Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, December 26, 2005

Groene projecten voor tsunamigebied


Vandaag is het één jaar geleden dat de verwoestende tsunami op de kusten van Azië beukte. De heropbouw van de getroffen gebieden is nog volop aan de gang. Eén initiatief daarbij in het 'Green Coast Project', waarbij vier internationale organisaties samenwerken aan de groene wederopbouw van het gebied. Het project werd eerder deze maand opgestart.

Het 'Green Coast Project' moet zorgen voor een groene, duurzame kustontwikkeling van de getroffen gebieden. "Die aanpak is niet alleen gunstig voor de natuur, maar zorgt ook voor veiligheid en stimuleert de lokale economie," benadrukken de initiafnemers. Opvallend was dat de schade aan kusten met natuurlijke barrières zoals mangrovebossen en koraalriffen, beduidend minder was in vergelijking met volgebouwde kusten.

"De koraalriffen vangen de eerste golfslag op en de mangrovebossen werken als golfbreker," stellen de projectleiders. "De vloedgolf reikte er daardoor niet zo ver. Aan de kusten waar het koraal is aangetast en de mangrovebossen zijn gekapt, is de tsunami soms wel 600 meter verder het land binnengedrongen." Er wordt op gewezen dat de riffen en de bossen duidelijk een essentiële rol hebben bij de kustverdediging. "Alleen aan de kust van Atjeh, dat vlakbij het epicentrum van de beving lag, hielpen zelfs de mangrovebossen niet meer," wordt er opgemerkt. "Daar is echt alles verwoest."

Het Green Coast Project richt zich op herstel van die natuurlijke barrières. Daarbij willen de initiafnemers werken vanuit een visie waarvan zowel de natuur als de kustbevolking beter wordt. "Als natuurlijke hulpbronnen worden hersteld, levert dat inkomen op," wordt er benadrukt. "Een groot deel van de getroffen kustbevolking leeft namelijk van de visserij. Mangrovebossen en koraalriffen vervullen daarbij een hoofdrol. Het zijn onmisbare kraamkamers voor vissen en dus van groot belang voor de lokale visserij." Daarnaast hebben gezonde koraalriffen een enorme aantrekkingskracht op het ecotoerisme, een andere belangrijke inkomstenbron.

De vier initiatiefnemers van het Green Coast Project zijn Wetlands International, het Wereld Natuur Fonds, Both ENDS en het IUCN. Zij zijn in Indonesië, India, Sri Lanka, Thailand en Maleisië bezig met tientallen kleine projecten voor de groene wederopbouw, zoals de aanplant van mangroves, het schoonmaken van het rif en de stranden, het beschermen van lokale visgebieden en het herstel van binnenmeren.

Daarnaast worden lokale overheden, bouwbedrijven en grote hotelketens geadviseerd. "De lokale bevolking is zich meestal wel bewust van de voordelen die duurzaam kustbeheer biedt, maar veel overheden zijn daarvan nog niet doordrongen," aldus de projectleider. "Na de tsunami werd op Sri Lanka een reusachtige muur opgetrokken om een volgende tsunami tegen te houden. Maar dat werkt niet. Een duurzaam kustbeheer, waarbij natuurlijke barrières een bufferfunctie vervullen, is veel efficiënter.

De organisaties hopen de Aziatsiche overheden ervan te kunnen overtuigen dat er niet dicht langs de kustlijn wordt gebouwd, maar iets verderop, achter de kustbossen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home