Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, December 20, 2005

Economie in de media

Popzangeres Britney Spears heeft het Amerikaanse roddelblad US Weekly voor de rechter gedaagd. Ze eist 20 miljoen dollar schadevergoeding omdat het tijdschrift leugens over haar en haar man Kevin Federline zou hebben verspreid. Dat maakte haar advocaat maandag bekend. US Weekly schreef in oktober dat Spears alles in het werk had gesteld om te voorkomen dat een pikante videoband van haar en haar echtgenoot zou worden gepubliceerd. Volgens de 24-jarige zangeres bestaat die band helemaal niet. Spears werd in 1999 in een klap een tieneridool met haar hit Baby one more time. Zij verkocht daarna wereldwijd meer dan zestig miljoen albums. Sinds haar huwelijk met Federline in september 2004, en helemaal na de geboorte van hun zoontje Sean Preston een jaar later, is haar muzikale carrière echter op een bijzonder laag pitje komen te staan. Het kleine en arme land Nauru in de Stille Oceaan wil zijn enige vliegtuig terug van de Verenigde Staten. Die hebben het toestel aan de ketting gelegd wegens wanbetalingen, maar het vliegtuig is de enige verbinding tussen het eiland en de rest van de wereld."De inbeslagname van het vliegtuig heeft levens in gevaar gebracht, omdat Nauruaanse families naar Australië moeten reizen voor medische spoedgevallen," zei de Nauruaanse minister van Transport Kieren Keke. De Boeing 737-400 van de staatsmaatschappij Air Nauru werd zondag aan de ketting gelegd door de Amerikaanse bank Export-Import, omdat het verarmde land sinds 2002 veel rekeningen niet heeft betaald. Nauru is een eiland van 21 vierkante kilometer met 7500 inwoners. Het land was ooit schatrijk door de export van fosfaten, die op het eiland worden gewonnen uit versteende vogelpoep. Het land is nu echter vrijwel bankroet door corruptie en slecht beleid.

De economie van China is veel groter dan tot nu toe werd aangenomen. Een nieuwe berekeningswijze geeft aan dat het bruto binnenlands product (bbp), de waarde van alle geproduceerde goederen en diensten, in 2004 ongeveer 1,97 biljoen dollar (1,65 biljoen euro) heeft bedragen, 16,8 procent meer dan eerder werd becijferd. De dienstensector blijkt tot dusver sterk onderschat te zijn, zo verklaarde Li Deshui, directeur van het Chinese bureau voor de statistiek, dinsdag. Ook de opkomst van veel kleine bedrijven is nu beter in de statistieken verwerkt. De snelle stijging van het aantal bedrijfjes is een gevolg van de sterke groei van de Chinese economie, die dit jaar op ongeveer 9 procent uitkomt. Als gevolg van de herziening van de cijfers is China in 2004 opgeklommen van de zevende naar de zesde plaats op de ranglijst van grootste economieën in de wereld. Dat ging ten koste van Italië. Er werd al op gespeculeerd dat het land ook Frankrijk en Groot-Brittannië zou passeren en na de Verenigde Staten, Japan en Duitsland de vierde plaats zou bereiken. Volgens directeur Deshui moeten daarvoor de cijfers over 2005 worden afgewacht.

NASA legt de laatste hand aan de voorbereidingen voor de reis van de ruimtesonde New Horizons naar Pluto. De lancering staat gepland voor 17 januari van het nieuwe jaar. Pas halverwege 2015 zal de sonde de verste planeet in ons zonnestelsel bereiken, aldus een woordvoerder van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie maandag. New Horizons weegt 454 kilogram en is ongeveer net zo groot als een piano. Tijdens de negen jaar durende reis zal de sonde door het hele zonnestelsel vliegen. Het is de eerste ruimtesonde die Pluto, de kleinste planeet uit ons stelsel, gaat onderzoeken. De enige duidelijke beelden die tot op heden beschikbaar zijn van Pluto, zijn gemaakt door de ruimtetelescoop Hubble. Nader onderzoek is noodzakelijk: "Deze planeet herbergt veel aanwijzingen over hoe ons zonnestelsel is gevormd, aldus Andrew Dantzler van de NASA. Aan boord van de sonde zijn zeven onderzoeksinstrumenten aanwezig die meer duidelijkheid moeten geven over onder andere de atmosfeer en de oppervlakte van de planeet. Aanvankelijk stond de lancering voor 11 januari gepland, maar deze werd een week uitgesteld omdat er mogelijk problemen zouden zijn met de brandstoftank van de lanceerraket.

De autoriteiten in Venezuela hebben maandag de noodklok geluid en een landelijke zoekactie ontketend na de diefstal van een vrachtwagen met daarin een capsule met hoog radioactief materiaal. De wagen werd zondagavond gestolen in de westelijke deelstaat Yaracuy. De directeur nucleaire zaken van het ministerie van Energie, Angel Diaz, heeft via de staatstelevisie de dieven gevraagd hun levensgevaarlijke buit terug te geven. Ook riep hij de Venezolanen op de autoriteiten te waarschuwen als zij de capsule ter grootte van een broodtrommel vinden. De capsule bevat Iridium-192. Dat is een stof die gammastraling uitzendt en onder meer wordt gebruikt om defecten in ondergrondse leidingen op te sporen. Volgens het hoofd van de Venezolaanse burgerbescherming kan niet worden uitgesloten dat de capsule met boze opzet is gestolen, De autoriteiten gaan er echter vooralsnog van uit dat de dieven alleen uit waren op de vrachtwagen.

Greenpeace-activisten hebben maandag in Brazilië dertig ton illegaal gekapt tropisch hardhout opgekocht en overgedragen aan de politie, in de hoop dat die de illegale houtkappers aanpakt. De actie werd uitgevoerd in de afgelegen provincie Rondonia, in de buurt van de grens met Bolivia. In dat gebied zijn volgens Greenpeace veel illegale kappers actief, vaak met medeweten van de autoriteiten en zonder dat wordt ingegrepen, aldus een woordvoerder van de Greenpeace-actiegroep tegen het kappen van het Braziliaanse regenwoud. De Braziliaanse regering heeft de afgelopen jaren verscheidene maatregelen genomen tegen de ontbossing van het regenwoud. Volgens internationale metingen is tussen juli 2004 en augustus van dit jaar ruim negentienduizend vierkante kilometer regenwoud gekapt, ongeveer de helft van de oppervlakte van Nederland. Tussen 2003 en 2004 werd volgens de Braziliaanse overheid nog ruim 27.000 vierkante kilometer tegen de grond gewerkt.

Het Nederlands is een ingewikkelde en onlogische taal. Dat zegt 60 procent van de ondervraagden in een onderzoek van Maurice de Hond dat dinsdag gepubliceerd is. Daarnaast heeft 58 procent moeite met de spelling bij het opstellen van bijvoorbeeld een brief. 37 Procent zegt het Nederlands gemakkelijk en logisch te vinden. De nieuwe regels die in augustus 2006 van kracht worden, zijn bij 67 procent van de ondervraagden nog onbekend. 33 Procent zegt wel enigszins op de hoogte te zijn van de spellingsregels. Bijna de helft van de ondervraagden (42 procent) probeert zich te houden aan de spellingsregels van 1995, maar zondigt nog vaak tegen de nieuwe regels. Volgens eigen zeggen heeft 28 procent de veranderingen van 1995 goed onder de knie, een even groot deel zegt nog te spellen op de wijze van voor dat jaar. De nieuwe spelling heeft de afgelopen dagen veel stof doen opwaaien. Verscheidene Nederlandse media weigeren deze spelling te gebruiken. De nieuwe vorm maakt volgens de media de Nederlandse taal onnodig onduidelijk en lelijk.

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft radiozenders opgeroepen geen decadente westerse muziek meer te draaien. De nadruk moet meer liggen op 'ontspannende melodieën en memorabele muziek van de islamitische revolutie naar de traditie van de Koran', meldden de autoriteiten maandag. Ook materialistische en gewelddadige films wil de regering gaan aanpakken. De president riep de bevolking ook op zich voor te bereiden op de terugkeer van de twaalfde imam, Mahdi. Sjiieten geloven dat deze 'verborgen imam', die in de negende eeuw verdween, eens zal terugkeren om de wereld te redden. Vorige maand maakte de nieuwe minister voor Cultuur, Mohammed Hossein, bekend dat zijn departement geschoond zou worden van hervormingsgezinde bestuurders. Jarenlang gold het ministerie als een bolwerk van progressieve krachten in het strenggelovige Iran.

Het Japanse autoconcern Toyota kan volgend jaar het Amerikaanse General Motors (GM) van de troon stoten als ’s werelds grootste autofabrikant. Toyota wil volgend jaar zijn productie vergroten met 10 procent tot 9,06 miljoen auto’s. GM streeft naar een productie van 9,08 miljoen auto’s, maar gezien de problemen waarin het concern verkeert wordt dat aantal misschien niet gehaald. Toyota zit GM al enige tijd op de hielen. In eigen land gaat de productie het komende jaar omhoog met 8 procent tot 4,99 miljoen auto’s. In het buitenland wil het concern zijn productie vergroten met 12 procent tot 4,07 miljoen stuks.

Openbare vervoersmaatschappijen, zoals De Lijn of de Brusselse MIVB, moeten binnenkort voor een vierde van hun wagenpark milieuvriendelijke voertuigen aankopen. Die verplichting geldt ook voor de aanbesteding van andere voertuigen van meer dan 3,5 ton (bijvoorbeeld vuilniswagens) door gemeenten en lokale overheden. De Europese Commissie keurt morgen/woensdag een ontwerprichtlijn in die zin goed. Met de maatregel wil de Europese Commissie de markt voor milieuvriendelijke voertuigen een duw in de rug geven. De technologie bestaat, zegt de Commissie, maar ze komt onvoldoende van de grond. De richtlijn moet nadien nog door het Europees Parlement en de EU-lidstaten worden goedgekeurd. Een jaar na de goedkeuring treedt ze in werking.

Het inkomen uit landbouwactiviteiten per Belgische landbouwer lag dit jaar 3,7 procent hoger dan in 2004. Daarmee doet de Belgische landbouw het opmerkelijk beter dan het Europese gemiddelde, waar er een daling is met 6,3 procent. De schommelingen hebben voornamelijk met prijsschommelingen te maken. De cijfers zijn eerste schattingen door de Europese Commissie. Het gaat om het arbeidsinkomen, inclusief landbouwsubsidies, maar exclusief sociale voordelen of andere inkomsten. De stijging van het inkomen per actieve in België komt er na jaren van daling. Ten opzichte van 2000 is er een daling met 5,3 procent, terwijl het Europees gemiddelde een stijging is met 3,8 procent.

De Britse zanger Elton John heeft maandag een miljoenenbod naast zich neergelegd. Een Amerikaanse tv-zender bood 5,7 miljoen pond (ongeveer 8,73 miljoen euro) om exclusief de ceremonie rondom het geregistreerd partnerschap van Elton John en zijn partner David Furnish vast te leggen. Dat meldde de website van de BBC maandag. Het koppel overwoog het miljoenenbod te accepteren om het te investeren in de Elton John Aids Foundation, maar zag daar toch van af. nze ouders hebben ons geweldig gesteund. Uit respect voor hun willen we het daarom besloten vieren, legde de Britse artiest zijn besluit uit. De ceremonie vindt woensdag plaats in Windsor in het zuiden van Engeland, waar in april van dit jaar prins Charles en Camilla in het huwelijksbootje stapten. Vanaf woensdag kunnen mensen van hetzelfde geslacht in Engeland en Wales een geregistreerd partnerschap sluiten. In Noord-Ierland werden deze partnerschappen maandag voor het eerst gesloten, vanaf dinsdag kan dat ook in Schotland.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home