time to Laugh', een film van 22 minuten met optredens van de president op de diners van de White House Correspondents Association en de integrale versie van 'The Final Days'.

In 'The Final Days' laat Clinton de kijker op een humoristische manier de laatste dagen van een president in een nagenoeg verlaten Witte Huis meebeleven. De video is onder de titel 'A Time to Laugh' nu in dvd-vorm te verkrijgen en kan online besteld worden. De video behoort tot de meest populaire items in de Bill Clinton Library, na een replica van de Oval Office en de Cabinet Room.

Nederlander heeft weinig werkplezier

De werktevredenheid van de Nederlander ligt bijzonder laag. Dat stelt het adviesbureau Samhoud Product. Het zou de Nederlandse economie jaarlijks vijf tot negen miljard euro kosten. Maar in andere Europese landen is het volgende onderzoekers nog veel erger gesteld met het moreel van de werknemers.

"De tevredenheid van werknemers is in Nederland zo laag, dat de economie tussen vijf en negen miljard euro aan bruto binnenlands product laat liggen," voert het onderzoeksbureau aan. "Los van het astronomische bedrag, gaat er achter het miljardenverlies echter vooral een hoop menselijke pijn schuil."

Samhoud stelde dan ook een dringende oproep te doen naar managers om bij hun beleid zowel aandacht te besteden aan de prestatie als aan het werkplezier. Maar er werd opgemerkt dat de situatie in Nederland dramatischer is dan in andere Europese landen. De cijfers van Nederland werden vergeleken met Duitsland en Spanje en dan zouden onze noorderburen er nog relatief goed uitkomen.

René Paas, voorzitter van de Nederlandse vakbond CNV, stelde dat zijn organisatie al geruime tijd opmerkt dat werkplezier een speerpunt moet zijn. "Wij willen dat medewerkers niet langer zitten af te tellen tot hun pensioen," voerde hij aan. "Plezier in het werk is namelijk ook economisch interessant."

Het Nederlandse Kamerlid Hannie Stuurman (PvdA) benadrukte dat een daling van het werkplezier leidt tot groeiend werkverzuim. "Eén van de grootste oorzaken van ziekte is veelal stress en een onprettige werkomstandigheden," stelde het kamerlid. "Het is dus belangrijk dat in een bedrijf een goed werkklimaat heerst. Voorkomen van uitval is een groot goed. Zeker met alle toch steeds minder wordende sociale zekerheidsvoorzieningen."

Walkman belangrijkste gadget uit historie


De Sony Walkman TPS-L2 uit 1979 is de belangrijkste gadget van de voorbije vijftig jaar. Dat stelt het magazine PC World in een overzicht van de vijftig meest opvallende persoonlijke elektronika die de voorbije halve eeuw op de markt is gekomen. De Walkman haalt het volgens het magazine van de iPod en TiVo.

"De Sony Walkman is vandaag zo goedkoop geworden, dat het nog moeilijk is zich voor te stellen dat het toestelletje een luxeproduct was dat door iedereen gegeerd en dikwijls gestolen werd," benadrukt PC World. "Toen de blauw-zilveren Walkman in 1979 op de markt kwam, had niemand ooit iets gelijkaardigs gezien. De muziekspeler - die 200 dollar kostte - vormde eigenlijk de basis van de persoonlijke elektronica."

"De eerste Walkman omvatte een cassette-speler en de eerste lichtgewicht-koptelefoon ter wereld," stipt het magazine verder aan. "Sony vreesde blijkbaar dat de consument de Walkman te asociaal zou vinden en voorzag de eerste lichting dan ook met twee ingangen voor koptelefoons, zodat men de muziek met een vriend kon delen. Meer dan 25 jaar en 330 verkochte exemplaren later, kijkt niemand meer op wanneer men met een koptelefoon op de oren op straat rondloopt."

De Walkman haalt het bij PC World van de iPod, door Apple voor het eerst op de markt gebracht in oktober 2001. Daarna volgen TiVo (1999), de PalmPilot 1000 (1996) en de CD-speler van Sony (1982). In de toptien staan verder de Motorola-gsm (1996), de Atari-spelconsole (1977), de Polaroid (1972), de DiskOnKey (2000) en de transistorradio van Texas Instruments en IDEA (1954).

Andere bekende gadget-successen zijn het rekenmachientje van Texas Instruments (17-1973), de digitale videocamera van Sony (19-1995), het automatische Kodak-fototoestel (23-1963), de GameBoy van Nintendo (26-1989), de Commodore-computer (1982) en de Betamax-videorecorder van Sony (29-1975).

Morgen start Galileo-tijdperk


Op de valreep wordt 2005 het begin van het Galileo-tijdperk. Morgen wordt vanop de ruimtevaartbasis Baikonur in Kazakstan immers de Giove-A, de eerste demonstratie-sonde van het project met een Russische Soyoez-raket gelanceerd. De Giove-A, gebouwd door het Britse Surrey Satellite Technology (SSTL), moet enkele sleutelcomponenten van Galileo testen. Het gaat daarbij om de atoomklokken en de radiofrequenties die door het navigatiesysteem zullen gebruikt worden.

Het Europese Galileo-project, dat een concurrent moet worden voor het Amerikaanse gps-systeem, is begroot op een bedrag van ongeveer 3,4 miljard euro. Het is het grootste ruimteproject dat ooit in Europa is opgezet en zal uiteindelijk een netwerk van dertig satellieten tellen. De lancering heeft plaats om 5.19 Greenwich-tijd. SSTL heeft bijna drie jaar gewerkt aan de realisatie van Giove-A, wat als een opmerkelijk korte tijd wordt beschouwd voor een experimenteel ruimtetuig.

Giove-A zal zich op een hoogte van 23.000 kilometer vestigen. Ook dat is een primeur, want nooit eerder werd een satelliet van Europese makelij op een dergelijke hoogte in een baan om de aarde gebracht. Dat is een gebied met een hoog stralingsniveau en Giove-A heeft instrumenten aan boord om daarrond tests uit te voeren. De resultaten daarvan moeten de nodige informatie leveren om de definitieve satellieten op punt te stellen.

Indien de satellieten te licht gebouwd worden voor die omstandigheden, hebben ze een veel kortere levensduur dan voorzien is. Als men ze daarentegen te zwaar uitrust, hebben ze een overgewicht en vallen ze duurder uit dan nodig is.

Centraal in de missie van de Giove-A staan echter de twee rubidium-atoomklokken. Die vormen het hart van elk navigatiesysteem en sturen bijzonder accurate tijdsignalen terug naar de aarde. Met de ervaring van Giove kan het Europees Space Agency (ESA) het Galileo-programma helemaal op punt stellen. Galileo moet een plaatsbepaling met een afwijking van maximaal één meter garanderen.

Op termijn zal die accuraatheid nog bijgeschaafd worden, wat volgens ESA-specialisten nieuwe diensten zal toelaten die vandaag nog onmogelijk zijn. De ESA voert daarbij aan dat de Europese industrie op dit ogenblik volop aan de ontwikkeling van deze nieuwe toepassingen werkt. In tegenstelling tot het Amerikaanse gps-systeem, zal Galileo daarbij garanties kunnen geven over de vastgestelde prestaties.

Galileo wordt ook compatibel met het Amerikaanse systeem, wat de kwaliteit en de betrouwbaarheid van de satelliet-navigatie moet verhogen. Dat moet volgens analisten leiden tot een explosie van de navigatie-markt, waarbij internet-toepassingen gekoppeld zullen worden aan de mobiele technologie.

Volgend jaar volgt de lancering van Giove-B, de tweede testsatelliet. Van 2008 tot 2010 wordt het eigenlijke Galileo-netwerk in de ruimte gebracht, bestaande uit 27 operationele satellieten en 3 reserve-exemplaren.

Dragen casino's groei Singapore?


De casinobranche kan de economische groei van Singapore met bijna twee procent doen aanscherpen en onrechtstreeks leiden tot ongeveer 20.000 nieuwe jobs. Dat blijkt uit een macro-economische simulatie over de impact van twee grote casino's op de economie van de Aziatische stadsstaat. De casino's zouden in 2009 hun deuren moeten openen.

De studie van de National University of Singapore stipt aan dat de economie van de stadsstaat door de casino-operaties met vijf jaar vooruit zou gestuwd worden. Na één jaar zou het bruto binnenlands product van het land een extra stijging krijgen van 0,75 procent. Dat zou vervolgens stelselmatig stijging tot 1,8 procent in het vijfde jaar.

De groei zou vooral afkomstig zijn van een hogere aanbod van diensten door het groeiend goktoerisme. De dienstensector zou stelselmatig in omvang groeien om in het vijfde jaar een stijging van 2,2 procent kennen. De tewerkstelling zou een groei kennen van 0,9 procent, wat zich zou vertalen in 20.000 nieuwe jobs. Daarbij is geen rekening gehouden met de rechtstreekse tewerkstelling, die op 10.000 jobs wordt geschat.

Daarnaast stellen de onderzoekers dat het toerisme en zakenreizen met tien procent zouden groeien, terwijl de bouwsector op een stijging van 20 procent zou mogen bogen. De aandelen zouden eveneens 10 procent stijgen, terwijl de overheidsconsumptie met één procent zou omhoog gaan. Wel wordt gesteld dat geen rekening werd gehouden met de bredere sociale kosten van het gokken en de grotere inzet van politiediensten. De onderzoekers gaven toe dat deze elementen niet te verwaarlozen zijn, maar zegden die onmogelijk te kunnen berekenen.

Singapore schrapte in april na veertig jaar het verbod op casino's, ondanks zware oppositie van de locale bevolking. De regering stelde dat de twee casino's, die samen goed zijn voor een investering van 2,5 miljard euro, het toerisme zouden aanwakkeren en meer bezoekers zouden lokken. Singapore mocht het voorbije jaar 8,3 miljoen bezoekers verwelkomen, wat zorgde voor 4,8 miljard euro aan extra inkomsten. Dat wil de stadsstaat binnen een periode van tien jaar opdrijven tot 17 miljoen bezoekers en ontvangsten voor een bedrag van 15 miljard euro.

Kandidaat-uitbaters kunnen maart volgend jaar hun plannen indienen.

Herintreders zijn gelukkigst als zelfstandige

Amerikaanse gepensioneerden die opnieuw in de arbeidsmarkt treden, gaan liefst zelfstandig aan de slag. Dat blijkt uit rapporten van het onderzoeksbureau Brightwork Partners, het Amerikaanse Families and Work Institute en het Center on Aging & Work van het Boston College. Dat houdt volgens de onderzoekers echter ook een boodschap in voor bedrijven die het personeelsverloop willen beperkt houden.

Ongeveer tien procent van de Amerikaanse arbeidsbevolking boven de veertig jaar bestaat uit herintreders. Daarvan stelde 68 procent terug aan de slag gegaan te zijn omdat ze dat zelf wensten. Verder maakte 32 procent die stap uit financiële overwegingen. De gemiddelde leeftijd van de Amerikaanse herintreders bedraagt 61 jaars.

"Uiteraard voelen de vrijwillige intreders zich gelukkiger met hun beslissing dan de anderen," stippen de onderzoekers aan. Maar ook bleken herintreders die als zelfstandige aan de slag waren gegaan, zich veel positiever uit te laten over hun situatie, vooraleer wanneer ze ook nog eens anderen tewerk stellen. Herintreders die een eigen bedrijfje leiden, stelden niet zich niet geneigd te voelen om hun situatie te veranderen.

Bij die bedrijfsleiders zegt 90 procent hun huidige werksituatie ook volgend jaar te blijven verder zetten. Bij zelfstandigen ligt dat op 83 procent en bij werknemers op 79 procent. Volgens de onderzoekers presteren die bedrijfsleiders meer werkuren dan hun leeftijdsgenoten, maar voelen ze zich daar goed bij omdat ze de kans hebben te leren, controle hebben over hun werk, autonomer en flexibeler kunnen werken en meer verdienen.

Volgens het Families and Work Institute heeft de studie een belangrijke aanwijzing voor werkgevers die hun personeel willen behouden. "Men moet de werknemer de gelegenheid geven om te kunnen leren en hem meer autonomiteit en flexibiliteit gunnen," benadrukten de onderzoekers.

Opmerkelijk is dat diegene die vrijwillig opnieuw aan de slag gaan, zich ook met hun pensioen het beste in hun vel voelden (56 procent). Bij diegenen die verplicht waren om opnieuw te gaan werken, bleek slechts 16 procent tevreden te zijn met pensioen. De eerste groep had gemiddeld ook meer financiële middelen ( 548.000 dollar) dan de tweede groep (140.000 dollar). De vrijwillige intreders bleken ook meer in part-time jobs aan de slag te gaan.

De meeste herintreders hadden ook gelijkaardige jobs dan voordien (45 procent), terwijl 12 procent terugkeerde in een hogere functie. Zeventig procent zegt wel minder te verdienen dan voordien. Zestig procent betaalt nog steeds een hypotheek, wat voor sommigen een reden is om te blijven werken.

Bij de mannen gaan herintreders meer aan de slag als bedrijfsleider (63 procent) dan bij de vrouwen (37 procent). Bij deze laatste groep werkte 54 procent als werknemer, terwijl dat bij de mannen beperkt bleef tot 46 procent. Vrouwelijke herintreders verdienden ook minder dan hun mannelijke collega's. Bij de vrouwen bleek ook slechts 62 procent gehuwd te zijn, tegenover 80 procent bij de mannen.

De onderzoekers noemen dit onrustwekkend. "Vrouwen verdienen minder en gaan met minder geld op pensioen," stippen ze aan. "Ze zijn eerder geneigd om alleen in het leven te staan. Ze zullen verzorging nodig hebben, maar hebben daarvoor weinig geld."