Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, December 21, 2005

Economie in de media

Het merendeel van de meer dan 50 prijsvechters in de Europese luchtvaart legt vóór 2010 het loodje. Uiteindelijk zullen niet meer dan drie of vier financieel gezonde low-budgetmaatschappijen overeind blijven. Dit is één van de uitkomsten van een wereldwijd onderzoek van de International Federation of Airline Pilot Associations (Ifalpa), waarbij ook de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) is aangesloten. Dat schrijft De Financiële Telegraaf woensdag. De prijsvechters die overleven zullen met verdere groei een marktaandeel van 30-40% gaan opeisen in het verkeer binnen Europa. Nu bedraagt dat aandeel met meer dan 100 miljoen passagiers per jaar al ruim 25%. Wereldwijd is dat 18-20% oftewel 325 miljoen van in totaal 1,8 miljard luchtreizigers. De pilotenvakbonden waarschuwen dat de sterke groei bij de prijsvechters de lonen en werkomstandigheden sterk onder druk zetten om de concurrentie te blijven volhouden. Wereldwijd telt de luchtvaart al meer dan honderd low-budgetvliegers, 20% van alle maatschappijen.

Internetbedrijf Google gaat voor 1 miljard dollar een belang van 5,0 procent nemen in sectorgenoot America Online, dochter van Time Warner. De investering vormt een uitbreiding van de reeds bestaande samenwerking tussen de twee bedrijven, zo blijkt dinsdag uit een gezamenlijk communiqué. Google wordt hiermee de enige aandeelhouder van AOL naast Time Warner. Het akkoord zal er met name toe leiden dat de Instant Messenger van AOL, marktleider in de VS, en de dienst voor internettelefonie Google Talk op elkaar zullen worden afgestemd, aldus het communiqué.

Computerfabrikant Hewlett Packard (HP) werft informatici uit India aan die in ons land opdrachten uitvoeren voor onder meer Mobistar. Eerder raakte bekend dat het bedrijf naar alle waarschijnlijkheid 140 Belgische medewerkers aan de deur zet. Dat schrijft De Morgen woensdag. De Indiërs zijn heel wat goedkoper dan Belgische werknemers, omdat ze op de loonlijst staan van HP in India (Bangalore), legt Martin Willems, vakbondsvertegenwoordiger van de socialistische bediendenbond bij Mobistar, uit. "Dat betekent dat HP België geen socialezekerheidspremies voor de Indiërs moet betalen. De Indiërs krijgen hier wel het minimumloon uitbetaald", zegt Willems. Dat minimumloon ligt op ongeveer 1.700 euro bruto. Een Belgische IT-werknemer verdient doorgaans zo'n 4.000 euro bruto. Volgens Willems gaat het om een tiental Indiërs die bij HP in Brussel werken. In Bangalore werken er nog eens minstens zoveel Indiërs aan hetzelfde project voor Mobistar.

Heineken heeft zijn merk Amstel in Rusland gelanceerd, bericht de zakenkrant Vedomosti woensdag. In eerste instantie zal het biermerk in Moskou en Sint Petersburg worden verkocht. Vanaf januari 2006 verwacht het concern zijn Amstel-bier ook in andere regio’s te introduceren. Verder is Heineken gestart met de verkoop van zijn Slowaakse merk Zlatu Bazant, ook bekend als Golden Pheasant, aldus de Vedomosti. Beide bieren worden bij de brouwerij van Heineken in St. Petersburg geproduceerd.

Vrijwilligers zijn er woensdag in geslaagd ongeveer honderd grienden die een dag eerder waren aangespoeld op een strand in Nieuw-Zeeland, weer het water in te krijgen. Natuurbeschermers hopen de walvissen met boten terug naar open zee te kunnen leiden. De vrijwilligers, onder wie ook toeristen, hebben 24 uur lang gevochten om de dieren in leven te houden. De walvissen werden voortdurend met vochtige doeken natgehouden om hen koel te houden en te voorkomen dat hun huid zou uitdrogen. Voor vijftien dieren kwam de hulp echter te laat.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home