Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, December 17, 2005

Midden-Oosten en Afrika snelste adsl-groeiers


Eind dit jaar zullen er wereldwijd bijna 140 miljoen adsl-lijnen zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van het Britse onderzoeksbureau Point Topic. Tijdens het derde kwartaal van dit jaar kwam het aantal lijnen aan meer dan 125 miljoen, wat een groei van meer dan 9 procent betekende. De snelst groeiende regio's van de wereld zijn het Midden-Oosten en Afrika. In Japan en Singapore zijn er daarentegen tekenen van verzadiging.

Met een groei van meer dan 20 procent in het derde kwartaal, vormen het Midden-Oosten en Afrika de regio's met de snelst evoluerende adsl-penetratie. Turkije, Marokko en Zuid-Afrika kenden zelfs een groei van meer dan dertig procent. Turkije heeft nu meer dan één miljoen lijnen en Marokka bouwde in een minimum van tijd een basis van 179.000 lijnen.

Ook Latijns-Amerika en Oost-Europa kennen een snelle groei. Argentinië en Mexico zijn er snelste stijgers met een groei van meer dan 17 procent. Brazilië heeft nu 2,7 miljoen lijnen liggen en zag tijdens het derde kwartier een groei van 14,5 procent. In Oost-Europa zijn Tsjechië en Slovakije de snelste groeiers en zijn zich volgens het rapport na een trage start duidelijk aan het herpakken. De meeste landen uit de regio kennen trouwens een snellere groei dan het gemiddelde.

In Zuid-Oost Azië werd een groei van 12,9 procent opgetekend. India is daar absoluut de snelste groeier en verdubbelde zijn aantal tot meer dan 400.000 lijnen. Het grootste aandeel in de groei van de regio wordt gedragen door China, dat 3,7 miljoen lijnen extra kon aansluiten. Noord-Amerika en West-Europa kennen een groei die rond het wereldgemiddelde ligt, maar een aantal landen kenden een duidelijker snellere groei, zoals Griekenland, Luxemburg, Finland, Ierland en Groot-Brittannië.

De kleinste groei werd opgemerkt in het gebied Asia-Pacific, waar landen zoals Japan, Singapore en Taiwan tekenen van saturatie beginnen te vertonen. Ook in Zuid-Korea begint de groei te slabakken. Landen zoals Maleisië, Nieuw-Zeeland en Australië vertonen daarentegen een snelle groei.

Adsl-toepassingen blijven veruit de belangrijkste sector van de breedbandverbindingen en laten kabel en andere technologieën ver achter zich. Zo werden tijdens het derde kwartaal van het jaar in de Verenigde Staten meer dan 1,5 miljoen nieuwe lijnen aangesloten. Dat vertegenwoordigde een groei van 9,8 procent, tegenover amper 5,5 procent voor kabel. Eén van de weinige uitzonderingen is Roemenië, waar er nog altijd amper 4.200 adsl-lijnen zijn tegenover 160.000 kabelmodems en andere breedbandtoegangen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home