Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, December 25, 2005

Sao Tome olierijkje in wording?


Sao Tome & Principe, een eilandengroep voor de kust van West-Afrika, hoopt dat de olieproductie zijn bevolking eindelijk uit de armoede zal halen. Het land heeft met Nigeria immers een overeenkomst gesloten om een oliegebied in de Golf van Guinea te ontginnen. Velen stellen zich echter de vraag of het land zal kunnen ontsnappen aan de corruptie die de Afrikaanse petroleumsector in zijn greep houdt.

Tot nu toe is de economie van de eilandengroep, die 169.000 inwoners telt, vooral afhankelijk van de traditionele landbouw en visvangst. Door de samenwerking met Nigeria hoopt Sao Tome echter op de nodige financiële injecties om de armoede achter zich te kunnen laten. President Fradique de Menezes wil daardoor de cacao-economie vervangen door de olieproductie.

De Menezes gaf echter toe dat het nog te vroeg is of de oliereserves even groot zijn als de visvoorraden in de Golf van Guinea. "Uiteraard heeft Sao Tome olie, aangezien het in het midden van een gebied liggen waar olie gevonden worden. Onze buren Angola, Nigeria, Gabon, Kamoroen, Congo en Guinea hebben allemaal een eigen olieproductie. Het is logisch dat ook wij olievoorraden hebben. Het is echter alleen de vraag welke hoe groot die reserves zijn."

De BBC merkt op dat er nog geen enkele put is geboord en dat er nog geen druppel olie is ontdekt, maar dat er al wel sprake is van corruptie en onregelmatigheden in de toewijzing van de concessies in het gebied. Toch wil het land vermijden in hetzelfde straatje te belanden als zijn olieproducerende buren. "Al die bedrijven hebben gigantische voorraden olie en zoveel rijkdom, terwijl de armoede er zo wijd is verspreid," vertelde Alfonso Valera, directeur van het National Agency for Petroleum in Sao Tome. "Wij willen dat anders aanpakken en iets op te bouwen waar de hele bevolking kan van profiteren."

Een groot gedeelte van de bevolking blijkt volgens de Britse omroep echter kritisch te staan tegenover die goede voornemens. Ze stellen dat er al jaren over petroleum wordt gepraat, maar dat er nog nooit iets is gebeurd. Anderen zeggen dat de regering en de staat geen goed werk leveren, maar dat er in de privésector toch iets lijkt te bewegen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home