Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, December 29, 2005

Hollywood is wreed voor vrouwen

De actrices Halle Berry en Samantha Fox vieren in 2006 hun veertigste verjaardag. Dat blijkt in Hollywood nog altijd dikwijls een keerpunt te zijn in de carrière van vrouwelijke filmsterren. Hollywood-historicus James Parish stelt dat zij na die leeftijd dikwijls nog amper aan een filmopdracht geraken, eenvoudig omdat er niet zoveel dergelijke rollen ter beschikking zijn.

"Michelle Pfeiffer is daar een perfect voorbeeld van," voert Parish aan tegenover de BBC. "De actrice is nu 47 jaar oud en heeft al verscheidene jaren geen belangrijke rol meer gespeeld. Dat betekent niet dat ze geen talent heeft of dat ze geen mooie vrouw is, maar er zijn nu eenmaal weinig rollen voor vrouwen boven de veertig jaar. Vooral wanneer men op jongere leeftijd sexy rollen gespeeld heeft, wordt het moeilijk om zich als veertiger staande te houden."



Een ander voorbeeld is volgens de historicus Melanie Griffith (48). "Ze verdient om te kunnen werken," vertelde Antonio Banderas, de echtgenoot van Griffith. "Melanie is een schitterende actrice, maar Hollywood is heel gemeen voor vrouwen boven de veertig jaar. Men voelt dat Hollywood vooral geïnteresseerd is in vers vlees. Er zit misschien een economische en financiële logica in, maar ik heb het gevoel dat ze misbruik maken van een actrice die nog altijd veel te zeggen heeft."

George Clooney (44) benadrukte dat een filmcarrière meestal tien jaar duurt, vooraleer het publiek de acteur beu begint te worden. "Dan is het goed dat men een job heeft om op terug te vallen," aldus Clooney, die zich steeds meer als regisseur profileert. Ook Val Kilmer (45) stelt dat Hollywood het zijn sterren niet vergeeft dat ze ouder worden. "Maar dat heeft niets te maken met hypocrisie," voegde hij daar aan toe.

Jonge acteurs vallen bij het publiek meer in de smaak en zij spreken ook de adverteerders aan. "Het filmpubliek is jonger dan dertig jaar omdat oudere mensen ontmoedigd werden om naar de bioskoop te gaan," benadrukte Parish. "Zij vinden het veel comfortabeler om thuis naar de film te kijken." De voorliefde voor jongeren dateert volgens hem al van de beginjaren van Hollywood. "Met de technieken van die tijd leken de acteurs veel ouder dan ze in werkelijkheid waren. Een actrice van midden in de twintig had dan ook al bijna afgedaan."

In de jaren dertig kon een actrice echter perfect ouder zijn dan dertig of veertig jaar, maar sinds de tweede wereldoorlog werd aangenomen dat de Amerikaanse jeugd niet van oudere actrices hield, zodat er minder rollen voor hen werden geschreven. Er zijn nochtans uitzonderingen. Susan Sarandan (59) blijkt geen hinder te hebben van de jaren. Bij vier van haar vijf oscar-nominaties was ze ouder dan veertig.

Sarandon speelt volgens Parish nog altijd leidende rollen en vindt boeiende rollen, zodat ze niet gedwongen wordt om op de tweede rij te acteren. "Hetzelfde kon gezegd worden van Katharine Hepburn," aldus nog Parish, die auteur is van een biografie over de actrice.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home