Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, December 21, 2005

Europese afvalberg blijft groeien


De Europese Unie verzamelt op dit ogenblik minstens 1,3 miljard ton afval per jaar. Dat is meer dan ooit voordien. Bovendien waarschuwt de Europese Commissie ervoor dat die berg ook bijzonder snel aangroeit.

Milieucommissaris Stavros Dimas wees erop dat die groei onevenwichtig is, want de stijging is veel groter dan de economische groei van Europa. Op dit ogenblik gaat de helft van het huisvuil nog altijd onverwerkt naar stortplaatsen en Dimas wees er dan ook op dat de afval-aanpak gemoderniseerd moet worden en dat er meer aan recycling gedaan moet worden.

De Europese Unie wil die stortplaatsen zien verdwijnen, maar door de groeiende afvalberg lukt dat niet zo gemakkelijk. Bovendien groeide de massa plastic op de stortplaatsen tussen 1990 en 2002 met 21,7 procent.

Dimas drong er bij de lidstaten aan om aan de nationale afvalpreventie te werken. Hij stelde voor om de bevolking met een reinigingsheffing te belasten naar geland de hoeveelheid afval die geproduceerd wordt. Dat stimuleert hen volgens Dimas om meer aan recyclage te doen.

De Europese Commissie werkt zelf ook aan promotieacties voor recycling.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home