Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, December 20, 2005

Microstippen tegen autodiefstal

Het aanbrengen van een laag microstipjes op een auto-onderdelen helpt diefstal te voorkomen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Australische National Motor Vehicle Theft Reduction Council. Het gebruikte systeem van deze microdots wordt ook toegepast in andere sectoren en zelfs op de gokmunten in Las Vegas.

Volgens onderzoek van de Australische National Motor Vehicle Theft Reduction Council blijkt dat het aantal diefstallen van BMW-auto's vorig jaar met 60 procent daalde nadat deze nieuwe technologie werd toegepast. Diefstal van Subaru-modellen daalde in Australie met 90 procent. De techniek wordt nu ook toegepast door Ford, Porsche, Audi en Lotus. Mitsubishi experimenteert ermee in Groot-Brittannie, terwijl Volkswagen tests met de microdots uitvoert in Taiwan. Nissan gebruikt microdots op dure koplampen in Amerika.

De microstipjes bestaan uit kleine polyester deeltjes die met een spray op bijvoorbeeld auto-onderdelen worden aangebracht. Elk van de duizenden microstipjes toont een uniek identificatienummer. Op die manier krijgt men een zogenaamde vingerafdruk die met behulp van ultraviolet licht en een vergrootglas zichtbaar gemaakt kan worden. Waarschuwingstickers op het kostbare object vergroten het afschrikwekkend effect.

Microdots kunnen ook worden toegepast op laptops, boten en agarische apparatuur. De casino`s in Las Vegas gebruiken de techniek sinds de jaren negentig op hun gokmunten, om zo de eigen munten te onderscheiden van namaak.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home