Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, December 22, 2005

Economie in de media


De productie van Japanse fabrikanten van consumentenelektronica en informatietechnologie groeit volgend jaar met 2,3 procent tot 19,39 biljoen yen (140 miljard euro). Dit jaar moet de sector een daling verwerken van rond 4 procent. Dat heeft de branchevereniging Jeita donderdag gemeld. Die stelt dat de productiegroei in 2006 op twee peilers rust. De eerste is die van de consumentenelektronica. Daar komt de waarde van de productie volgend jaar 2,3 procent hoger op 2,54 biljoen yen (18,3 miljard euro). De tweede peiler is die van de componenten en onderdelen. Die neemt toe met 2,4 procent tot 9,38 biljoen yen (67,3 miljard euro). De productie van elektronica voor de industrie zal volgend jaar voor het eerst in drie jaar stijgen. Deze groei komt uit op 2 procent tot 7,40 biljoen yen (53,7 miljard euro).

Rusland en China worden als handelspartners voor Duitsland steeds belangrijker. De Duitse uitvoer profiteerde in het derde kwartaal van Ruslands inkomsten uit olie en van de sterke economische groei in China. Dat heeft het Duitse bureau voor de statistiek donderdag laten weten. De export naar zowel Rusland als China nam toe met 24 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar tot respectievelijk 4,8 miljard en 6,2 miljard euro. De export naar Rusland en China groeide sneller dan de totale uitvoer van Duitsland. Die nam toe met 9,7 procent tot 197 miljard euro. De export naar de Europese Unie ging met 7,1 procent omhoog. Duitslands invoer uit Rusland en China zwol eveneens hard aan. De groei van de import uit Rusland nam met 34 procent een hoge vlucht, vooral door de prijsstijging van olie, tot 5,5 miljard euro. Duitsland kocht in China voor 10,4 miljard euro. Dat betekende een stijging van 23 procent ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar.

De schenking van duizenden nieuwe vissersboten na de tsunami van vorig jaar, kan leiden tot economische ellende door overbevissing in de al vrijwel uitgeputte viswateren van Zuidoost-Azië. Dat bleek donderdag uit een rapport van het Wereld Viscentrum. Hulpprojecten waarbij landen die door de tsunami zijn getroffen meer vissersboten krijgen dan ze voor tweede kerstdag 2004 hadden, zijn volgens het centrum ondoordacht. In de Indonesische provincie Atjeh werden ongeveer 8000 boten vernietigd door de vloedgolven, maar de vissers krijgen 10.800 schepen gedoneerd. De nieuwe boten zijn vooral niet geschikt voor diep water. Vissers kunnen niet naar zee om tonijn te vangen, ze zijn afhankelijk van de vis dicht bij de kust en als dat ecosysteem wordt vernietigd, heeft dat een groot effect op de lange termijn.

De Japanse minister van Buitenlandse Zaken Taro Aso heeft China donderdag tijdens een persconferentie een „aanzienlijke bedreiging” genoemd. Hij wees daarbij op het kernwapenarsenaal van de Volksrepubliek en de almaar stijgende militaire uitgaven, waarvan de precieze bestemming onduidelijk is. Dat berichtte het Japanse persbureau Kyodo. De toch al gespannen relatie tussen de Aziatische landen is het afgelopen jaar om uiteenlopende redenen verder verslechterd. China verwijt Japan onder meer dat het onvoldoende afstand neemt van zijn oorlogsverleden. Peking en Tokio zijn bovendien verwikkeld in een conflict over de natuurlijke hulpbronnen in de zee die beide landen scheidt.

De lidstaten van de Europese Unie en de Europese Commissie hebben woensdagnacht in Brussel een akkoord bereikt over de visvangstquota en de verdeling daarvan per lidstaat voor het jaar 2006. Groot-Brittannië, over een paar dagen voorzitter-af, heeft water bij de wijn gedaan om tot een akkoord te komen. De onderhandelingen duurden twee dagen en een nacht. Frankrijk heeft gedeeltelijk zijn zin gekregen wat de ansjovisvangst in de Golf van Biskaje aangaat. Daar mag 500 ton worden gevangen, het door Frankrijk geëiste minimum om de vissers aan het werk te houden. Sinds juli gold er in de Golf van Biskaje een moratorium op de ansjovisvangst. Vlaams minister Leterme spreekt van aanvaardbare proporties. De Vlaamse vissers zullen langer op zee mogen blijven dan oorspronkelijk voorzien, en mogen iets meer schol en tong vangen. Volgens Leterme kan het economisch verlies nu op twee procent geschat worden. Leterme zal de komende weken in de Vlaamse regering voorstellen doen om de verdere herstructurering van de sector te ondersteunen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home