Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, December 22, 2005

Akropolis is bijna klaar


Na bijna dertig jaar zijn de restauratiewerken aan de Akropolis in de Griekse hoofdstad Athene bijna achter de rug. Architect Haralambos Bouras benadrukte dat de dringende werken binnen het jaar zullen afgerond kunnen worden. In 2009 zou met minder dringende renovatiewerken op de Akropolis begonnen kunnen worden.

Bouras benadrukte dat de hoogdringende restauraties aan het Parthenon en de Nike-tempel en tegen de volgende kerstperiode klaar zouden zijn. Ook de werken aan de Propylaeën zouden dan kunnen afgeleid worden. De drie monumenten werden bijzonder zwaar aangetast door tientallen jaren blootstelling aan de vervuilde lucht van Athena. Maar ze werden ook beschadigd door een restauratie in de jaren dertig.

Daarbij werd immers ijzer gebruikt als versterking. Maar roestvorming heeft het marmer doen barsten. De Nike-tempel moest zelfs steen voor steen ontmanteld worden. Al het oude ijzer werd verwijderd en de barsten werden hersteld. Nu zullen de werken zich volgens Bouras kunnen richten op het verbeteren van het visuele aspect van de monumenten. Ook zal aandacht besteed worden aan de omwalling van de Akropolis, die teruggaat tot Mykeense periode uit de dertiende eeuw voor christus.

Voor 2005 en volgend jaar zou er 16,6 miljoen dollar zijn beschikbaar gesteld voor de herstellingen. Op dit ogenblik zou al meer dan vijftig procent van de bouwblokken behandeld en teruggeplaatst zijn. Het nieuwe materiaal is afkomstig uit Mont Pendeli, ten noorden van Athena, waar ook de originele bouwstenen vandaan komen.

Het vierde belangrijk gebouw van de Akropolis, de Erechtheion-tempel, werd in de jaren tachtig al gerenoveerd. Het minder dringende werk zou tegen 2020 moeten afgerond zijn. Daarmee zou nog eens een bedrag van 83 miljoen dollar zijn gemoeid.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home