Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, December 16, 2005

Ontslagen oorlogsjournalist krijgt gelijk

Een Londense rechtbank heeft de Amerikaanse nieuwszender ABC News veroordeeld wegens het ontslaan van een journalist die uit veiligheidsoverwegingen weigerde om naar de oorlog in Irak gestuurd te worden. De journalist in kwestie eist nu een schadevergoeding van bijna vier miljoen dollar.

De Canadese televisiejournalist Richard Gizbert (47) heeft voor ABC in het verleden talrijke opdrachten vervuld, onder meer in Bosnië en Tsjetjsenië. Na negen jaar in vaste dienst geweest te zijn, begon hij in 2002 als freelancer voor ABC te werken. Maar ABC News beëindigde dat contract toen hij weigerde naar Irak uitgestuurd te worden. Dat kon volgens Gizbert niet, want een werkgever had volgens hem niet het recht iemand te ontslaan die weigert zich aan gevaren bloot te stellen.

Omwille van zijn gezin wenste Gizbert, die inmiddels in Londn woont, zich niet meer in oorlogssituaties te begeven. Vorig jaar kreeg hij te horen dat er op zijn diensten geen beroep meer zou gedaan worden. ABC News ontkende dat die weigering de oorzaak was geweest van het opzeggen van het contract. Alles zou te maken hebben met zijn uurloon en zijn gebrek aan flexibiliteit, waardoor Gizbert te duur zou geworden zijn op een ogenblik dat de zender in zijn kosten aan het snoeien was.

Die redenering werd door de Londense rechter echter niet gevolgd en stelde Gizbert in het gelijk. Die heeft vervolgens een schadeclaim van 2,2 miljoen pond neergelegd. Daarover zal later gedelibereerd worden. ABC bekijkt of er nog stappen ondernomen worden tegen de uitspraak.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home