Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, December 15, 2005

Perfectionistische mensen langer werkloos?

Ordelijke mensen blijken vaak langer werkloos te blijven. Dat is de conclusie van een onderzoek van het departement psychologie van de universiteit van Amsterdam. Vermoed wordt dat een perfectionistische zoektocht naar een nieuwe baan daar verantwoordelijk voor is. Andere persoonlijkheidskenmerken zouden volgens de studie geen invloed hebben.

"Onderzoeker Sarah Ladiges van het departement psychologie aan de universiteit onderzocht of er een relatie is tussen persoonlijkheidskenmerken, persoonlijke vaardigheden, loopbaandrijfveren en persoonskenmerken zoals leeftijd en opleiding, en de duur van de werkloosheid," meldt het magazine Zibb. "Daarbij werd de persoonlijkheid gemeten aan de hand van extraversie, aardigheid, ordelijkheid, emotionele stabiliteit en autonomie."

Uit het onderzoek kwam duidelijk naar voren dat ordelijkheid positief samenhangt met de duur van de werkloosheid. "Mensen die heel hoog scoorden op ordelijkheid, waren langer werkloos dan mensen die op dit vlak een lage score lieten noteren," benadrukte de onderzoeker. "Een verklaring hiervoor kan zijn dat die mensen heel consciƫntieus zijn en heel nauwkeurig te werk gaan bij het zoeken naar een nieuwe baan, maar door hun perfectionisme er heel lang over doen om te beslissen welke baan ze willen hebben en ook selectief zijn in het nemen van de uiteindelijke beslissing."

Voor de andere kenmerken werd er daarentegen geen verband gevonden met de duur van de werkloosheid. "Dit houdt in dat de overige persoonlijkheidskenmerken de duur van de werkloosheid niet kunnen voorspellen," aldus de onderzoeker. "Ook bleek er geen verschil te zijn in scores tussen de groepen met werk en zonder werk."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home