Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, December 18, 2005

Meer Cubanen naar Verenigde Staten

Steeds meer Cubaanse emigranten worden door de Amerikaanse kustwacht op zee opgepikt en teruggestuurd. Dat heeft ook aanleiding gegeven tot een groeiende kritiek op het strengere Amerikaans beleid, dat dit jaar al aan 39 Cubanen het leven heeft gekost.



In 1994 probeerden tienduizenden Cubanen over de Florida Straits de Verenigde Staten te bereiken. Sindsdien stippelde de Amerikaanse regering een strikter beleid uit. Cubanen die de kust bereikten, mochten in de Verenigde Staten blijven; maar wie op zee gevat werd, werd teruggestuurd.

Die wet is niet van toepassing op andere nationaliteiten en is volgens critici dit jaar verantwoordelijk voor 39 doden. Daarbij wordt ook de Coast Guard op de korrel genomen, want die zou veel agressiever geworden zijn in het toepassen van de wet. "Het vooruitzicht om in de Verenigde Staten te kunnen blijven, zet vele Cubanen aan om zijn leven te riskeren," voeren tegenstanders aan.

Dit jaar zouden al 2.683 illegale Cubaanse immigranten op zee zijn onderschept. Dat is bijna het dubbele van vorig jaar. Daarbij worden steeds meer andere routes gevolgd, onder meer via de Maagdeneilanden of via Honduras en Mexico.

De groeiende illegale migratie zou te maken hebben met de groeiende repressie in Cuba, de slechte economie van het land en de weigering van Fidel Castro om meer Cubanen te laten intekenen op de 20.000 visa die de Verenigde Staten elk jaar uitschrijven voor het gebied.

De Amerikaanse regering heeft echter ook gesteld dat er slechts een beperkte hoeveelheid geld mag opgestuurd worden naar familieleden in Cuba. Dat zou de wanhoop bij de Cubanen alleen maar groter maken. Bovendien zouden ook smokkelaars agressiever tewerk gaan en adverteren met migratiehulp voor een bedrag van 8.000 dollar.

"We brengen onnodig mensenlevens in gevaar," vertelde Cheryl Little, directeur van het Florida Immigrant Advocacy Center, aan The New York Times. "De kustwacht probeert immigranten met alle mogelijk middelen van de kust weg te houden. Dat brengt vele mensen in gevaar."

Luis Diaz, woordvoerder van de Coast Guard in Miami, ontkende dat de kustwacht agressiever optreedt, maar dat er dankzij een betere samenwerking met andere instanties in het kader van Homeland Security meer resultaten worden bereikt. Migranten die gevat worden, kunnen een aanvraag doen tot politiek asiel, maar dat wordt nagenoeg nooit toegestaan.

Wie teruggestuurd wordt, komt terecht in Guantanamo Bay en indien ze kunnen aantonen gevaar te lopen in Cuba vervolgd te worden, worden ze naar andere landen getransfereerd, waaronder Spanje en Australiƫ. De grootste groep wordt echter opnieuw teruggestuurd naar Cuba. Voor vele Cubaanse Amerikanen is dit echter een teken dat George W. Bush steeds verder afstand neemt ten opzichte van de anti-Castro beweging.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home