Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, December 28, 2005

Grote interesse in Servische raffinage?


BP en Shell hebben interesse om in te stappen in Nafta Industrija Srbije (NIS), het grootste petroleumbedrijf van Servië en eigendom van de staat. Dat heeft het Weense bureau Raiffeisen Investment, begeleider van de verkoop, bekend gemaakt. Ook het Russische OAO Lukoil en het Oostenrijkse OMV zouden tot de gegadigden behoren.

De uiteindelijke koper zal volgens Raiffeisen Investment nagenoeg exclusieve toegang hebben tot een land met tien miljoen inwoners. Daarbij wordt opgemerkt dat de raffinage-capaciteit in de Balkan heel zeldzaam is, maar dat NIS daarover wel beschikt. De Servische regering wil een gedeelte van het staatsbedrijf verkopen om zijn economie open te stellen als voorbereiding op het lidmaatschap van de Europese Unie.

Een aantal westerse oliebedrijven hebben hun activiteiten in de regio al uitgebreid om te kunnen profiteren van de groeiende vraag naar brandstof. Het staat echter nog niet vast of de Servische regering een minderheid of meerderheid van de aandelen zal verkopen. De onderhandelingen zouden in april starten en verwacht wordt dat in de vroege herfst van volgend jaar een overeenkomst zal kunnen bereikt worden met een overnemer.

NIS realiseerde vorig jaar een netto-inkomen van 31 miljoen euro op een omzet van 1,8 miljard euro. Het bedrijf telt 15.700 werknemers en bezit een monopoli in de Servische productie van olie en gas. Op de markt heeft het staatsbedrijf een aandeel van 72 procent. NIS heeft in Novisad en Pancevo twee raffinaderijen met een jaarlijkse capaciteit van 6,3 miljoen ton. Op dit ogenblik ligt de productie op 4,1 miljoen ton per jaar, voldoende voor de hele Servische vraag. De toekomstige eigenaar kan wellicht een export naar landen als Griekenland, Bulgarije en Bosnië-Herzegovina in het vooruitzicht stellen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home