Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, December 23, 2005

Economie in de media


In 2004 voerde België voor 5 miljoen euro kerstbomen in de Europese Unie uit. Daarmee komt het op de tweede plaats als grootste Europese uitvoerder. Denemarken staat met 44 miljoen euro afgetekend en ongrijpbaar op de eerste plaats. Dat blijkt uit een speciaal kerstbericht dat Eurostat, het Europees bureau voor de statistiek, donderdag vrijgaf. Kerstbomen worden vooral naar Duitsland uitgevoerd. In 2004 voerden de Duitsers voor 26 miljoen euro dennenbomen in. Dat is aanzienlijk meer dan Groot-Brittannië (9 miljoen) en Frankrijk (8 miljoen). Beide landen komen op de tweede en derde plaats. Volgens Eurostat slaan de typische kerstaankopen op veel meer dan alleen kerstbomen. Er zijn de elektrische guirlandes, goed voor een invoer van 220 miljoen euro in 2004, maar ook alle soorten bollen, ballen, kaarsen, ossen, ezels, schapen en andere kleurrijke prullaria. De hele Europese Unie voerde in 2004 voor 600 miljoen euro kerstkitsch in. De Britten zijn de grootste consument (226 miljoen euro), gevolgd door Duitsland en Italië. De meeste kerstspullen zijn afkomstig uit China.

Het Wereld Natuurfonds (WWF) heeft donderdag de Russische bevolking dringend opgeroepen de traditionele consumptie van kaviaar voor de jaarwisseling te laten. Door de illegale vangst van steur in de Kaspische Zee wordt de vis met uitroeiing bedreigd. "Net als de balalaika (Russisch tokkelinstrument), de matroesjka (houten pop waarin weer kleinere poppetjes zitten), wodka (sterke drank) en de Kalasjnikov (machinegeweer) is kaviaar een symbool van Rusland," aldus een WWF-woordvoerder tijdens een persconferentie in Moskou. "Maar dit symbool staat op het punt van uitsterven." Steur is de vis waarvan de kuit gebruikt wordt om er kaviaar uit te bereiden. Zwarte kaviaar (Ikra) is kuit van de steur die zwemt in de Kaspische Zee. Ongeveer 60 procent van de kaviaar die wereldwijd wordt verkocht, is afkomstig van steur uit de Kaspische Zee. Een groot deel van de illegale vangst is in handen van de Russische maffia, die een rechtstreekse bedreiging vormt voor het voortbestaan van de steur, meldde het WWF.

Oekraïne laat zich niet chanteren of onder druk zetten door Rusland. Dat heeft de Oekraïense minister van buitenlandse zaken Boris Tarasjoek donderdag gezegd in een hooglopend conflict tussen beide landen over de aardgasprijzen en de Russische marinebasis op de Krim. Rusland dreigt de prijs voor het aardgas dat zijn buurland importeert volgend jaar te verviervoudigen. Oekraïne, dat voor zijn energie grotendeels afhankelijk is van Rusland, waarschuwt in reactie daarop de huur (77 miljoen euro) te verhogen die Rusland jaarlijks betaalt voor zijn marinebasis bij Sebastopol. De aan de Zwarte Zee gelegen basis biedt Rusland een doorgang tot de Middellandse Zee. De Oekraïense diplomaat Leonid Osavoljoek heeft eveneens donderdag gezegd dat Rusland zich delen van de Krim onrechtmatig heeft toegeëigend. "We willen ons bezit terug," zei hij. Oekraïne heeft gevraagd of de stijging van de gasprijs stapsgewijs mag verlopen, zodat het bedrijfsleven tijd heeft zich aan te passen. De Russische aardgasgigant Gazprom heeft dat verzoek verworpen en dreigt de gaskraan dicht te draaien als er voor 1 januari geen overeenkomst is bereikt. Rusland levert ongeveer de helft van het aardgas in de Europese Unie, waarvan ongeveer 80 procent door Oekraïense leidingen moet. De angst bestaat dat door het conflict de toevoer van gas naar Europa in het gedrang komt.

Veel Spanjaarden zijn donderdag in een klap rijk geworden door deelname aan de jaarlijkse kerstloterij die bekendstaat als 'El Gordo' - de dikke. De loterij is wat betreft het totale prijzengeld (2 miljard euro) de grootste ter wereld. Er is echter niet een gigantische hoofdprijs, zoals bij veel loterijen gebruikelijk is. El Gordo kent maar liefst 1.700 hoofdprijzen met een waarde van 300.000 euro. En die hoofdprijzen vielen donderdag op het lotnummer 20085, verkocht in het Catalaanse dorp Vic. Dat dorp is dus donderdag in een klap een half miljard euro rijker geworden.

De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft woensdag de loftrompet gestoken over zijn Mexicaanse collega Vicente Fox, nadat die zich zeer kritisch had uitgelaten over de Verenigde Staten. Vorige maand noemde Chávez Fox nog een schoothondje van Washington, wat leidde tot een heftige diplomatieke rel tussen beide Latijns-Amerikaanse landen. Fox noemde vorige week een Amerikaans voorstel om een groot hek te bouwen op de grens tussen Mexico en de VS om illegale immigratie tegen te gaan een schande. Volgens de linkse en anti-Amerikaanse Chávez ademt dit standpunt de waardigheid van illustere Mexicaanse revolutionairen als Pancho Villa en Emiliano Zapata, en van de oorspronkelijke bewoners van het gebied, de Azteken.

Pernod Ricard verkoopt zijn whiskymerken Glen Grant, Old Smuggler en Braemar aan het Italiaanse drankenconcern Davide Campari-Milano voor in totaal 130 miljoen euro. Dat maakte de Franse groep donderdag bekend. De verkoop van de drie Schotse whiskymerken moet Pernod Ricard in staat stellen te voldoen aan de voorwaarden die de Europese Commissie stelde bij de bij de overname van de Britse sectorgenoot Allied Domecq. Pernod Ricard, 's werelds tweede grootste producent van sterke dranken, verwierf dit voorjaar Allied Domecq voor zowat 10,7 miljard euro.

Ongeveer de helft van de Belgen telefoneert niet handenvrij in de wagen en heel wat chauffeurs raadplegen de wegenkaart terwijl ze aan het sturen zijn. Dat en andere opmerkelijke vaststellingen blijken uit een enquête van Lightspeed Research. TomTom, aanbieder van persoonlijke navigatiesystemen in de wagen, maakt de studie bekend naar aanleiding van de verkeersdrukte tijdens de eindejaarsperiode. Uit de enquête bleek dat 48,5 procent van de Belgen niet handenvrij telefoneert achter het stuur. Daarnaast leest 28,1 procent de kaart achter het stuur. Opmerkelijk is dat 3,9 procent van de ondervraagden tijdens het rijden de schoenen uittrekt. Het onderzoek maakt ook duidelijk dat meer mannen dan vrouwen hun GSM niet handenvrij gebruiken. Het gaat respectievelijk om 57,8 procent tegenover 37,6 procent. Ook zou 32 procent van de mannen kaartlezen achter het stuur. Dit tegenover 23,7 procent van de vrouwelijke bevolking.

Het eerste overdekte themapark in België, Plopsaland Indoor, heeft officieel de deuren geopend. Het overdekte themapark combineert de magie van de Studio 100-figuren met attracties op kindermaat en heeft zijn vaste stek in de Grenslandhallen in Hasselt. De organisatoren mikken op een jaarlijks bezoekersaantal van 300.000 personen. Met de bouw van Plopsaland Indoor was een investering van 12,5 miljoen euro gemoeid. Het startschot voor de bouwwerken van het all-weather themapark werd eind april gegeven. Plopsaland Indoor bestaat uit een park van 8.800 kubieke meter en een overdekte buitenruimte van 2.000 kubieke meter. Plopsaland Indoor bevat in totaal 20 attracties, die allemaal ingekleed zijn rond de figuren van Samson & Gert, Kabouter Plop en Piet Piraat. Verder is er ook een theater, een klimzeil, een verkeerspark met een echte garage en een tankstation, een restaurant en play-stationstand.

Een krachtige Ariane-5 draagraket heeft in de nacht van woensdag op donderdag een Europese weersatelliet (MSG-2) en een Indiase telecommunicatiesatelliet gelanceerd. De 25ste Ariane-5 vertrok woensdag om 23.33 uur Belgische tijd van op de Europese lanceerbasis Kourou. De nuttige lading woog 6.390 kilo, bijna het maximum dat de standaard Ariane-5 kan meevoeren. De MSG-2 is de tweede van de jongste generatie geostationaire weersatellieten van Eumetsat. Deze intergouvernementele organisatie, waarin België via het KMI voor 2,79 procent participeert, laat zijn kunstmanen ontwikkelen en lanceren door het Europese ruimtevaartbureau ESA. Na tests draagt dit dan de weersatelliet over aan Eumetsat. De industriële partner in de MSG-2 was Alcatel Alenia Space, met als Belgische deelnemers onder de zowat 60 onderaannemers Alcatel Alenia Space Etca, Trasys Space, Spacebel, Amos en het Centre Spatial de Liège. Het MSG-programma kost in totaal 1,673 miljard euro, waarin België voor 46,67 miljoen euro participeert.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home