Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, December 28, 2005

Economie in de media


De muziekgroep met de meeste sexappeal is Girls Aloud. Daarom krijgen de vijf vrouwen een speciale prijs van het Britse dagblad Daily Mirror. De zogeheten 3aEmmie voor meest sexy groep is aan de meidengroep toegekend vanwege haar succes in de hitlijsten 'en omdat ze er ook nog eens duizelingwekkend uitzien'. Daarnaast merken de journalisten op dat de vrouwen van Girls Aloud een interessant liefdesleven hebben. "Cheryl Tweedy is verloofd met Arsenal-topper Ashley Cole, en de knipperlichtrelatie van de lekkere Sarah Harding met Calum Best houdt iedereen in spanning." Girls Aloud ontstond in december 2002 in het Engelse tv-programma 'Popstars: the rivals'. De groep is bekend van nummers als 'Sound of the underground' en 'Jump'.

Het Duits-Amerikaanse autoconcern DaimlerChrysler verkoopt zijn divisie MTU, waar dieselmotoren worden gemaakt. Het onderdeel komt voor 1,6 miljard euro in handen van de Zweedse investeringsgroep EQT. De transactie moet in het eerste kwartaal van 2006 worden afgesloten. MTU was in 2004 goed voor een omzet van 1,35 miljard euro. Er werken ongeveer 7000 mensen. Het bedrijf is gevestigd in de Zuid-Duitse plaats Friedrichshafen en werd in 1960 door Daimler gekocht. De Duitse kartelautoriteiten en het ministerie voor Economische Zaken moeten de verkoop nog goedkeuren. Het ministerie heeft medezeggenschap over MTU, omdat het bedrijf voor Duitsland van militair belang is. MTU levert onder meer motoren voor de Duitse Leopard II-gevechtstank. De verkoop volgt op enige maanden van onderhandelingen tussen minderheidsaandeelhouders van MTU en de andere mededingers naar MTU, zoals de Duitse vrachtwagenfabrikant MAN en een consortium van investeringsmaatschappijen geleid door het Amerikaanse Kohlberg Kravis Roberts. DaimlerChrysler wist de verkoop door te drukken door belangen in MTU van de oprichterfamilies Brandenstein-Zeppelin en Schmid-Maybach over te kopen.

De Oekraïense president Viktor Joesjtsjenko heeft zijn minister voor Energiezaken, Ivan Plachkov, naar Moskou gestuurd voor nieuwe onderhandelingen over een hoogopgelopen conflict over Russische gasleveringen aan Oekraïne. Rusland dreigt per 1 januari 2006 de gaskraan dicht te draaien als Oekraïne niet akkoord gaat met een nieuw prijstarief voor Russisch gas. Joesjtsjenko had dinsdag al een telefoongesprek met de Russische president Poetin over de kwestie. In dat gesprek heeft Joesjtsjenko benadrukt dat Oekraïne voorstander blijft van de liberalisatie van zowel de gasprijs als het transport van Russisch gas over Oekraïns grondgebied, aldus een verklaring. Rusland wil dat Oekraïne vanaf 1 januari volgend jaar een prijs van 220 tot 230 dollar per duizend kubieke meter gaat betalen voor Russisch gas. Nu betaalt Oekraïne nog 50 dollar per duizend kubieke meter in ruil voor het transport van Russisch gas naar West-Europa via het Oekraïense pijpleidingennetwerk. Oekraïne is wel bereid een hoger gastarief te betalen, mits de prijsstijging geleidelijk wordt ingevoerd over een periode van enkele jaren. Moskou heeft dit tot dusver geweigerd.

De Indonesische regering wil de nationale luchtvaartmaatschappij Garuda in de verkoop doen. Op die manier moet de concurrentiepositie van Garuda verbeteren, aldus minister Sugiharto die belast is met staatsondernemingen. De minister zei woensdag in de krant Kompas dat de maatschappij in 2009 naar de beurs wil. Wat hem betreft kan het volgend jaar al, omdat veel investeerders belangstelling hebben. Garuda zit opgezadeld met een schuld van ruim 500 miljoen dollar. Daarnaast heeft de maatschappij last van de hoge brandstofprijzen en is er sprake van hevige concurrentie. Veel piloten van Garuda vertrekken bovendien naar prijsvechters, waar ze meer kunnen verdienen.

China is van plan om volgend jaar twee kerncentrales te bouwen. Het land wil op die manier inspelen op de snel groeiende vraag naar energie. Tegelijk wordt het zo minder afhankelijk van de vervuilende kolencentrales, meldde de krant China Daily dinsdag. De kerncentrales komen te staan in de noordoostelijke provincie Liaoning en de oostelijke provincie Shandong. Op dit moment leveren kerncentrales nog geen 2 procent van de elektriciteit in China. Over vijftien jaar moet dat percentage zijn verdubbeld.

De Ierse rockzanger en activist Bob Geldof gaat de Conservatieve Partij in Groot-Brittannië adviseren op het gebied van de mondiale armoedebestrijding. "Hij zal zijn invloed aanwenden om ons te helpen in de richting die wij op willen," zei de nieuwe leider van de Conservatieven, David Cameron, tijdens een persconferentie. Cameron benadrukte dat Geldof niet partijgebonden zal zijn. Geldof neemt zitting in een net opgerichte partijcommissie die zich bezig zal houden met de armoedeproblematiek. Het past in de strategie van de pas 39-jarige Cameron, die begin deze maand met grote meerderheid tot partijleider werd gekozen, om de Conservatieven een socialer imago te geven. Daarmee hoopt hij terrein te heroveren op de Labour Partij van premier Tony Blair. De 54-jarige Geldof is onder meer organisator van de Live 8-concerten, die wereldwijd aandacht vroegen voor armoede in Afrika. De festivals werden gehouden rond een G8-top in Schotland, waarbij armoedebestrijding hoog op de agenda stond.

Computervisionair John Diebold, die al in de jaren '50 automatisering aanprees als de toekomst voor het zakenleven, is maandag op 79-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn neef John B. Diebold bekendgemaakt. Tegenwoordig wordt Diebold geprezen als de profeet van het computertijdperk, maar een halve eeuw geleden was het enthousiasme voor computers nog niet wijdverspreid. Nadat Diebold in 1951 was afgestudeerd aan Harvard Business School, kreeg hij een baan bij een New-Yorks adviesbureau voor managers. Drie keer werd hij ontslagen omdat hij zijn cliënten op het hart bleef drukken dat ze moesten automatiseren. "Het was te vroeg", zei hij eens. "Het was nog voordat de eerste computer in de zakenwereld in gebruik was genomen." Zijn invloedrijke boek Automation uit 1952, waarin hij zijn destijds radicale toekomstvisie uiteenzette, werd dertig en veertig jaar na publicatie opnieuw uitgegeven. In 1954 richtte hij het adviesbureau John Diebold & Associates op. Toevalligerwijs was dat hetzelfde jaar waarin General Electric het eerste echte computersysteem voor bedrijven presenteerde.

Sun Interbrew, een dochter van InBev en Ruslands tweede grootste brouwer, plant de bouw van een brouwerij in Angarsk, Siberië, uiterlijk eind 2007. Met de bouw is een investering van 70 miljoen euro gemoeid. Dat meldt de Russische krant Kommersant, op aanhaling van bronnen bij de regionale administratie van Irkoetsk. Het nieuws wordt bevestigd door Sun Interbrew. De brouwerij zou volgens Kommersant een capaciteit hebben van 4 miljoen hectoliter. Het zijn de eerste bouwplannen van Sun Interbrew in Rusland sinds het bedrijf er niet in slaagde een overnamedoelwit te vinden.

De raad van bestuur van InBev heeft dinsdag nieuwe mensen benoemd aan het hoofd van de onderneming. De nieuwe ceo wordt Carlos Brito, de huidige Zone President van InBev Noord-Amerika. Peter Harf wordt voorzitter van de raad van bestuur, zo heeft InBev dinsdag meegedeeld. Het contract van de huidige ceo, John Brocke, loopt na drie jaar af en zal niet worden verlengd. Brocke wordt opgevolgd door Brito. De Belg Stéfan Descheemaeker, die in de pers ook werd genoemd als mogelijke opvolger van Brocke, wordt Zone President voor West-Europa. Zijn opvolger in Centraal- en Oost-Europa en de opvolger van Brito in Noord-Amerika worden later bekendgemaakt. In mei 2006 loopt ook het mandaat af van Pierre Jean Everaert als voorzitter van de raad van bestuur. Na zes jaar wordt hij opgevolgd door Peter Harf, die sinds 2002 onafhankelijk lid is van de raad.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home