Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, December 17, 2005

Economie in de media


Studio 100 heeft het attractiepark Télécoo overgekocht. Alle werknemers van dit attractiepark nabij de watervallen van Coo in de provincie Luik blijven behouden. Er komen ook nieuwe vacatures. Met de overname verdwijnt het laatste Belgische pretpark dat in familiehanden was. Het mediabedrijf is van plan het park vanaf september volgend jaar volledig te vernieuwen. Op 1 april 2007 opent het de deuren onder een nieuwe naam. Welke dat wordt, is nog niet bekend. Volgend seizoen is het attractiepark open onder de huidige naam. De overname werd vorige woensdag afgerond, maar raakte pas vrijdag bekend. Ze omvat ook Le Château de Targnon, Targnon Adventure en Cookayak. Le Château de Targnon ligt op ongeveer 10 kilometer van Coo. Het domein rond het kasteel heeft een oppervlakte van zo'n 25 hectare en bevat verschillende zalen voor feesten en seminaries.

In de Amerikaanse Senaat is vrijdag de verlenging van de antiterrorismewet geblokkeerd met 52 tegen 47 stemmen. De voornamelijk Republikeinse aanhangers van de wet kwamen acht medestanders tekort om de benodigde zestig stemmen te halen. Oppositionele Democraten en afvallige Republikeinse senatoren spraken zich uit tegen de zogenoemde Patriot Act. Zij vrezen dat de overheid te veel mogelijkheden krijgt om in het privéleven van de Amerikanen te duiken, ondanks enkele aanpassingen van de huidige regelgeving. De voorstanders noemden de wet een goede balans tussen de noodzakelijke versterking van de nationale veiligheid en de bescherming van de burgerrechten. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden had zich woensdag uitgesproken voor een verlenging van de antiterreurwet. De Patriot Act was na de aanslagen van 11 september 2001 met overweldigende meerderheid aangenomen. De wet geldt als een van de pijlers van de Amerikaanse strijd tegen het terrorisme.

De negentien treinen bestemd voor de hogesnelheidslijn HSL-Zuid tussen Amsterdam en Parijs zullen duurder worden dan de 380 miljoen euro die ervoor zijn begroot. Ze komen ook later, stelt de Italiaanse fabrikant AnsaldoBreda in NRC-Handelsblad van vrijdag. De krant heeft een interview met ingenieur Stefano Fanucci, die bij AnsaldoBreda verantwoordelijk is voor de productie van de treinen. De extra kosten houden verband met het beveiligingssysteem ERTMS waaraan de treinen moeten worden aangepast. Fanucci kon echter niet zeggen hoeveel duurder de HSL-treinen daardoor worden. Een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen, mede-exploitant van de HSL-Zuid, zegt in een reactie dat de NS niet op de hoogte is gebracht van zulke extra kosten. "Ze zullen dat eerst moeten melden. Vooralsnog gaan we ervan uit dat dat niet het geval is.''

In het Oostenrijkse Graz is een discussie losgebarsten over de naam van het plaatselijke Schwarzenegger-stadion. Kritische inwoners willen de naam schrappen. Zij zijn teleurgesteld dat Arnold Schwarzenegger als gouverneur van Californië een ter dood veroordeelde geen gratie verleende. Schwarzenegger komt uit Wenen. De directie van het voetbalstadion ondernam al eerste stappen voor een naamsverandering. De burgemeester en de sociaaldemocratische fractie in de gemeenteraad verzetten zich nog, meldden Oostenrijkse media vrijdag. Ondertussen dreigt een scheuring in de bevolking van Graz. Zowel voor- als tegenstanders van een naamsverandering begonnen een handtekeningenactie. Twee jaar geleden was Schwarzenegger in Graz nog groots gevierd, toen hij tot gouverneur werd gekozen. De ex-bodybuilder en acteur liet eerder deze week de executie doorgaan van Stanley 'Tookie' Williams, een bendeleider die in de cel zijn leven beterde.

Het Amerikaanse mediaconcern Time Warner is in exclusieve gesprekken met internetconcern Google. Time Warner zou een belang van 5 procent van dochter America Online (AOL) willen verkopen voor ongeveer 1 miljard dollar, aldus The Wall Street Journal. Met deze deal wordt softwarereus Microsoft, die eveneens met Time Warner in onderhandeling was, gepasseerd. Volgens The Wall Street Journal heeft Time Warner een overeenkomst met Microsoft uitgesloten en kiest het voor een betere relatie met Google. Het advertentiepartnerschap met AOL, die beide bedrijven al eerder met elkaar afsloten, is op dit moment al goed voor 11 procent van Google's omzet over de eerste zes maanden van het jaar. Volgens enkele analisten is het echter onduidelijk welk profijt AOL en aandeelhouders van Time Warner hebben bij het het minderheidsbelang van Google, behalve dat de waarde van het bedrijf nu rond de 20 miljard dollar wordt ingeschat.

Het Europese vliegtuigbouw- en defensieconcern EADS neemt voor 65,3 miljoen dollar (ruim 54 miljoen euro) een belang van 10 procent in de Russische producent van gevechtsvliegtuigen Irkoet. Over de deelneming was vorig jaar november al een principeakkoord bereikt. Vrijdag werd de transactie formeel bezegeld. De twee bedrijven werken al enige tijd samen. Irkoet maakt sinds eind 2003 onderdelen voor de Airbus-verkeersvliegtuigen van EADS. Verder is er samenwerking bij het onderhoud van helikopters in Rusland en de verkoop van het amfibievoertuig Be-220.

Het in problemen verkerende Amerikaanse autoconcern General Motors (GM) heeft vrijdag nieuwe bezuinigingsmaatregelen aangekondigd. De pensioenbijdragen voor werknemers in vaste dienst voor 2006 worden bevroren en de uitkeringen bij ontslag gaan omlaag. GM draagt nu 0,20 dollar bij voor elke dollar die werknemers steken in een fiscaal aantrekkelijk pensioenplan. De opschorting van die bijdrage is volgens GM tijdelijk en kan worden teruggedraaid als de positie van het concern verbetert. De bijdrage aan het pensioenplan was acht maanden geleden al verlaagd van 0,50 tot 0,20 dollar per dollar. GM maakte vorige maand bekend de komende drie jaar 30.000 arbeidsplaatsen te schrappen.

Argentinië heeft besloten alle schulden die het bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft uitstaan, vervroegd af te lossen. De Argentijnse president Nestor Kirchner heeft dat donderdag bekendgemaakt. Het gaat om een bedrag van 9,8 miljard dollar, dat nog deze maand wordt overgemaakt. Het land put daarvoor uit zijn deviezenreserve. Dinsdag kondigde Brazilië aan zijn verplichtingen aan het IMF, in totaal 15,5 miljard dollar, nog deze maand te betalen.

De Indiase vliegmaatschappij Air India heeft gedreigd met sancties tegen te dik cabinepersoneel. Gezondheidstesten hebben uitgewezen dat veel piloten en stewardessen last hebben van overgewicht. Een woordvoerder van Air India heeft vrijdag gezegd dat het personeel ruim vier maanden krijgt om af te vallen. Zijn ze daarna niet genoeg kilo's kwijt, dan worden ze uitsluitend op korte vluchtjes ingezet of zelfs uit vliegtuigen gebannen. De maatschappij ziet zich uit concurrentieoverwegingen gedwongen haar imago op te frissen en daar horen corpulente stewardessen niet bij. De Indiase luchtvaart telt sinds kort tal van nieuwe privémaatschappijtjes die allemaal adverteren met hippe, jonge medewerkers. "Een slanke en fitte bemanning is gewoon nodig," aldus de woordvoerder. Bovendien zou die alerter reageren als zich een ongeluk voordoet.

De Zwitserse farmaceutische groep Serono is donderdag in de Verenigde Staten veroordeeld tot een boete van 704 miljoen dollar (588 miljoen euro) wegens fraude. De groep fraudeerde om de verkoop van zijn aidsmedicijn, Serostim, op te krikken. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie bekendgemaakt. Serono pleitte schuldig, bereikte in oktober al een akkoord met het ministerie van Justitie en toonde zich bereid de boetes te betalen. De boete van 704 miljoen dollar is een van de grootste die ooit voor fraude in de farmasector van de VS werd uitgesproken.

De Palestijnse Autoriteit loopt het risico Amerikaanse financiële steun te verliezen als zij de Hamas toestaat deel te nemen aan de parlementsverkiezingen in januari. Dat stelt het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden in een vrijdag aangenomen resolutie. Ook roept het Huis de Palestijnse leider Mahmoud Abbas daarin op voor de verkiezingen te verklaren dat hij terroristische organisaties in de Palestijnse gebieden onschadelijk zal maken. De Hamas-beweging staat op de Amerikaanse lijst van terroristische organisaties, maar de verwachting is dat zij volgende maand minstens een kwart van de parlementszetels in handen zal krijgen. Woordvoerder Sean McCormack van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken zei donderdag dat de Amerikaanse positie ten opzichte van de Hamas onveranderd zal blijven: het is een terroristische organisatie en daar wordt niet mee onderhandeld.

De Europese Unie gaat Iran waarschuwen dat het "venster met de opportuniteit" om te onderhandelen over het nucleaire dossier niet eeuwig open zal blijven, volgens een verklaring die vrijdag formeel zal aanvaard worden in Brussel. "De Europese Raad is extreem bezorgd over de mislukte poging van Iran om te overtuigen dat zijn nucleaire programma alleen maar vredelievende doeleinden heeft. De Europese Unie werkt wel verder aan een diplomatische oplossing, maar het venster met de opportuniteit blijft niet eeuwig open", staat in de tekst. De EU veroordeelt daarnaast ook de verklaringen van de ultraconservatieve Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad tegen Israël en de joden. Dat doet de EU op vraag van Duitsland.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home