Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, December 14, 2005

Franse autostrades zijn verkocht


De Franse staat heeft 14,8 miljard euro gekregen voor zijn aandeel in het autostradenetwerk van het land. Dat is meer dan vooraf werd verwacht. De aandelen werden opgekocht door Franse, Spaanse en Australische bedrijven.

Frankrijk wil al geruime tijd zijn aandelen verkopen in drie bedrijven die het Franse autostradenetwerk uitbaten. Die plannen hebben veel kritiek gekregen van de oppositie, maar moet gebruikt worden om de openbare financiën van het land te verbeteren. De overheid had gehoopt zijn aandelen te kunnen verkopen voor een bedrag van elf tot dertien miljard euro.

Frankrijk heeft het grootste autostrade-netwerk (7.000 kilometer) van Europa. ASP, uitbater van het netwerk in het zuiden van het land, werd verkocht aan het Franse bouwbedrijf Vinci. Een consortium onder leiding van Abertis, de uitbater van de Spaanse tolwegen, heeft de controle verworven over Sanef, dat de autostrades in het noorden en het oosten van Frankrijk beheerde. APPR, dat het wegennet rond Parijs en in het westen van het land beheert, werd overgenoemen door een groep met het Franse Eiffage en het Australische Macquarie.

Met de opbrengst van deze verkoop hoopt de Franse overheid de openbare financiën te kunnen verbeteren. De oppositie heeft zich altijd tegen deze privatisatie verzet, want daar vreesde men dat het aandeel veel te goedkoop zou verkocht worden. In totaal zouden achttien bedrijven geïnteresseerd geweest zijn in een overname.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home