Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, December 24, 2005

Economie in de media


Het magazine American GQ pakt uit met pikante foto's van de 26-jarige Wafah Dufour. Het model is echter de zoon van Yeslam Bin Laden, de halfbroer van Osama Bin Laden. Het model is geboren in de Verenigde Staten, maar woonde tot haar tiende in Saudi-Arabië. Nu woont ze in New York, maar op het moment van de aanslagen van 11 september 2001 verbleef ze in Genève. Wafah wil niets met Osama bin Laden te maken hebben en heeft daarom na 9/11 de meisjesnaam van haar moeder Dafour aangenomen. "Iedereen brengt mij in verband met die man (Osama), maar ik heb niets met hem te maken." Ook zegt ze geen contact te hebben met haar vader en de andere vierhonderd familieleden van zijn kant die in Saudi-Arabië wonen.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft vrijdag een lening van 685 miljoen dollar goedgekeurd ter ondersteuning van de economie in Irak. Daarmee erkent het IMF-bestuur dat de Iraakse regering de juiste aanpak kiest om de economie in het door oorlog geteisterde land nieuw leven in te blazen. "De Iraakse autoriteiten zijn succesvol geweest in het stimuleren van de macro-economische stabiliteit in 2005, ondanks de extreem moeilijke veiligheidssituatie," zei adjunct-directeur Takatoshi Kato van het IMF in een verklaring. De lening van 685 miljoen dollar is bedoeld voor een periode van vijftien maanden en volgt op het noodkrediet van 436,3 miljoen dollar dat het IMF Irak eind september 2004 verschafte. De Amerikaanse regering, die erop rekent dat het IMF en de Wereldbank Irak voorzien van een belangrijk deel van de fondsen die nodig zijn voor de wederopbouw van het land, reageerde verheugd.

De Russische onderneming Gazprom heeft vrijdag geoefend met het afsluiten van het gas dat naar Oekraïne wordt uitgevoerd. De oefening is onderdeel van de psychologische oorlogsvoering van het bedrijf om de afnemer Oekraïne te pressen meer voor het gas te betalen. Gazprom heeft aangekondigd de gastoevoer 1 januari dicht te draaien indien Oekraïne niet akkoord gaat met een prijsstijging die neerkomt op meer dan een verviervoudiging van de huidige prijs van het gas dat Gazprom aan het buurland levert. Gazproms exportdirecteur Medvedev maakte vrijdag nog even duidelijk waar het allemaal om ging: "Als er geen contract is, zijn er ook geen leveringen." Ondertussen testten technici de schakels en kranen die Gazprom straks in staat moeten stellen de leidingen naar Oekraïne te sluiten zonder dat de leidingen door Oekraïne (naar derden) ook geblokkeerd raken. Circa 80 procent van het gas dat Gazprom naar andere Europese afnemers pompt gaat door Oekraïne.

Uit nieuwe beelden van de Hubble Ruimtetelesscoop blijkt dat de planeet Uranus twee manen en twee ringen meer heeft dan tot nu toe werd gedacht. De manen hebben de namen Mab en Cupid gekregen. Er zouden nu 27 manen van Uranus bekend zijn. De onderzoekers van het Amerikaanse SETI-instituut wilden met de zeer geavanceerde optische apparatuur de elf bekende ringen en de manen daarin bestuderen. Ze ontdenkten echter meer lichamen om Uranus. De meeste manen rond Uranus zijn genoemd naar figuren uit de werken van Shakespeare. Queen Mab komt voor in een monoloog uit Romeo en Julia, terwijl Cupid (Cupido) een rol speelt in Timon van Athene.

Een Japanse vloot van walvisvaarders is 'op de vlucht' voor Greenpeace-activisten. Volgens een woordvoerder van de milieugroepering is er een jacht ontstaan over de ijzige wateren van het uiterste zuiden van de Stille Oceaan bij Antarctica. Greenpeace bevindt zich met twee schepen in het gebied en stuitte eerder deze week op de walvisvaarders. „De vloot vaart in formatie op hoge snelheid noordwaarts. Er vindt geen walvisvaart meer plaats. Kennelijk zijn ze op de vlucht en proberen ze ons af te schudden", zei een Greenpeace-woordvoerder via de satelliettelefoon. Greenpeace heeft speciaal voor dergelijke gevallen een snel schip naar het zuiden van de Stille Oceaan gestuurd, zodat ze de walvisvaarders bij kunnen houden. Donderdag verstoorden activoerders op rubberbootjes de jacht, door tussen de harpoeniers en de walvissen door te varen.

Het Amerikaanse detailhandelsconcern Wal-Mart moet van een rechter in Californië 172 miljoen dollar aan boete en compensatie betalen aan 116.000 werknemers. De werknemers hadden zich aangesloten bij een rechtszaak die vier collega's in 2001 hadden aangespannen om gemiste of onderbroken luchtpauzes doorbetaald te krijgen. De rechter oordeelde dat Wal-Mart de Californische wetgeving heeft overtreden door de pauzes niet door te betalen. De advocaat van de klagers verklaarde dat uit memo's van het concern bleek dat gepoogd werd de problemen onder tafel te schuiven in plaats van ze op te lossen. Het concern kan in meer dan dertig andere Amerikaanse staten soortgelijke rechtszaken tegemoetzien.

De Britse politie en brandweer zijn donderdagavond uitgerukt na een incident in een kerncentrale in de omgeving van de Schotse hoofdstad Edinburgh. Dat maakte het energiebedrijf British Energy, dat de centrale exploiteert, vrijdag bekend. Medewerkers van de kerncentrale in Torness maakten melding van abnormaal gedrag van radioactieve materialen. Volgens een woordvoerder van British Energy hoefde geen van de 38 werknemers die ten tijde van het incident in de centrale waren, te worden geëvacueerd. Een splijtstofelement had bewogen in een vijver waar gebruikte splijtstof wordt opgeslagen. De nooddiensten werden opgeroepen omdat het in een gecontroleerde radioactieve ruimte gebeurde, zei een woordvoerder van Torness tegen de BBC.

Ford Motor Co., de op één na grootste Amerikaanse autoconstructeur, heeft 2,1 miljard dollar (1,8 miljard euro) geïnvesteerd in de niet-rendabele eenheid van Jaguar om de reorganisatie bij de luxewagendivisie mee te bekostigen. Dat meldde de woordvoerder van Jaguar vrijdag. "De Ford-groep heeft in Jaguar geïnvesteerd door aandelen met voorkeursrecht te kopen," zei woordvoerder Don Hume. "Jaguar maakte vorig jaar een verlies van 430 miljoen pond (635 miljoen euro) en in 2005 gingen de zaken nog slechter," aldus Hume. Jaguar stopte in 2004 met het produceren van wagens in het Verenigd Koninkrijk, ontsloeg 1.150 werknemers en schrapte het plan om 200.000 voertuigen te bouwen. In 1989 nam de Amerikaanse autobouwer het Britse Jaguar over voor 2,5 miljard dollar (2,1 miljard euro).

Het mandaat van John Brock als CEO van InBev wordt niet verlengd. Als mogelijke opvolger wordt Stefan Descheemaecker, momenteel Zone President voor Centraal- en Oost-Europa, genoemd. Dat heeft L'Echo uit goede bron vernomen. Volgens de krant wordt sinds begin dit jaar gepraat over het al dan niet verlengen van het mandaat van John Brock als CEO. Brock werd eind 2002 aangesteld voor een periode van 3 jaar. Omdat Brock aanvankelijk vrij terughoudend was in de toenadering tot AmBev en vanwege de grote kuis die de voorbije maanden plaatsvond, meer bepaald onder de Belgische managers, is zijn positie verzwakt en zouden de Belgische aandeelhouders weinig geneigd zijn het mandaat van de Amerikaan te verlengen. Als de piste van een opvolger uit het eigen huis wordt gevolgd, zou een Belg kunnen in aanmerking komen. In dat verband zou Stefan Descheemaecker, de huidige Zone President voor Centraal- en Oost-Europa zijn gepolst. In zijn voordeel spreekt dat hij heeft geijverd voor de toenadering met de Brazilianen, dat hij geen Brock-man is en dat hij goede resultaten heeft geboekt in Oost-Europa.

De Europese Commissie heeft vrijdag ingestemd met de vraag van de Vlaamse regering om de baggerwerken in de vaargeulen van tijgebonden dokken - zoals het Deurganckdok - te blijven financieren. Dat zegt Vlaams minister voor Openbare Werken Kris Peeters, die hierover verheugd is. "Deze beslissing is enorm belangrijk om ook in de toekomst de toegankelijkheid van de Vlaamse zeehavens te kunnen garanderen," stelt hij in een reactie. Een paar weken geleden ontstond heisa rond de mogelijkheid voor de Vlaamse regering om deze baggerwerken verder financieel te blijven ondersteunen. "Uit een antwoord van Europees Commissaris Barrot werd enkele weken geleden ten onrechte afgeleid dat de Europese Commissie het Vlaams voorstel niet zou aanvaarden. De gevolgen zouden onder meer inhouden dat het Vlaamse gewest de baggerwerken in het Deurganckdok niet voor eigen rekening zou mogen nemen," legt Peeters uit.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home