Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, December 27, 2005

Nederlander heeft weinig werkplezier

De werktevredenheid van de Nederlander ligt bijzonder laag. Dat stelt het adviesbureau Samhoud Product. Het zou de Nederlandse economie jaarlijks vijf tot negen miljard euro kosten. Maar in andere Europese landen is het volgende onderzoekers nog veel erger gesteld met het moreel van de werknemers.

"De tevredenheid van werknemers is in Nederland zo laag, dat de economie tussen vijf en negen miljard euro aan bruto binnenlands product laat liggen," voert het onderzoeksbureau aan. "Los van het astronomische bedrag, gaat er achter het miljardenverlies echter vooral een hoop menselijke pijn schuil."

Samhoud stelde dan ook een dringende oproep te doen naar managers om bij hun beleid zowel aandacht te besteden aan de prestatie als aan het werkplezier. Maar er werd opgemerkt dat de situatie in Nederland dramatischer is dan in andere Europese landen. De cijfers van Nederland werden vergeleken met Duitsland en Spanje en dan zouden onze noorderburen er nog relatief goed uitkomen.

René Paas, voorzitter van de Nederlandse vakbond CNV, stelde dat zijn organisatie al geruime tijd opmerkt dat werkplezier een speerpunt moet zijn. "Wij willen dat medewerkers niet langer zitten af te tellen tot hun pensioen," voerde hij aan. "Plezier in het werk is namelijk ook economisch interessant."

Het Nederlandse Kamerlid Hannie Stuurman (PvdA) benadrukte dat een daling van het werkplezier leidt tot groeiend werkverzuim. "Eén van de grootste oorzaken van ziekte is veelal stress en een onprettige werkomstandigheden," stelde het kamerlid. "Het is dus belangrijk dat in een bedrijf een goed werkklimaat heerst. Voorkomen van uitval is een groot goed. Zeker met alle toch steeds minder wordende sociale zekerheidsvoorzieningen."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home