Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, December 24, 2005

Franse wet vindt file-sharing legaal


De Franse regering heeft eerder deze week beslist dat file-sharing legaal is. De verrassende beslissing werd in het Franse parlement aangenomen met een nipte meerderheid (30 tegen 28). Maar wellicht zal de wet geen lang leven beschoren zijn. Het was ook niet de bedoeling dat de stemming zo zou evolueren en er wordt nu aangedrongen op een tweede stemming.

Met die beslissing stellen de Franse volksvertegenwoordigers zich diametraal op tegen de meeste andere westerse landen, waar p2p-downloads als illegaal worden beschouwd en het betalen van auteursrechten soms voor de rechtbanken wordt afgedwongen. De uitslag van de stemming kwam totaal onverwacht, want ze was het gevolg van enkele amendementen op een voorstel om de digitale auteursrechten strikter te beschermen.

Volgens de nieuwe wet is het downloaden van bestanden met auteursrechten legaal, op voorwaarde dat het gebruik alleen voor privé doeleinden is bedoeld en de downloader een abonnementsgeld heeft betaald voor auteursrechten. "Dat abonnementsgeld zou kunnen toegevoegd worden aan de maandelijkse bijdrage voor breedbandtoegang en hoeft niet meer te kosten dan enkele euro's," benadrukten de supporters van de amendementen.

Het is echter weinig waarschijnlijk dat de wet een lang leven zal beschoren zijn. De regering heeft opgeroepen om het voorstel een tweede keer te stemmen. De stemming gebeurde immers woensdagavond in een nagenoeg verlaten zaal. Nochtans werd de nieuwe wet ondersteund door 22 parlementsleden van de regerende UMP-partij. Bovendien zou de wet ook nog eerst door de Franse senaat moeten goedgekeurd worden.

"Er zijn in Frankrijk meer dan acht miljoen internetgebruikers die aan file-sharing doen," benadrukte UMP-parlementslid Christine Boutin. "Dan hebben wij nog altijd het lef te stellen dat die acht miljoen mensen wetsovertreders en dieven zijn."

Een aantal Franse muzikanten hebben al woedend gereageerd. "Indien muziek gratis wordt, moeten ook de politici, die ten dienste staan van de bevolking, ook maar gratis beginnen te werken," voerde Michel Sardou aan. Rapper Joey Starr verklaarde zich te kunnen vinden in een uitzondering voor strikt privégebruik, maar hij voegde er aan toe te weigeren dat zijn werk voor enkele centen zou worden verdeeld."

Ook de muziek- en filmindustrie reageerden negatief en stelden dat deze wet een onteigening van auteursrechten was. Zij riepen de Franse regering op om in te grijpen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home