Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, December 19, 2005

Economie in de media


Bob Geldof heeft de Arabische wereld opgeroepen meer geld te doneren aan Afrika. De Live 8-organisator zei vrijdag tijdens een persconferentie in de golfstaat Dubai dat het Midden-Oosten nu vrij weinig doet om de armoede in dat continent te verlichten. De voormalig Boomtown Rats-zanger vindt dat een rijk land als Dubai zijn verantwoordelijkheid moet nemen voor de minder bedeelde landen in de wereld. "Ik ben hier om de zakenwereld, de humanitaire wereld en de kunstsector aan te moedigen een beetje meer te doen voor het continent dat maar 150 mijl verderop ligt. We kunnen Afrika niet buiten de wereldeconomie houden." Bob Geldof wijdt zich al lange tijd aan hulp aan Afrika. Hij pleit voor kwijtschelding van schulden van de Afrikaanse landen en voor eerlijke handel. In juli organiseerde Geldof de Live 8-concerten, die op tien plaatsen tegelijk werden gehouden en mensen bewust moesten maken van de armoede in Afrika.

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) stelt voor de exportsubsidies in 2013 stop te zetten. Dat staat in een laatste versie van de ontwerpverklaring voor de top van Hongkong, die zondag werd voorgesteld. De subsidies zouden voordien progressief worden afgebouwd. De Europese Unie heeft alvast haar fiat gegeven aan het compromis. Dat werd uit Belgische diplomatieke bron vernomen. De tekst moet nog formeel worden goedgekeurd door de 149 lidstaten van de WTO.

Door de grote brand van vorig weekend in het brandstofdepot ten noorden van Londen zijn 5.000 mensen hun job kwijt. Vele medewerkers van de site, die onder andere de Londense luchthavens Heathrow en Luton bevoorraadde, staan op straat. Dat heeft het Britse parlementslid Mike Penning zaterdag op de BBC-radio gezegd. Bij de drie explosies en de daaropvolgende brand in het brandstoffendepot van Total en Texaco in Buncefield, vlakbij Hemel Hempstead, raakten 43 mensen gewond. Verschillende huizen zijn door de explosie zwaar beschadigd. Penning riep de Britse regering zaterdag op de getroffen gezinnen financieel te ondersteunen. De totale schade van de immense brand wordt op minstens 100 miljoen euro geraamd.

Vlaams minister-president Yves Leterme is bereid om te laten onderzoeken of een weekendverbod voor vrachtwagens in Vlaanderen wenselijk en haalbaar is. Leterme zei dat afgelopen vrijdag tegen actievoerders die protesteerden tegen de plannen voor een nieuwe verbindingsweg die de A19 in Ieper met de expressweg N8 moet verbinden. In Frankrijk mogen vrachtwagens al jarenlang een deel van het weekend niet rijden. De woordvoerster van Leterme bevestigt dat hij bereid is te laten onderzoeken of een weekendverbod in Vlaanderen wenselijk is.

Evo Morales, de Indiaanse leider van de Beweging voor Socialisme, heeft zondag volgens twee peilingen meer dan 51 procent van de stemmen gekregen bij de presidentsverkiezingen van Bolivia. Dat betekent een absolute meerderheid en daarmee wordt hij, als het resultaat wordt bevestigd, de eerste Indiaanse president in een Zuid-Amerikaans land. In zijn thuisbasis Cochabamba (450 km ten oosten van de hoofdstad La Paz) sprak Morales van een "nieuwe geschiedenis voor Bolivia, die hiermee begint". "We hebben al 50% plus één stem", aldus Evo Morales, die verklaarde zeker te zijn van de overwinning, maar toch op de einduitslag te willen wachten.

Het Amerikaanse tijdschrift Time heeft Bill en Melinda Gates en Bono gekozen tot de 'personen van het jaar 2005'. De software-miljardair en zijn vrouw en de U2-zanger viel de eer ten deel vanwege hun inspanningen om de wereldarmoede te verminderen en de gezondheidszorg te verbeteren. Het echtpaar Gates heeft 's werelds grootste liefdadigheidsstichting opgezet, de Bill en Melinda Gates Foundation. De stichting beschikt over 24 miljard euro. Het echtpaar geeft geld weg "sneller dan iemand ooit heeft gedaan", aldus Time. Zeker zevenhonderdduizend mensenlevens zouden zijn gered door de gulle giften van het echtpaar Gates aan inentingsprogramma's. De inspanningen van Bono om de rijke landen er toe te zetten zich te bekommeren om de schuldenlast van de arme landen heeft volgens Time ook een bijzonder grote impact gehad op de wereld. Bono zorgde er in 2005 voor dat arme landen 33 miljard euro werd kwijtgescholden.

Grieken zijn van alle mensen in de Europese Unie het meest xenofoob, ofwel bang voor vreemdelingen. Uit een onderzoek dat zondag verscheen in de Griekse krant Kathimerini blijkt dat 90 procent van de Grieken negatief denkt over immigratie en dat 84,7 procent immigranten als een 'sociale bedreiging' beschouwt. De Hongaren (86,5 procent) en de Oostenrijkers (64 procent) denken ook behoorlijk negatief over immigratie. Griekenland, dat geldt als bakermat van de democratie, nam in de afgelopen vijftien jaar bijna een miljoen immigranten op, van wie bijna de helft Albaniërs. Griekenland telt elf miljoen inwoners.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home