Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, December 23, 2005

Koerdistan wordt een groeiregio


Eerder deze maand is de Turkse luchtvaartmaatschappij Fly Air gestart met rechtstreekse vluchten op Irbil, de hoofdstad van Iraaks Koerdistan. Het is niet de eerste buitenlandse maatschappij die vanuit Europa of het Midden-Oosten rechtstreekse verbindingen heeft ingelegd met de regio. Maar in het geval van Turkije toont het de snelle verandering aan in de relatie met de Iraakse Koerden en een bewijs voor de groeiende economie van de regio.

Irbil wordt als economisch centrum steeds belangrijker. Er zijn plannen voor de bouw van nieuwe ministerie- en universiteitsgebouwen en een grote nieuwe luchthaven, maar ook worden nieuwe woonprojecten opgestart en staat ook Dream City, een luxueus centrum met villa's, zwembaden, winkel- en ontspanningsinfrastructuur op stapel. De relatieve veiligheid van de regio trekt immers talrijke buitenlandse investeerders aan, vaak afkomstig uit andere, minder veilige, Iraakse regio's.

Een groot gedeelte van de constructie gebeurt door Turkse bedrijven. Dat is volgens een aantal analisten een bewijs dat Turkije van zijn mentale remmingen tegenover de Koerden kan loskomen en zich meer op de regio gaat richten, wat voor beide partijen een voordeel zou kunnen opleveren. De Turken staan immers bijzonder argwanend tegen het nagenoeg onafhankelijke Iraaks Koerdistan, dat een steeds grotere invloed zou kunnen krijgen op de verzuchtingen van de Turkse Koerden. Bovendien is er het feit dat vele leden van de Turkse Koerdische PKK-rebellen zich in Noord-Irak verschuilen.

Maar de BBC stelt dat de spanningen tussen Turken en Koerden blijkbaar beginnen af te nemen. "Dat heeft te maken met de politieke realiteit op het terrein," wordt er aan toegevoegd. "De Koerden zijn immers een macht geworden waar men binnen de Iraakse regering rekening moet houden en hun autonomie is gegarandeerd in de grondwet." Maar vele analisten zijn van oordeel dat vooral de intense handel tussen beiden voor betere diplomatieke relaties heeft gezorgd.

Daarbij stellen ze dat Turkije best beseft dat zijn Koerdisch gebied zonder die grensoverschrijdende handel een arme regio zou blijven en dus veel vatbaarder zou zijn voor geweld. "Maar Turkije weet ook dat niet alleen goederen over die grenzen worden verhandeld, maar ook ideeën en modellen." Vele Turkse Koerden gaan trouwens in Noord-Irak op zoek naar werk.

Het betere contact tussen Koerden in Turkije, Iran, Irak en Syvrië heeft volgens sommigen echter ook voor een heropleving gezorgd van de Koerdische cultuur, wat de Koerden weer zou kunnen laten dromen over een grote Koerdische staat. Daarbij wordt Noord-Irak door vele Koerden in de omringende landen beschouwd als een droomland waar men vrij kan leven in een vrije staat.

De Iraakse Koerden proberen de buurlanden herhaaldelijk gerust te stellen en benadrukken dat ze zich niet van Irak willen losweken of willen tussenkomen in de gang van zaken bij die buren. Indien de Iraakse Koerden trouwens te ver zouden gaan, zou Turkije de grenzen wel eens kunnen sluiten en dat is voor Noord-Irak nog altijd de belangrijkste verbindingsweg met de buitenwereld.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home