Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, December 15, 2005

Wikipedia even accuraat als Britannica?


De gratis online Wikipedia-encyclopedie is op wetenschappelijk nagenoeg even accuraat als de Encyclopedia Britannica. Dat blijkt uit een onderzoek van het Britse magazine Nature. Het tijdschrift onderzocht een aantal wetenschappelijke bijdragen in beide publicaties en daarbij bleken er op het gebied van accuraatheid weinig verschillen genoteerd te worden.

Wikipedia is gebaseerd op bijdragen van vrijwilligers, die teksten kunnen toevoegen en artikels kunnen aanpassen. Maar de jongste tijd groeide de kritiek op de encyclopedie, die een gebrek aan accuraatheid verweten werd.

Wikipedia werd opgericht in 2001 en omvat nu meer dan 1,8 miljoen artikels in 200 talen. "Die worden geredigeerd door 13.000 vrijwillige medewerkers, waarvan er sommigen echt specialisten in hun vakgebied," stipt de Britse omroep BBC aan. Die eindredactie zorgt er blijkbaar voor dat de Wikipedia op het gebied van accuraatheid niet hoeft onder te doen voor de Encyclopedia Britannica.

De onderzoekers kwamen tijdens hun test op acht fundamentele vergissingen, maar die bleken netjes verdeeld te zijn over beide publicaties. Wel werden talloze feitelijke fouten ontdekt, waarbij Wikipedia (162 fouten) iets slechter scoorde dan Britannica (123 fouten). Wikipedia-oprichter Jimmy Wales toonde zich tevreden over de resultaten van het onderzoek. Maar de bijdragen in Wikipedia missen volgens de onderzoekers soms wel een degelijke structuur en komen ze niet zelden ook verwarrend over.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home