Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, December 21, 2005

Mythes zorgen voor gigantische CEO-vergoedingen

Ondanks alle herrie over de gigantische vergoedingen voor de grote bedrijfsmanagers, blijkt dat in de praktijk weinig gevolgen te hebben. Er wordt nog altijd opgeworpen dat er voldoende geldige redenen zijn voor dergelijke hoge uitkeringen, maar dat wordt door gewezen DuPont-topman Edgar S. Woolard categorisch tegengesproken.

Vorig jaar kregen de CEO's van de grote Amerikaanse bedrijven gemiddeld 10 miljoen dollar uitgekeerd. Dat is dertien procent meer dan het jaar voordien. "Vergeleken met de inhoudingen op pensioenen en ziekteverzekeringen, is dat bijzonder wraakroepend," stipt The Kansas City Star aan.

De krant voegt er aan toe dat het begrijpelijk is dat de betrokken bedrijfsleiders geen voorstander zijn om die vergoedingen terug te schroeven, maar er wordt opgemerkt dat deze praktijken de al besmeurde reputaties van de Amerikaanse managers zeker en vast geen goed doen. "Maar zelfs op dat vlak blijft alles verbazend stil," stipt de krantaan.

Dat is echter niet naar de zin van Edgar S. Woolard (71), de vroegere topman van DuPont de Nemours en nu een topfiguur bij de New York Stock Exchange. "Er doen heel wat verkeerde mythes de ronde over de vergoedingen van de bedrijfsmanagers," voert Woolard aan.

Zo stelt hij dat de betalingen aan de CEO's helemaal niet door de concurrentie wordt veroorzaakt, terwijl het volgens hem al evenzeer onzin is dat de personen die over die vergoedingen beslissen, vanuit een onafhankelijke positie kunnen oordelen.

"Het is al evenmin waar dat CEO's dergelijke bedragen verdienen omdat ze rijkdom zouden creƫren voor de aandeelhouders," voegt hij daar aan toe. "Dat is een visie van de jaren negentig, toen de beurs een explosieve groei kende. Dat geldt nu niet meer, maar de stelling over de CEO-compensatie wordt nu nog wel altijd gehanteerd."

Woolard voerde daarbij aan niet te kunnen begrijpen dat CEO's niet meer bezorgd zijn over het imago van de manager-sector. "Ze lijken steeds meer figuren te worden die geen enkel respect hebben," stipte hij aan. "Het is ook tijd dat leiders beginnen aan te sturen op meer rationele vergoedingen."

Bij het bepalen van de hoogte van de vergoeding wordt dikwijls beroep gedaan op externe consulenten. "Maar die zullen er wel voor zorgen dat ze de CEO voldoende belonen, willen ze de volgende keer opnieuw voor een opdracht ingehuurd worden," merkt hij op.

Woolard is dan ook een voorstander van een interne vergoedingsverhouding, waarbij de CEO een extra percentage zou krijgen op de vergoedingen van de andere leidinggevende figuren binnen het bedrijf.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home