Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, December 14, 2005

Moet Florida vrede nemen met oliegebieden?


De industriesector van de Amerikaanse staat Florida zegt dat er dringend naar extra olie moet geboord worden. De gevaren van onstabiele energiekosten zijn volgens de Associated Industries of Florida (AIF) immers een groter gevaar voor de economie dan de olieproductie een gevaar zou kunnen zijn voor het milieu.

"De kosten van de brandstoffen liggen veel te hoog om energiebronnen onaangeroerd te laten," aldus de organisatie. De AIF wil immers gebieden ontginnen die tot nu toe tot verboden gebied zijn verklaard. Maar in een poging om dat verbod weg te werken, dreigt de organisatie het toerisme, één van de belangrijkste economische pijlers van de Amerikaanse staat, tegen zich in het harnas te jagen. Die vreest immers dat olievervuiling het bijzonder lucratieve strandtoerisme in het gevaar zou kunnen brengen.

De AIF, die meer dan tienduizende bedrijven vertegenwoordigt, stelt echter dat de onstabiele energieprijzen een veel groter gevaar zijn voor de economie. "De landbouw, de tweede grootste industrie van de staat, steunt op gas om meststoffen te vervaardigen," benadrukte AIF-voorzitter Barney Bishop. "De transportindustrie maakt zich ook al zorgen over de oliekosten en in Florida is gas de meest gebruikte grondstof voor de productie van elektriciteit."

Bishop stelde dan ook dat Florida een gegarandeerde energiebevoorrading zou moeten hebben. "Dat is op dit ogenblik helemaal niet het geval," voerde hij aan. Het verbod om te boren in de buurt van de kusten van Florida loopt over twee jaar af. Het Amerikaanse Congres zou volgend jaar overwegen of er in de toekomst in dergelijke verboden gebieden wel naar gas en olie zal mogen geboord worden.

Gouverneur Jeb Bush heeft lang gesteld dat hij zich verzette tegen booractiviteiten in de kustwateren van Florida, maar ondersteunde wel een compromis dat een beperkte oliewinning zou toelaten in ruil voor garanties voor bescherming. Die plannen gingen uiteindelijk echter niet door. De democratische senator Bill Nelson voerde echter aan dat de olieproductie nooit voldoende garanties zou kunnen bieden om het toerisme en het unieke milieu van Florida te beschermen. Zijn republikeinse collega Mel Martinez voegde er aan toe dat de productie te weinig olie zou opbrengen om dat risico te lopen.

De AIF stelt echter dat elke hoeveelheid brandstof de bedreiging op de economie zou verkleinen. "Er is in deze regio voldoende gas om meer dan honderd miljoen woningen gedurende zestig jaar te verwarmen en voldoende olie om ongeveer 85 miljoen auto's dertig jaar lang te laten rijden," aldus Bishop.

Tegenstanders stellen echter dat extra booractiviteiten geen oplossing zullen bieden. "De Verenigde Staten bezitten drie procent van de energiereserves ter wereld, maar we gebruiken 25 procent," stipte Vinay Jain, woordvoerder van de National Wildlife Federation, aan in de krant The Miami Herald. "Er is geen enkele bijkomende Amerikaanse productie die dergelijke kloof kan overbruggen."

De tegenstanders krijgen ook steun van het Amerikaanse leger. Dat heeft voor de kust van Florida verscheidene test- en trainingsgebieden en zegt dat olieproductie niet compatibel is met zijn activiteiten.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home