Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, December 16, 2005

Hollywood valt voor J-horror


Japanse horrorfilms - J-horror - blijken in de Amerikaanse filmindustrie een enorm succes te worden. Kaskrakers als 'The Ring' ('Ringu') en 'The Grudge' ('Juon') zorgen ervoor dat filmmakers stevige winsten maken. Er staan dan ook nog een aantal bioskoopfilms uit het genre in de stijgers.

"J-horror steunt meer op psychologische effecten dan op gruwelijke visuele beelden," schrijft de krant The Japan Times. "Het Amerikaanse publiek voelt zich blijkbaar steeds meer aangesproken door J-horror," stipt de krant aan. "Volgens Hideo Nakata, regisseur van de Ring-films, is het westers publiek geduldiger geworden en verdraagt het beter de rustige uitdrukkingen van de horrofilms."

Volgens Schuyler Moore, die de Japanse horror-films 'Ringu' en 'Juon' liet herwerken, hebben de aanslagen van 9/11 bijzonder veel te maken met het succes van het genre. "In de jaren vijftig waren horrorfilms eveneens een gigantisch succes," benadrukte hij. "Rusland had een atoombom en dat zorgde in de Verenigde Staten voor een angstpsychose. Die probeerden we af te reageren door naar de bioskoop te gaan en daar horrorfilms te gaan bekijken."

'The Ring', door DreamWorks twee jaar geleden herwerkt, bracht in Noord-Amerika ongeveer 1,3 miljoen dollar op. 'The Ring Two', de sequel, zorgde dit jaar al voor 760.000 dollar aan inkomsten. 'The Grudge' werd vorig jaar door Walt Disney uitgebracht en leverde de filmmakers tot nu toe meer dan 1,1 miljoen dollar op. Ze behoren daarmee tot de meest succesvolle bewerkingen van de Japanse horrorfilms.

Moore stelde niet te kunnen voorspellen wanneer het succes van de J-horror zal beginnen af te zwakken, maar hij was van mening dat het genre best nog wel een tijdje zou kunnen aanhouden. Hij meende dat wellicht ook andere genres uiteindelijk hun weg naar de Amerikaanse markt zullen vinden. Op de Amerikaanse bioskoopaffiches staat in de nabije toekomst alvast nog een hele reeks J-horror, onder meer van de Japanse producent Takashige Ichise.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home