Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, December 14, 2005

Asimo kan al veel meer


Asimo, de mens-robot van de Japanse autoconstructeur Honda, leert snel bij. Amper een jaar geleden moest hij nog krampachtige pogingen doen om te lopen en te vermijden over obstakels te struikelen. Maar sindsdien heeft Asimo geleerd om eenvoudig kantoorwerk te doen, bezoekers te verwelkomen en verfrissingen aan te brengen.

Honda stelde eerder deze week de tweede generatie Asimo-robotten voor. De mens-robot kan nu een karretje van tien kilogram duwen en daar mee vooruit, achterwaarts en zijwaarts mee manoeuvreren. Bovendien kan Asimo ook een blad met drankjes dragen en veilig op tafel plaatsen. Bovendien kan de robot - 1,3 meter groot - een bezoeker bij naam herkennen en na een vergaderzaal leiden.

Daarbij wordt de naam van de bezoekers, de vergaderzaal en alle andere gegevens vooraf geprogrammeerd in een identificatie die de bezoeker bij zijn aankomst toegestopt krijgt. Asimo kan daarbij vanop afstand commando's toegestuurd worden.



Achter de schijnbaar eenvoudige taken, zitten talloze geavanceerde senoren, beeld- en stemherkenning. Die wil Honda in de toekomst inpassen in de autoproductie om de veiligheid te verbeteren en andere nieuwe toepassingen in te voeren.

Asimo kan nu ook twee keer zo snel lopen als vorig jaar en haalt een tempo van zes kilometer per uur. De robot zou vanaf de volgende lente gebruikt worden in de onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling van Honda in Wako, in de omgeving van Tokyo. Eventueel zou de robot ook geleasd kunnen worden.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home