Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, December 23, 2005

Ook Afrika begint te bloggen

Bij de onlusten in Ethiopië doken plots overal weblogs op met ooggetuigenverslaggeving en nieuws. Dat is volgens analisten het teken dat het internet en de burgerjournalistiek ook in Zwart Afrika duidelijk een doorbraak beleefd.



"De website van BBC News ontving duizenden e-mails over de onlusten in Ethiopië, maar de meeste verhalen verschenen op weblogs," meldt de Britse officiële omroep. "Tot voor kort was het bloggen in Zwart-Afrika nagenoeg onbestaande, op uitzondering van het voor de hand liggende Zuid-Afrika."

Door de relatieve schaarsheid van internettoegang en de fysieke afstand tot het westerse epicentrum van de online wereld, was het bloggen een elitair tijdverdrijf voor expatriates die in Afrika gevestigd zijn en diaspora-studenten in andere werelddelen. Maar die situatie is volgens experts duidelijk aan het wijzigen. De voorbije maanden is er bijvoorbeeld in Ethiopië een belangrijke blogbeweging op gang gekomen.

Dat heeft uiteraard te maken met de langzame, maar duidelijke verspreiding van internet-infrastructuur in het Afrikaanse land, maar ook met de politieke gebeurtenissen die het land hebben geraakt sinds de verkiezingen van de voorbije maand mei. Die verkiezingen bleken een belangrijk recruteringsmoment voor de bloggemeenschap.

Naast de leidinggevende Ethiopische blogs, zoals ethiopundit, zijn er de jongste periode heel wat nieuwe initiatieven opgestart, zoals Weichegud, ET Politics, Satisfy My Soul en Friends of Ethiopië. De meeste van die blogs maken gebruik van het gratis en anonieme Blogger-platform om hun visies te publiceren. Dergelijk fenomeen blijkt ook elders in Afrika opgemerkt te worden. De website BlogAfrika probeert zelfs de honderd meest gelezen Afrikaanse blogs te volgen.

Afrika vormt nog altijd een kleine fractie van de wereldwijde blogosfeer, maar zorgt voor experts wel voor een constante vloed van kopij voor iedereen die iets over het continet te weten wil komen. "Het zorgt voor een groot overzicht van de conversaties die over en in Afrika aan de gang zijn," benadrukte Ethan Zuckerman, één van de initiatiefnemers achter BlogAfrica en eigenaar van de weblog 'My Heart's in Accra'.

Zuckerman, wetenschapper aan het Berkman Center (Harvard Law School) in de Verenigde Staten en specialist in de invloed van technologie op de ontwikkelingslanden, is ook de man achter Global Voices. Dat project wil interessante weblogs over de hele wereld volgen, met de nadruk op landen die in de traditionele media dikwijls over het hoofd worden gezien.

Daarbij werd de voorbije maanden onder meer aandacht besteed aan de Egyptische verkiezingen (Big Pharaoh), de aandelenbeurs van Nairobi (African Bullets and Honey), de vakbondprotesten in Zimbabwe (Zimbabwean Pundit) of geneesmiddelen voor Nigeriaanse kinderen (Kid's Doc in Jos).

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home