Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, December 15, 2005

Economie in de media


Center Parcs gaat zich reorganiseren. De zestien vakantieparken in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland krijgen een eenduidiger profiel en een meer transparante structuur. Er sneuvelen 171 banen, waaronder 26 in de twee Belgische parken. Center Parcs gaat in september 2006 van start met het ambitieuze plan. Bedoeling is het tij te keren na het omzet- en klantenverlies van het vorige boekjaar. Vorig jaar haalde het bedrijf een omzet van 504 miljoen euro, 20 miljoen euro of 3,7 procent minder dan in 2003. Het klantenbestand werd met bijna 4 procent uitgedund. Center Parcs heeft in totaal 9.450 werknemers, waarvan 1.906 in de Vossemeren (Lommel) en Erperheide(Peer). Jaarlijks bezoeken ruim drie miljoen mensen een van de vakantieparken. Center Parcs is een onderdeel van de Franse groep Pierre & Vacances.

De verwoestende tsunami van kerst 2004 heeft de dierenwereld in de Indische Oceaan zo goed als ongemoeid gelaten. Een onderwaterexpeditie voor de kust van het Indonesische eiland Sumatra vond maar op een plek, op 4000 meter diepte, een gebied zonder zeeleven. Dat blijkt uit een jaarlijks VN-onderzoek. De vloedgolven hadden wel enorme gevolgen voor de kusten rond de oceaan. Het natuurgeweld kostte van Indonesië tot de Afrikaanse oostkust meer dan 230.000 mensen het leven. Hetrapport meldt verder de vondst van nieuwe inktvissen en zeekomkommers in het midden van de noordelijke Atlantische Oceaan. Tonijn blijkt volgens wetenschappers de nieuwe jetsetter van de onderwaterwereld. Een met een chip uitgeruste tonijn, die via de satelliet werd gevolgd, heeft in slechts 600 dagen drie keer de Grote Oceaan doorkruist. Een andere bijzondere vondst was die van roofzuchtige zwammen, die kleinezeediertjes verorberen. De telling van vissen en andere zeedieren begon in het jaar 2000 en duurt nog tot en met 2010.

De naam van telefoniegigant Vodafone prijkt in 2007 niet meer op de formule 1-auto's van Ferrari, maar op die van McLaren-Mercedes. Dat heeft Vodafone woensdag bekendgemaakt. Volgens een woordvoerder zal het Duitse team in 2007 Vodafone McLaren-Mercedes heten. Daarnaast is het bedrijf ook de officiële telefoniepartner van het team. De afgelopen jaren pompte Vodafone naar verluidt 37 miljoen euro per jaarin het team van Ferrari. Hoeveel geld met de overeenkomst met McLaren is gemoeid, wilde het bedrijf niet bekendmaken. Bandenfabrikant Michelin stapt eind volgend jaar uit de Formule 1. De Franse firma meldde woensdag dat het komende seizoen voor Michelin het laatste is. Reden is het besluit van de internationale automobielfederatie (FIA) om vanaf 2008 in de koningsklasse van de autosport nog maar éénbandenleverancier toe te staan. Afgelopen seizoen reden zeven teams op Michelin-banden en de andere drie op banden van Bridgestone. Die Japanse fabriek blijft na 2006 als enige over.

De Israëlische minister Shaul Mofaz van Defensie heeft woensdag de bouw van ruim tweehonderd woningen op de Westelijke Jordaanoever goedgekeurd. Dat heeft een regeringsfunctionaris in Jeruzalem gezegd. Eerder had Washington de Israëlische regering opgeroepen de bouw van nieuwe woningen te staken. Het door Washington gesteunde vredesplan voor het Midden-Oosten, de zogenoemde 'routekaart', roept Israël op alle bouwactiviteiten te bevriezen. Israël zegt echter door te gaan met de uitbreiding van de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever om tegemoet te komen aan de natuurlijke groei van de bevolking van de nederzettingen. Volgens de zegsman komen de nieuwe woningen in Maale Adumim, de grootste Israëlische nederzetting op de Jordaanoever. Ook de geïsoleerde nederzettingen Bracha en Nokdim worden uitgebreid.

De Amerikaanse autofabrikant Ford gaat over een periode van enkele jaren 1 miljard dollar investeren in het Verre Oosten om de groei in die regio te stimuleren. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend. Het geld zal onder meer gebruikt worden om de naamsbekendheid van Ford te vergroten en de productie op te voeren. Volgens Ford-topman Jim Padilla gaat het geld vooral naar India, China en Australië. Ford heeft al 2 miljard dollar in deze regio's geïnvesteerd. Padilla was op bezoek in Thailand, waar Ford samen met het Japanse Mazda een gezamenlijke onderneming heeft voor de productie van lichte vrachtwagens. Padilla weigerde in te gaan op vragen over de berichten dat Ford in Noord-Amerika 30.000 banen gaat schrappen en tien fabrieken zal sluiten. Ford heeft, net als branchegenoot General Motors, te maken met torenhoge pensioen- en ziektekosten en een afkalvend marktaandeel in Noord-Amerika.

Ryanair gaat vanaf april volgend jaar vijf nieuwe bestemmingen aanbieden vanuit de luchthaven van Charleroi. Dat kondigde de topman van de Ierse lowcost-luchtvaartmaatschappij, Michel O'Leary, en Waals minister bevoegd voor luchthavenbeleid André Antoine woensdag aan op een persconferentie in Charleroi. De bestemmingen zijn Malaga en Valencia (Spanje), Nimes (Frankrijk), Faro (Portugal) en Salzburg (Oostenrijk). De luchtvaartmaatschappij tekende ook een nieuw contract met de luchthaven. Dat contract geldt voor de volgende tien jaar. Ryanair rekent jaarlijks op 250.000 extra passagiers vanuit Charleroi.

Zeventig procent van de Belgische ondernemingen zijn familiebedrijven. Die ondernemingen samen maken 55 procent uit van het bruto binnenlands product (bbp). Dat blijkt uit een studie van Trends Top 30.000 en PricewaterhouseCoopers. Familiebedrijven willen hun familiale karakter niet opgeven, zelfs al biedt zich een mogelijkheid aan, zo blijkt uit de studie. Meer dan 55 procent van de bedrijfsleiders werd al eens benaderd om het bedrijf te verkopen, hoewel de toekomstige overnemersvaak terugkrabbelen. Slechts zelden wordt een familiebedrijf verkocht van het management of aan risicokapitaalverschaffers. Driekwart van de bevraagde bedrijven heeft geen familieraad om conflictsituaties te beperken of onder controle te houden. De helft van de Belgische familiale ondernemers is ouder dan vijftig jaar. Vijftien procent iszelfs ouder dan zestig. Veertig procent van hen is bezig met de opvolging binnen het bedrijf. Meestal wordt de fakkel doorgegeven aan de volgende generatie van de familie.

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas Airways deelde woensdag mee dat het 115 vliegtuigen van het type 787 bestelt bij de Amerikaanse luchtvaartconstructeur Boeing. De raad van bestuur van de maatschappij kondigde aan dat ze 65 eenheden van de laatste Boeing, de 787 "Dreamliner" gaat aanschaffen. De toestellen zullen vanaf 2008 geleverd worden. De vliegtuigen zijn bestemd voor Qantas endochtermaatschappij Jetstar. Qantas heeft eveneens een optie genomen op 50 andere "Dreamliners" in het kader van de expansie van de vloot.

In Guatemala zijn de totnogtoe oudste Mayamuurschilderingen ontdekt. Ze zijn uitzonderlijk goed bewaard en zijn minstens 2.100 jaar oud. Dat liet een ploeg archeologen dinsdag weten. Op de San Bartolo-site met piramides vonden de wetenschappers ook het tot nu toe oudste Mayakoningsgraf. Het dateert van 150 voor Christus. De muurschilderingen op de westelijke muur van één van de piramidekamerszijn negen meter breed en een meter hoog. "Het is een meesterwerk uit de oude Mayakunst", aldus William Saturno, de projectdirecteur en professor aan de Universiteit van New Hampshire.

Door problemen met de voortstuwing is de terugkeer van de Japanse asteroïdesonde Hayabusa met drie jaar uitgesteld, zo heeft het Japanse ruimtevaartbureau Jaxa woensdag meegedeeld. De missie kende al een reeks problemen en slaagde hoogstwaarschijnlijk niet in haar hoofdopzet, het verzamelen van materiaal van een asteroïde. Na twee keer te zijn geland op de asteroïde Itokawa op ongeveer 290 miljoen km van ons, diende de in 2003 gelanceerde sonde een van deze dagen de terugreis naar de Aarde aan te vatten. Bedoeling was dat een terugkeermodule in 2007 aan een valscherm zou landen in het Australische Woomera, met stalen stof en materiaal van hethemellichaam. Maar in tegenstelling tot eerdere medelingen zouden die stalen niet zijn verzameld.

De Russische president Vladimir Poetin zegt dat activiteit van filialen van buitenlandse banken in Rusland verboden moet worden, meldt Interfax. "Ik bevestig dat de regering van de Russische Federatie het met onze bancaire gemeenschap eens is, dat filialen vanbuitenlandse banken, hun activiteit in Rusland, vandaag de dag moet worden ingeperkt", zei Poetin woensdag bij een bijeenkomst in Novosibirsk. "In wezen moet die activiteit verboden worden", aldus de president. De beslissing heft volgens Poetin niet alleen te maken met concurrentie, maar ook met de controle op geld- en kapitaalstromen en het bestrijden van terrorisme en witwas-praktijken.

Koeweit heeft in korte tijd opnieuw een belang in een westers olieconcern verkocht. Het Koeweitse staatsoliebedrijf Kuwait Petroleum Corp. (KPC) doet voor 977 miljoen dollar 20 miljoen aandelen in het Amerikaanse GlobalSantaFe van de hand. Dat werd woensdag bekendgemaakt. Vorige week verkocht Koeweit via zijn investeringsbank KIA al een belang van 185 miljoen aandelen in de Britse oliemaatschappij BP voor meer dan 2,1 miljard dollar. De Golfstaat heeft nu nog 2,56 procent van BP in handen. Koeweit kocht twintig jaar geleden een meerderheidsbelang in GlobalSantaFe, maar heeft dezedeelneming in de loop der jaren grotendeels afgebouwd. GlobalSantaFe liet weten dat de verkochte aandelen zullen worden ingetrokken.

De autoverkoop stevent af op een slecht jaar. De registratie van nieuwe personenwagens in de Europese Unie is tot en met november 0,5 procent lager dan een jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers, die de Europese vereniging van autofabrikanten Acea woensdag heeft bekendgemaakt. In de Europese Unie zijn tot en met november 13.790.000 wagens verkocht, tegen 13.855.000 in dezelfde periode een jaar geleden. De maand november duwde de trend verder naar beneden. De Europese verkoop lag 2,8 procent onder dezelfde maand vorig jaar. Van de grootste automerken zijn met name Peugeot, Renault en Ford minder gevraagd dan vorig jaar. De klad zit er vooral in bij Fiat (min 13 procent). Mercedes en Opel zijn enigszins stabiel. Volkswagen en BMWzagen als enige grote fabrikanten de verkoop toenemen. De kleine Zuid-Koreaanse Kia maakt een klapper met een toename van 50 procent.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home