Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, December 16, 2005

Oezbekistan verbant buitenlandse pers


Radio Free Europe (RFE) heeft van de autoriteiten van Oezbekistan te horen gekregen dat de radiozender geen vergunning meer krijgt. Daarmee wordt volgens de Britse krant The Guardian de laatste onafhankelijke buitenlandse nieuwsbron door de overheid van het Centraal-Aziatische land tot zwijgen gebracht.

Enkele weken sloot ook al de Britse omroep BBC zijn kantoren in de Oezbeekse hoofdstad Tashkent, nadat medewerkers door van de omroep door de overheid zouden zijn lastig gevallen. "Volgens locale mensenrechten-groepen is de regering van president Islam Karimov begonnen met het vervolgen van alle onafhankelijke journalisten," aldus de Britse krant. "Dat zou begonnen zijn nadat buitenlandse media verslaggeving hadden gebracht over de slachting in Andijan in mei van dit jaar, waar soldaten tenminste 500 betogers beschoten en doodden."

Nu heeft de regering van Oezbekistan ook een nieuwe vergunning geweigerd aan Radio Free Europe-Radio Liberty. "Daarmee heeft de internationale gemeenschap geen media-aanwezigheid meer in het Centraal-Aziatische land," benadrukt The Guardian. De perskaarten van de vier RFE-medewerkers in Oezbekistan zullen worden ingetrokken. RFE zou één van de belangrijkste nieuwsbronnen geweest zijn rond de incidenten in Andijan. "Sindsdien werden onze medewerkers systematisch lastig gevallen en geïntimeerd en werd er geprobeerd om het ons onmogelijk te maken om aan objectieve verslaggeving te doen," meldt het radiostation.

Craig Murray, de voormalige Britse ambassadeur in Oezbekistan, stelde tegenover de krant niet echt verrast te zijn. "Een voor één werden alle onafhankelijke media tot zwijgen gebracht," vertelde hij. "De slachting in Andijan heeft een vuil totalitair regime nog erger doen worden, met massale aanhoudingen en wijdverspreide martelingen en repressie.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home