Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, December 16, 2005

Beatles eisen achterstallige royalties


De Beatles eisen een bedrag van 53 miljoen dollar aan achterstallige royalties van platenmaatschappij EMI. Dat heeft Apple Records, de platenmaatschappij van de groep meegedeeld. EMI heeft het over een verschil van interpretaties.

Apple Records, dat door de Beatles opgericht werd in 1968, stelt dat onderhandelingen met de betrokken platenmaatschappij geen resultaten hebben opgeleverd en dat een rechtzaak het enig resterende alternatief was. "Ondanks de overeenkomsten die duidelijk in de contracten zijn opgenomen, weigert EMI hardnekkig op zijn verplichtingen in te gaan," stipte Apple-woordvoerder Neil Aspinall aan. Daarbij maakte hij ook gewag over een gebrek aan doorzichtigheid in de activiteiten van EMI.

EMI stelde geen problemen te hebben met een doorlichting van de cijfers, zoals dat door Apple was gevraagd. "Maar soms zijn er verschillen in opinies," voegde een woordvoerder daar aan toe. "Het kan gebeuren dat er afwijkende meningen zijn rond de interpretaties van contractuele verplichten. In sommige gevallen zien partijen dan geen andere mogelijkheid om naar de rechter te stappen."

Apple blijft tot vandag de belangen van de Beatles behartigen. De muziekproducten van het bedrijf worden door EMI uitgegeven. De klacht werd neergelegd in naam van Paul McCartney, Ringo Starr en de nabestaanden van John Lennen en George Harrison. Twee jaar geleden ging Apple Records ook een gerechterlijk gevecht aan tegen Apple Computer. Gesteld werd dat de iPods en de iTunes Music Store het handelsmerk van de platenmaatschappij benadeelden.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home