Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, December 19, 2005

Spanje slaat weer aan het gokken

Spanje zit weer in de ban van de gokkoorts. Donderdag worden immers de winnende getallen van de Spaanse kerstlotto bekend gemaakt. Met een geldpot van twee miljard euro is dat meteen de grootste lotto van de wereld. In de Spaanse loterijen gaat trouwens meer geld om dan in onderzoek en onderwijs.

Meestal worden honderden dezelfde nummers in een bepaalde regio verkocht, zodat er telkens weer kans bestaat dat in één klap een heel dorp steenrijk wordt. Dit jaar heeft het gokbedrijf Loterías y Apuestas del Estado (LAE) 85.000 verschillende nummers laten drukken. Dat is meer dan ooit voordien. Er wordt voor 2,89 miljard euro verkocht en 70 procent daarvan wordt uitgekeerd. De rest, 867 miljoen euro, gaat naar de Spaanse staat.

De kerstloterij werd in 1763 door koning Carlos III in het leven geroepen om de lege staatskas aan te vullen. Sinds 1812 wordt de trekking in steeds dezelfde vorm georganiseerd. Op 22 december trekken twee kinderen van de Madrileense weesschool San Ildefonso de geluksnummers. Vorig jaar vergokten de Spanjaarden 2,38 miljard euro en elk jaar worden nieuwe records gevestigd.

Volgens een rapport van de University of Pennsylvania is Spanje het enige OESO-land dat meer geld uitgeeft aan de staatsloterij dan aan onderzoek en onderwijs. Jaarlijks wordt 1,8 procent van het bruto binnenlands product uitgegeven aan de officiële staatsloterijen, terwijl dat voor onderzoek en onderwijs amper 1 procent bedraagt. Specialisten waarschuwen ervoor dat dit in de toekomst tot grote problemen zou kunnen leiden, maar tot nu toe heeft dat weinig effect op de Spaanse goklust.

Dagelijks heeft er in Spanje een officiële lottotrekking plaats en LAE haalde vorig jaar een omzet van ongeveer 9 miljard euro. Dit jaar wordt een groei met ongeveer 8,8 procent voorzien. Daarnaast is er ook nog de de lotto van de Spaanse blindenorganisatie Once. De organisatie had geruime tijd een professionele wielerploeg, maar bezit ook een vastgoedbedrijf dat vorig jaar een brutowinst van 25,5 miljoen euro realiseerde.

De Once-loterij kende dit jaar voor het eerst in zijn geschiedenis echter een verlies. Door de concurrentie van loterijen met grotere winstuitkeringen werd een verlies van 25,8 miljoen euro geleden. Nieuwe krasloten moeten een oplossing brengen.

Inmiddels krijgt de Spaanse kerstloterij steeds meer interesse vanuit het buitenland, onder meer vanuit Duitsland, Groot-Brittannië en Japan. Een groot gedeelte daarvan wordt verkocht langs het internet.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home