Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, December 22, 2005

Efficiënt investeren in veiligheid


Jaarlijks betaalt België 12,5 miljard euro om de kosten van verkeersongevallen op te vangen. Dat blijkt uit een studie van het Steunpunt Verkeersveiligheid, waarbij aangedrongen wordt op een zo efficiënt mogelijke investering in verkeersveiligheid.

In de studie 'Investeringen in verkeersveiligheid in Vlaanderen - Een handleiding
voor kosten-batenanalyse' stipt onderzoeker Bram De Brabander aan dat er in 2002 in België 1.353 verkeersdoden vielen. Dat komt overeen met 14 personen per miljard gereden kilometer. Daarnaast raakten er 8.230 mensen zwaargewond en 56.345 lichtgewond.

Bram De Brabander becijferde dat de kosten van al deze verkeersongevallen voor België
12,5 miljard euro of 4,6 procent van het bruto binnenlands product(BBP) bedragen. Wereldwijd wordt de schade van verkeersongevallen geschat op 160 miljard euro of 2 procent van het BBP in ontwikkelde landen. Voor België blijkt dit dus een onderschatting te zijn.

De Brabander stelt dat verkeersongevallen directe economische kosten tot gevolg hebben, zoals de medische kosten voor behandeling en revalidatie, de kosten voor verzekeringsmaaschappijen, de schade aan voertuigen en openbaar domein, de inzet van brandweer, politie en gerecht. Maar daarnaast zijn er ook de kosten van files ten gevolge van verkeersongevallen.

Indien de Belgische overheid het aantal verkeersdoden tegen 2010 wil halveren, moeten er volgens Bram De Brabander bij de investeringen efficiënte keuzes gemaakt worden.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home