Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, December 23, 2005

Nieuw uitstootrecord voor Verenigde Staten

Hoewel de Verenigde Staten zich blijven verzetten tegen het Kyoto-protocol, stelde de Amerikaanse regering enkele weken geleden dat het land de uitstoot van broeikasgassen op een efficiënte manier aanpakt. Maar uit gegevens van de Amerikaanse regering zelf blijkt nu dat de uitstoot het voorbije jaar naar een recordhoogte is gestegen. Maar ook Europa zou het slechter doen dan verhoopt werd.

"De uitstoot van broeikasgassen is in de Verenigde Staten op veertien jaar tijd nagenoeg verdubbeld," meldt de Britse krant The Guardian. "Nochtans heeft de Amerikaanse regering zopas nog gezegd dat de vrijwillige maatregelen van het bedrijfsleven er goed in slagen om het probleem van de broeikasgassen efficiënt aan te pakken." Maar uit een analyse blijkt dat ook Europa er niet in slaagt om zijn verbintenissen na te komen.

Het Amerikaanse ministerie van energie maakt bekend dat de uitstoot van broeikasgassen vorig jaar met twee procent is toegenomen tot 7.122,1 miljoen ton. Dat is ongeveer een kwart van de wereldwijde uitstoot. De groei tijdens 2004 was de grootste van de voorbije vijf jaar en blijkt deel uit te maken van een versnellende trend. Ook 2003 was immers al een recordjaar. Gezien de sterke economische groei van de Verenigde Staten worden ook dit jaar weer nieuwe recordcijfers verwacht.

Lord Rees, voorzitter van de Britse Royal Science Society, benadrukte dat alle geïndustrialiseerde landen inspanningen moeten doen om de uitstoot te beperken. "De recente cijfers geven aan dat we veel dringender actie moeten ondernemen," voegde hij daar aan toe. Hij wees erop dat het niveau van koolstofdioxide in de atmosfeer op dit ogenblik ongeveer 380 deeltjes per miljoen vertegenwoordigt. Dat is wellicht het hoogste niveau in twintig miljoen jaar en meer dan éénderde hoger dan voor de industriële revolutie.

Rees benadrukte dat de industrielanden tegen 2050 hun emissies met minstens zestig procent zullen moeten beperken indien men de concentraties wil stabiliseren op het dubbele van de niveau's voor de industriële revolutie. "De huidige Amerikaanse strategie lijkt niet voldoende," voegde hij daar aan toe. Maar ook Europa blijkt in de problemen te komen. Volgens het Institute for Public Policy Research blijken tien van de vijftien traditionele EU-landen achter te zijn op het vooropgestelde schema. Alleen Groot-Brittannië, Zweden en Frankrijk zouden min of meer op koers zitten.

In een reactie op het beleid van de federale regering, hebben zeven Amerikaanse staten besloten om samen te werken aan het beperken van de uitstoot van broeikasgassen. Het gaat daarbij om Connecticut, Delaware, Maine, New Hampshire, New Jersey, New York en Vermont. Die samenwerking neemt in 2009 een aanvang.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home