Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, December 16, 2005

Discriminatie op Amerikaanse werkvloer


Vijftien procent van de Amerikaanse arbeidsbevolking stelt het voorbije jaar het slachtoffer geweest te zijn van discriminatie. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse Society for Human Resource Management. Dat betekent uiteraard dat de grote meerderheid geen gewag maakt van een oneerlijke behandeling, maar interessant is hoe verschillende sociale groepen hier op een andere manier in zijn vertegenwoordigd.

Zo bleek 22 procent van de vrouwelijke werknemers last te hebben van discriminatie, terwijl dat bij mannen amper 9 procent was. Bovendien kwamen de onderzoekers tot de vaststelling dat Aziaten zich het meest gediscrimineerd voelden (31 procent), gevolgd door zwarten (26 procent), latino's (18 procent) en blanken (12 procent).

Bij blanke mannen klaagde 3 procent over discriminatie, wat duidelijk veel minder was dan bij zwarte (26 procent) en latino (20 procent) collega's. Bij vrouwen blijkt er echter een totaal andere verdeling te zijn. Daar klaagt 22 procent van de blanke vrouwen over discriminatie, tegenover 27 procent bij zwarte vrouwen, maar ook tegenover 15 procent bij de latino vrouwen.

In eerste instantie gaat de discriminatie over het geslacht (26 procent), gevolgd door ras (23 procent), leeftijd (17 procent), handicap (9 procent), seksuele geaardheid (4 procent) en religie (4 procent). In 33 procent had de discriminatie te maken met promoties of loon. Ongeveer tien procent maakte gewag van aanwervingen en de behandeling die men op de werkvloer kreeg.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home