Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, December 14, 2005

Europese Unie wil naar Bagdad


De Europese Unie is bereid onderhandelingen te openen over een handels- en samenwerkingsakkoord met Irak en wil bovendien begin volgend jaar een kantoor vestigen in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Dat heeft de eurocommissaris voor buitenlandse betrekkingen Benita Ferrero-Waldner gezegd tegen de Iraakse EU-ambassadeur Jawad Al-Doreky. De verwachting is dat de onderhandelingen begin 2006 kunnen worden afgerond.

Het wordt de eerste contractuele overeenkomst tussen de EU en Irak. Eurocommissaris Peter Mandelson voor handel sprak daarbij over het begin van een nauwe samenwerking tussen de Europese Unie en Irak. Het EU-kantoor komt in de Groene Zone, het zwaar beveiligde gebied in het centrum van Bagdad. Ferrero-Waldner zei dat het kantoor zo vroeg mogelijk in 2006 wordt geopend en noemde de ontwikkelingen een krachtig signaal aan de Iraakse bevolking dat de EU bereid is een belangrijke rol te spelen in het overgangsproces dat het land doormaakt.

Al-Doreky antwoordde dat zijn regering uiterst ingenomen is met de plannen en alle noodzakelijke maatregelen zal nemen om de veiligheid van de EU-diplomaten en -staf te verzekeren. De Europese Unie verleende Irak al de voorkeurstatus bij de toegang tot de Europese markten en steunde de pogingen van Bagdad voor toetreding tot de Wereldhandelsorganisatie WTO. Het handelsakkoord tussen de Europese Unie en Irak wordt gesloten op basis van de WTO-reglementen en betekent dat de kansen voor Irak op toetreding tot de WTO automatisch verbeteren.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home