Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, December 23, 2005

Cuba teert niet meer op suiker


Cuba kent dit jaar een economische groei van 11,8 procent. Dat stelt de regering van Fidel Castro, eraan toevoegend dat het land de financiële crisis van de jaren negentig absoluut achter zich heeft gelaten. Het persbureau Associated Press merkt daarbij op dat Cuba wel een eigen methode hanteert om zijn bruto binnenlands product te berekenen. Het toerisme is inmiddels de belangrijkste inkomstenbron van het land geworden.

De Cubaanse minister van economie José Luis Rodriguez benadrukte dat zijn land zich helemaal hersteld heeft van de jaren negentig, toen verregaande maatregelen moesten genomen worden om het land de crisis, veroorzaakt door het in elkaar storten van de Sovjet-Unie, te laten overleven. De groei was volgens Rodriguez zelfs de grootste groei uit de revolutionaire geschiedenis van het land.

Rodriguez voorspelde voor volgend jaar een economische groei van 10 procent. De economische groei van het land wordt vooral gedragen door het toerisme, de nikkelindustrie en de export van diensten, zoals de betaalde gezondheidsprojecten in Venezuela.

Cuba houdt bij de bepaling van het bruto binnenlands product ook rekening met de enorme sociale zekerheid en gesubsidieerde diensten. Dat maakt het bijzonder moeilijk om de Cubaanse groei te vergelijken met andere landen. De Cubaanse berekeningen worden door de Economische Commissie voor Latijns-America van de Verenigde Naties dan ook niet als officieel aanvaard.

Castro wierp echter op dat men niet moet denken dat Cuba valse gegevens bekend maakt. Vorig jaar kende Cuba naar eigen berekeningen een groei van 5 procent. Volgens de Verenigde Naties moest dat echter bijgestuurd worden tot 3 procent.

Tijdens het Sovjet-tijdperk was Cuba nagenoeg volledig afhankelijk van zijn suikerexport en ruilhandel met zijn toenmalige ideologische medestanders. Na het einde van het Sovjet-tijdperk moest Cuba zijn economie te diversifiëren. De voorbije jaren heeft het toerisme de suikersector van de troon gestoten als belangrijkste inkomstenbron van Cuba. De ineenstorting van de suikerprijzen en een weinig efficiëntie suikerproductie, heeft ertoe geleid dat talrijke bedrijven zijn gesloten en duizenden werknemers worden herschoold.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home