Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, December 16, 2005

Economie in de media


Zweden neemt de Nederlandse koppositie over als grootste nettobetaler van de Europese Unie, aldus de Zweedse regering op basis van het recentste Britse voorstel voor de EU-meerjarenbegroting. De Zweden zouden gemiddeld 145 euro per inwoner gaan betalen in de jaren 2007 tot 2013. De Oostenrijkers en Duitsers komen uit op 118 euro en Nederlanders op 116 euro. Ook als percentage van de economie zou Zweden bovenaan komen te staan, gevolgd door Duitsland en Nederland. Nederland stond jarenlang bovenaan de lijstjes van nettobetalers aan de Europese Unie. Het Nederlandse ministerie van Financiën kon de Zweedse rekensom nog niet bevestigen. Veel hangt ook af van de precieze definities van de EU-contributie.
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft donderdag een embargo afgekondigd op de invoer van ruwe diamant uit Ivoorkust. De raad wil op die manier voorkomen dat opstandelingen in het onrustige land aan de diamanthandel verdienen om hun strijd tegen het regeringsleger te financieren. De raad voegde het diamantembargo toe aan bestaande sancties, waaronder een wapenembargo. Ivoorkust is in tweeën gedeeld sinds een mislukte staatsgreep tegen president Laurent Gbagbo in 2002. Een vredesmacht van tienduizend Franse en VN-militairen moet de partijen uit elkaar houden.

Naar schatting een op elke twintig Amerikanen kan geen Engels lezen en schrijven, blijkt uit een donderdag gepubliceerd overheidsonderzoek. Dit betekent dat elf miljoen burgers in de Verenigde Staten niet in staat zijn om volledig aan het maatschappelijke leven deel te nemen. Bovendien is wat dit betreft geen enkele verbetering zichtbaar geworden van 1992 tot 2003, blijkt uit het onderzoek onder ruim 19.000 volwassenen. Onder de elf miljoen Amerikanen die geen Engels kunnen lezen of schrijven zijn mensen die andere talen, zoals bijvoorbeeld het Spaans, wel beheersen.

De wereldbevolking zal maandag de grens van 6,5 miljard bereiken. De baby die symbolisch de 6,5 miljardste aardbewoner wordt, heeft een kans van een op twee om in Azië te worden geboren. Dat heeft het Franse Nationaal Demografisch instituut donderdag gemeld. Het instituut baseert zich op cijfers over de groei van de wereldbevolking van de Verenigde Naties. Deze cijfers zijn een gemiddelde en het is volgens een Franse woordvoerder mogelijk dat het getal van 6,5 miljard al eerder is bereikt, of misschien pas over enkele jaren wordt gehaald. Iedere dag worden er ongeveer 365.000 kinderen geboren, 57 procent van hen in Azië en 26 procent in Afrika. Europa (5 procent) en Noord-Amerika (3 procent) zijn verantwoordelijk voor slechts een klein deel van de aanwas.

Het Hooggerechtshof van de Amerikaanse staat Illinois heeft donderdag de verplichting voor de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris (Altria Group) een schadevergoeding van 10 miljard dollar te betalen ongeldig verklaard. De rechter oordeelde dat Philip Morris niet schuldig was aan het misleiden van klanten door te stellen dat light sigaretten minder schadelijk voor de gezondheid zijn dan gewone. Een lagere rechtbank had de boete van 10,1 miljard dollar in 2003 opgelegd. Na het gerechtelijke besluit van donderdag schoot het aandeel Altria op de effectenbeurs in New York met bijna 6 procent omhoog. Het Hooggerechtshof van Illinois oordeelde dat de tabaksfabrikanten terecht hun producten hadden aangeduid als light of low-tar. Daarmee volgden ze specifieke richtlijnen van de Federal Trade Commission, de Amerikaanse overheidscommissie voor handel.

Naar schatting één op elke twintig Amerikanen kan geen Engels lezen en schrijven, blijkt uit een donderdag gepubliceerd overheidsonderzoek. Dit betekent dat elf miljoen burgers in de Verenigde Staten niet in staat zijn om volledig aan het maatschappelijke leven deel te nemen. Bovendien is wat dit betreft geen enkele verbetering zichtbaar geworden van 1992 tot 2003, blijkt uit het onderzoek onder ruim 19.000 volwassenen. Onder de elf miljoen Amerikanen die geen Engels kunnen lezen of schrijven zijn mensen die andere talen, zoals bijvoorbeeld het Spaans, wel beheersen.

De deels overstroomde Amerikaanse stad New Orleans krijgt 3,1 miljard om zich beter tegen grote stormen te kunnen beschermen. Een donderdag gepresenteerd plan voorziet in de versterking van dijken en andere waterkeringen. Het systeem van dijken wordt beter en sterker dan ooit, zei coördinator Powell donderdag. Hij is namens het Witte Huis verantwoordelijk voor de reconstructie van de door orkaan Katrina verwoeste kuststrook. De regering vroeg het parlement 1,5 miljard dollar beschikbaar te stellen, nadat eerder al 1,6 miljard dollar voor onder meer het herstel van de dijken was vrijgegeven. De dijken rond New Orleans bezweken begin september onder het geweld van Katrina. 80 procent van de stad kwam onder water te staan. In totaal vielen aan de Amerikaanse Golfkust ongeveer 1200 doden.

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft donderdag officieel een nieuw noodfonds in het leven geroepen dat de beschikking moet krijgen over 500 miljoen dollar, zo'n 420 miljoen euro. Het fonds moet de VN in staat stellen sneller te reageren op natuur- en andere rampen. Tot de oprichting van het fonds was tijdens de VN-top in september besloten. De coördinator voor VN-hulp Jan Egeland liet donderdag weten dat al 200 miljoen dollar voor het fonds is toegezegd. Volgens hem zullen er snel meer donaties volgen nu het fonds officieel is opgericht. "Donoren en lidstaten hebben begrepen dat het nodig is in plaats van een loterij een voorspelbaar systeem te hebben," aldus Egeland. "Het is onbeschaafd om een systeem te hanteren waarbij je iedere keer met de hoed rond moet gaan als er een ramp gebeurt."

President Noersoeltan Nazarbajev van Kazachstan heeft donderdag een oliepijpleiding naar China geopend. Dat moment is van eminent belang voor de ontwikkeling van de economische en commerciële banden tussen de twee landen, aldus het staatshoofd. Het project heeft 806 miljoen dollar gekost en is uitgevoerd door de staatsbedrijven van Kazachstan en China, Kazmoenaigaz en CNPC. De 1000 kilometer lange pijpleiding verbindt Atasoe in het midden van Kazachstan met Alasjankoe in het westen van China. De leveranties vanuit het Koemkol-veld in het midden van de Centraal-Aziatische staat zullen naar verwachting midden volgend jaar beginnen. Jaarlijks levert Kazachstan door de nieuwe verbinding China 10 miljoen ton olie.

Het Gentse biotechnologiebedrijf Innogenetics verwacht dit jaar een nettoverlies van 12 miljoen euro. Voor volgend jaar rekent het bedrijf op 10 miljoen euro verlies. Innogenetics verwacht voor 2005 voorts een omzet, inclusief productverkopen, royalties en licentie-inkomsten, van 47 miljoen euro in 2005. Voor 2006 wordt een omzet van 68 miljoen verwacht. Tegen 2008 verwacht Innogenetics een omzet van 120 miljoen euro. De diagnostische afdeling zal voor het overgrote deel van de opbrengsten zorgen, namelijk 45 miljoen euro dit jaar en 64 miljoen euro in 2006.

Belgacom heeft een hoger bod ingediend in het kader van de overnamestrijd rond netwerkintegrator Telindus. Dat blijkt uit een kennisgeving van de Commissie voor Bank-, Financie- en Assurantiewezen. Belgacom biedt nu 16,60 euro cash per aandeel en wil nog steeds minstens 75 procent van Telindus in handen krijgen. Woensdag had de Franse operator France Telecom een tegenbod gelanceerd van 15,8 euro per aandeel. Het bod van Belgacom is verlengd tot 6 januari 2006.

De Belgische luchtvaartmaatschappij SN Brussels Airlines (SNBA) voegt komend zomerseizoen vijf bestemmingen toe aan haar aanbod. Het gaat om Dubrovnik, Genua, Toronto, Abu Dhabi en Dubai. SNBA vliegt tijdens de zomer twee keer per week rechtstreeks op Dubrovnik, de meest zuidelijke stad van Kroatië. Ook de Italiaanse zeehaven Genua, in 2004 nog Europese culturele hoofdstad, wordt in juli en augustus twee keer per week aangedaan. Dankzij het partnership met Ethiad Airways, de nationale luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), prijken de bestemmingen Toronto (Canada), Dubai en Abu Dhabi (beide in de VAE) voor het eerst in het zomeraanbod van SNBA. De drie steden zijn sinds november rechtstreeks bereikbaar vanuit Brussel. Daarnaast biedt de Belgische luchtvaartmaatschappij opnieuw vluchten aan naar de Italiaanse steden Bari en Napels en het Russische Sint-Petersburg. De vliegfrequentie op Firenze en Sevilla wordt verhoogd. Ook van de bestemmingen Wenen, dat de 250e verjaardag viert van de geboorte van Wolfgang Amadeus Mozart, Bilbao en Turijn verwacht SNBA veel. De maatschappij heeft ook het aantal self check-in automaten op de luchthaven van Zaventem verhoogd tot zes, en biedt nu op al haar vluchten zogenaamde e-tickets aan.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home