Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, December 14, 2005

Afrkaanse stam investeert in platinium


De Zuid-Afrikaanse Bafokeng-stem staat op het punt een belangrijk aandeel te kopen in één van de grootste producenten van mineralen uit de wereld. De overdracht - waarbij een bedrag van 540 miljoen dollar is betrokken - kadert in een politiek van de overheid om de zwarte bevolking een grotere economische macht te bezorgen.

De Bafokeng vormen een stam van ruim 800 jaar oud en leeft in de Noord-West Provincie. Zij zullen voortaan een aandeel van 9 procent hebben in het bedrijf Implats, dat de rijke platinium-reserves van het gebied uitbaat. Tegen 2016 moeten mijnbedrijven garanderen dat 26 procent van hun bezittingen in Zuid-Afrika in het bezit zijn van de zwarte bevolking.

De Bafokeng hadden al sinds 1998 een kleiner aandeel in Implats, na een compromis in een langdurig dispuut over de rechten op mijnreserves in de buurt van Rustenburg op Bafokeng-terrein. Daardoor moest Implats jaarlijks een bedrag van bijna 80 miljoen dollar betalen voor de ontwikkeling van het land.

Door de nieuwe overeenkomst krijgen de 300.000 Bafokeng echter een veel groter aandeel in de onderneming, wat hen toelaat om beleidsbeslissingen te beïnvloeden. Impats verklaarde zich ook akkoord om de volgende tien jaar 53,2 miljoen dollar te betalen voor de economische ontwikkeling van het Bojanala-district, dat tot het Bafokeng-gebied behoort.

"Dit is cruciaal voor de Bafokeng-natie," benadrukte Chief Kgosi Leruo Molotlegi, de 36ste monarch van de stam. Implats-topman Keith Rumbloe vertelde daarbij dat de Bafokeng rechtstreeks betrokken zullen worden bij het beheer van Impala Platinum. "Daarbij zal vooral gewerkt worden aan kennisoverdracht en tewerkstelling en zal op termijn leiden tot een daadwerkelijk aandeel in Implats."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home