Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, December 20, 2005

Goede werkrelatie zorgt voor harde werker

Werknemers die goed met hun baas kunnen opschieten, zullen niet snel ander werk zoeken. Dat blijkt uit het proefschrift 'Promoting Cooperation' van de Nederlander Mattijs Lambooij (UniversiteitUtrecht). Het loopbaanbeleid van een bedrijf is voor de werknemer volgens hem minder belangrijk dan de relaties die hij heeft met zijnleidinggevenden en collega's.

"Wanneer de leidinggevenden extra aandacht schenken aan de werknemer, dan zijn de werknemers bereid iets extra's te doen voor de leidinggevende," benadrukt Lambooij. "Wanneer werknemers goed worden behandeld, blijken ze bereid te zijn harder te werken dan ze formeel verplicht zijn."

Lambooij benadrukt dat deze werknemers van onschatbare waarde zijn voor organisaties. "Ze nemen taken op die niemand zou oppakken als iedereen alleen maar precies deed wat in zijn contract staat," voert hij aan. Bedrijven zouden leidinggevenden volgens hem in staat moeten stellen een informele ruilrelatie met hun personeel aan te gaan.

Daarbij benadrukte hij dat de leidinggevende ruilwaar ter beschikking moeten krijgen om positief gedrag te kunnen belonen. "Werknemers zullen er op reageren door meer samen te werken met hun leidinggevenden en met hun collega's," aldus nog Lambooij.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home