Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, December 22, 2005

Frans onderwijs tegen Verenigde Staten?

Vele Franse schoolboeken zijn duidelijk bevooroordeeld tegenover de Verenigde Staten. Dat schrijven geschiedenisleraar Barbara Lefebvre en journaliste Eve Bonnivard in hun boek 'Elèves sous influence'. Onder meer kwamen ze tot de vaststelling dat terrorisme er voorgesteld wordt als een reactie op het Amerikaans beleid.

Lefebvre en Bonnivard onderzochten lesboeken over hedendaagse geschiedenis op de manier waarop de Verenigde Staten in de wereld worden voorgesteld na de aanslagen op de Twin Towers in New York. Daarbij vonden ze naar eigen zeggen duidelijke aanwijzingen van vooroordelen. Zo worden de Verenigde Staten gelijkgesteld met hegemonie, globalisatie en een voortdurende speurtocht naar oorlog en vijanden. "Terrorisme wordt zelfs voorgesteld als een reactie op het Amerikaanse beleid," aldus de auteurs.

Ook andere aspecten van het Amerikaanse beleid worden volgens het boek kritisch benaderd. Zo wordt in een schoolboek over de tegenstand van de Verenigde Staten tegen het Kyoto-protocol opgemerkt dat vervuilen blijkbaar goed is voor de gezondheid van de Verenigde Staten. Een aantal uitgevers zou al gereageerd hebben en beloofd hebben in de volgende edities meer aandacht te besteden aan een neutraler standpunt.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home