Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, December 21, 2005

Europa heeft meer migranten nodig

De Europese Commissie wil de migratie naar Europa stimuleren om te voorkomen dat in de komende twintig tot dertig jaar een tekort aan arbeidskrachten ontstaat als gevolg van de vergrijzing. Eurocommissaris voor justitie Franco Frattini heeft daaraan een aantal voorstellen gedaan om vooral hoogopgeleide migranten aan te trekken.

Frattini wil dat de lidstaten van de Europese Unie binnen drie jaar een gezamenlijk beleid opstellen over het aantal immigranten dat nodig is, de verwerking van de aanvragen en de toelatingscriteria. Dat moet volgens voorkomen dat onevenredig veel hoogopgeleide migranten in de Verenigde Staten, Canada en Australiƫ terecht komen dan in de Europese Unie.

Verder stelde Frattini voor dat seizoensarbeiders een visum zouden kunnen krijgen waarmee ze meerdere keren naar de Europese Unie kunnen reizen. Daarnaast voerde hij ook aan dat hoogopgeleiden en geschoolde arbeiders sneller in aanmerking zouden moeten kunnen komen voor een permanente verblijfsstatus.

Tussen 2010 en 2030 zou het Europese arbeidspotentieel met twintig miljoen mensen kunnen afnemen. Vanaf 2010 sterven er meer Europeanen dan er geboren worden, maar de veranderingen zullen niet overal tegelijk hun intrede doen. In Duitsland en Italiƫ is er nu al sprake van een afname, terwijl Ierland pas in 2035 met dat probleem geconfronteerd zou worden.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home