Derde wereld testgebied medicijnen
De farmaceutische industrie gebruikt de derde wereld steeds meer als testgebied voor nieuwe geneesmiddelen. Dat meldt het magazine OneWorld. Europa is immers veel strikter en dus minder aantrekkelijk.
Voor het testen van medicijnen is Europa duur en tijdrovend. "Er zijn strikte regels, de testpatiënten laten zich niet zomaar doen en geregeld wordt de industrie geconfronteerd met schadeclaims," aldus OneWorld. "Daarom richt de sector zich steeds meer op Afrika en Azië. Daar zijn immers veel minder legale beperkingen en zijn er voldoende goedkope artsen om de tests uit te voeren. Bovendien zijn ook patiënten er graag bereid aan dergelijke programma's deel te nemen."
Wilbert Bammenberg, adviseur gezondheidszorg van diverse Afrikaanse regeringen, stelde echter dat in deze evolutie een groot gevaar schuilt. "Mensen in de derde wereld hebben geen enkel alternatief," benadrukte hij. "Ze gaan dood aan aids en zijn dus bereid om desnoods elk pilletje te slikken. Juist deze mensen moeten extra beschermd worden tegen malafide praktijken."
Vooral India neemt voor de farmaceutische industrie een vooraanstaande plaats in voor het testen van nieuwe geneesmiddelen. "Er bestaat nauwelijks een wetgeving rond het uitvoeren van tests op mensen," voert OneWorld aan. "Bovendien werd het namaken van geneesmiddelen er verboden." De industrie is daarover uiteraard bijzonder enthousiast. B edrijven als het Britse GlaxoSmithKline, het Franse Sanofi-Aventis en het Amerikaanse Pfizer besteden hun onderzoek al uit aan Indiase bedrijven.
Arvind Lal, directeur van Lal PathLabs in New Delhi, voerde aan dat India een gevarieerde bevolking heeft en daardoor voor een gevarieerde genencollectie kan zorgen. "Ook is het recruteren en behouden van patiënten hier gemakkelijker, beter en sneller dan in westerse landen," zei hij in een wetenschappelijk tijdschrift. "Internationale farmaceutische bedrijven besparen vijftig procent op de kosten van klinische test in India. Daarom geven ze er de voorkeur aan de tests te outsourcen."
Lal wees erop dat het aantal contractonderzoeksinstellingen in India tussen 2001 en 2003 is verviervoudigd. In 2010 zouden er naar verwachting twee miljoen patienten in India betrokken zijn bij tests. "Dat betekent dat er twintig miljoen tests zouden kunnen worden uitgevoerd."
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home