Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, December 19, 2005

Sociale verantwoordelijkheid is te rekbaar


Bedrijven zoals Microsoft, Yahoo en Google offeren hun morele waarden op aan de verovering van nieuwe markten. Dat schrijft Margot Wallström, ondervoorzitter van de Europese Commissie, in haar weblog. Wallström riep de bedrijven in kwestie op om hun verantwoordelijkheden te herontdekken.

Margot Wallström voerde in haar weblog (weblog.jrc.cec.eu.int/page/wallstrom) aan dat Microsoft, Yahoo en Google begrippen zoals ethiek en sociale verantwoordelijkheid blijkbaar uit hun gedragscode hebben geschrapt. Ze reageerde daarmee op het feit dat de drie bedrijven wel erg ver zijn gegaan om tegemoet te komen aan de eisen van de Chinese overheid.

Google zou zijn bestanden aanpassen, zodat informatie geweerd wordt waar de Chinese overheid bezwaar tegen heeft. Ook Microsoft en Yahoo hebben dergelijke toegevingen gedaan aan de eisen van Chinese overheid. Wallström schreef dat de bedrijven erg rekbare ethische normen hebben, afhankelijk van de locaties waar ze actief zijn.

Ze voegde er aan toe dat de bedrijven zich moeten realiseren dat de actieve ondersteuning van democratie en sociale verantwoordelijkheid nodig zijn voor de groei. Ze vroeg dan ook dat deze bedrijven het Global Compact rapport van de Verenigde Naties zouden lezen, waarin benadrukt wordt op de belangrijkheid van een combinatie van zakelijke doelstellingen en mensenrechten. Commentaren van lezers wezen er echter op dat ook de Europese Commissie zijn relaties met China zou moeten bestuderen.

In september was Yahoo door Reporters Without Borders ervan beschuldigd om informatie te verstrekken die de Chinese overheid toeliet om journalist Shi Tao te linken aan e-mails die zogezegd staatsgeheimen zouden gelekt hebben. Tao werd daarop veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. Yahoo liet toen opmerken te opereren binnen de wettelijke grenzen van de landen waar het bedrijf actief is.

In juni bleek dat de Chinese gebruikers van de Microsoft-weblogs werden gecensureerd en woorden als vrijheid, democratie en betogen werden geweerd. Pop-ups waarschuwden de gebruikers om andere termen te gebruiken voor de betrokken woorden die werden gecensureerd. Ook Microsoft stelde dat het de locale wetten moest respecteren.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home